9 признака, че сте претоварени от токсини

Когато тялото ни е претоварено от токсини, то дава сигнали - не ги пренебрегвайте!
9 признака, че сте претоварени от токсини

Последна актуализация: 27 февруари, 2019

Когато сте претоварени от токсини, тялото ви се опитва да се отърве от тях. То дава и сигнали, които на пръв поглед може да нямат връзка. Всичко това е част от опита му за детоксикация.

Поради начина ни на живот, под една или друга форма, ние сме изложени на действието на токсини. Това може да се случи въпреки добрите хранителни навици и здравословния начин на живот, които намаляват нивата на токсини в тялото.

Мястото, където живеем, е пълно със замърсители. Те може да са във въздуха, водата, храната и много други източници. С всички тях сме в пряк контакт.

Имаме органи, които са отговорни за събирането и изхвърлянето на повечето токсини. Но понякога те се претоварват и способността им да работят правилно намалява. 

Като резултат, в нас се натрупват токсини. Не можем да се отървем от това натрупване бързо и затова страдаме от редица физически и емоционални проблеми.

Понякога е трудно да разберем, причината за дискомфорт. Но има редица сигнали, които може да ни предупредят, че сме претоварени от токсини преди ситуацията да се е усложнила много. 

Да ги открием!

1. Постоянна умора

Постоянната умора е признак, че сте претоварени с токсини.

Вашето тяло работи извънредно, за да се отърве от токсините, съхранявани в различни тъкани. Когато това се случва е нормално да изпитваме по-голяма умора – дори и да спите добре.

Умората, трудностите с концентрацията и желанието да спите през целия ден са предупредителни сигнали, че сте претоварени от токсини. Може би тялото ви се нуждае от помощ, за да се пребори с натрупването на отпадъци. 

2. Постоянно качване на тегло

Отслабването не е лесна задача. То почти винаги изисква продължителни усилия с диети или упражнения.

Ако правите тези неща и все пак качвате килограми, това е предупредителен знак за хормонален дисбаланс .

Това състояние се дължи на много фактори, например високи нива на токсини от храни и продукти за лична грижа. 

3. Запек

Чревният тракт играе важна роля при отърваването от токсините.

Чревният тракт играе важна роля при отърваването от токсините.

Трудностите при изхождането или запекът е показател за проблем – очевидно има задържане на отпадъци. 

Повишават се нивата на токсини в тялото и възникват болки в корема, възпаление и трудност с усвояването на хранителни вещества.

4. Проблеми с кожата

Кожата е един от органите, които първи сигнализират проблеми с претоварването от токсини. Появата на акне, обриви и алергични реакции са показатели за това.

Те може да ви подсказват, че тялото не се е изчистило от токсините, особено от тези в кръвта и тъканите.

5. Прегряване и горещи вълни

Един от признаците на претоварване с токсини е прегряването на тялото.

Един от признаците на натрупването на отпадъци в организма е прегряването на тялото. Това е така, защото натрупването на токсини кара черния дроб да работи по-усилено от нормално. 

Това причинява повече потене, което помага на тялото да се отърве от тях чрез кожата.

6. Постоянни главоболия

Токсините в тялото могат директно да повлияят на нервната система. Те могат да причиняват реакции, като постоянно главоболие.

Тъканта на нервната система е хиперчувствителна към токсини. Поради това не е странно, че предизвиква такава реакция.

7. Натрупване на коремни мазнини

Коремните мазнини могат да бъдат намалени чрез детоксикация

Детоксикацията помага за отслабването. Една от причините е, че тя премахва отпадъчните вещества, които водят до натрупване на мазнини в коремната област. 

Когато сме претоварени от токсини, те влияят на нивата на захар и холестерол. И двете увеличават мастните депа в корема.

8. Лош дъх

Ако имате добра устна хигиена, но все пак имате лош дъх – имате проблем. Този лош дъх може да идва от проблеми с храносмилането или натрупване на токсини в черния дроб.

Те променят средата на храносмилателния тракт. Тази промяна помага на лошите бактерии да се развиват в устата, във венците и в зъбите.   

Освен това езикът ви може да е покрит с жълт филм. Причината за това вероятно е прекомерно количество токсини в кръвта. Жълтият филм може да причини и лош дъх и инфекции.

9. Камъни в жлъчката

Основна причина за възникване на камъни в жлъчката е отклонение в стойностите на pH.

Излишъкът на токсини в жлъчката може да бъде опасен.

Черният дроб може да започне да съхранява излишната жлъчка в жлъчния мехур. Тази гъста течност се утаява и следствие на прилепване на органични частици и соли, започват да се образуват камъни.

Борите ли се с проблеми от такова естество? Ако е така, спрете да консумирате преработени храни. Трябва да увеличите и количеството вода и пресни плодове, които консумирате.

За най-добри резултати, помислете за детоксикираща диета. Или още по-добре – добавете детоксикиращи напитки към сегашната си диета. 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.