Как да използвате оризовата хартия за декорация

Оризовата хартия е евтин, прост материал с множество приложения. Открийте как да апликирате с оризова хартия за покриване на предмети с различни техники тук!
Как да използвате оризовата хартия за декорация

Написано от Jonatan Menguez

Последна актуализация: 19 ноември, 2022

Оризовата хартия е много универсален материал, който често се използва за определени гастрономически рецепти, за рисуване и дори за типичните японски панели. Въпреки това, все повече се използва в декоративната област. Лесното боравене с нея, ниската цена и разнообразието от дизайни, които могат да се комбинират, я правят идеална за украсяване на предмети.

Някои от тези елементи могат да бъдат кутии за съхранение, китайски лампи и различни кухненски прибори. Оризовата хартия може да бъде апликирана в оригиналния й цвят (бяла) или в други варианти. Тъй като е с естествен произход, тя е лесна за използване с различни техники и е много ефективна за актуализиране на вашия декор.

Какво представлява оризовата хартия?

Оризовата хартия е елемент, направен от влакната на оризовото растение. Въпреки това, включва и компоненти от бамбук и коноп. Това е материал с деликатен външен вид; въпреки това предлага добра здравина.

Това я прави подходяща за различни приложения, сред които са декоративни, гастрономически и дори за употреби на открито. Въпреки че има фина текстура и деликатен външен вид, това е елемент, който издържа на времето. От друга страна, не издържа добре на удари или натиск.

Произходът на оризовата хартия

Произхожда от ориенталската култура, откъдето произлиза растението ориз. Има вековни надписи върху оризова хартия, въпреки че това не е идеалният материал за тази цел. Оризовата хартия присъства много в типичните японски предмети, като например панелите шоджи, които разделят стаите в дома.

Също така оризовата хартия често се използва при създаването на оригами и други хоби предмети. От друга страна, в китайските лампи, които все повече се използват по света, оризовата хартия е главният герой. Използването й се разпространи по цялата планета, както в декоративен, така и в гастрономически аспект.

нощна лампа от оризова хартия
Оризовата хартия, която обвива лампите в японски стил, е популярна и днес може да се намери в почти всички магазини за декорация.

Най-добрите идеи за използване на оризовата хартия в декорацията

Този материал се е наложил като един от най-прилаганите за обличане на предмети и други видове декорация. Това се дължи на неговата гъвкавост, лесна работа и ниска цена. По този начин е възможно да използвате оризова хартия за декориране на голям брой предмети, с помощта на много различни техники. Нека да разгледаме някои от тях.

Рамки за снимки

Едно от най-големите предимства на оризовата хартия е, че картините могат да се добавят по различни начини. Въпреки че е възможно да се рисува върху нея, текстурата на материала не е най-подходящата. Тъй като този тип хартия е толкова тънка, тя може да се постави върху други шаблони и да се очертае.

Тази техника е много полезна при декорирането на рамки, независимо дали става въпрос за картини, снимки или дори огледала. Препоръчително е рамките да са достатъчно широки, за да поставите върху тях оризова хартия и дизайнът да съответства на цветовете на огледалото. Просто залепете хартията върху рамката и я покрийте напълно.

Чинии, бутилки и други кухненски артикули

Кухненски предмети като чаши, подноси и чинии също могат да бъдат украсени с оризова хартия. В този случай е препоръчително да използвате техниката на декупаж, която се състои в залепване на изрезки към повърхността, докато се постигне равномерно покритие.

Въпреки че оризовата хартия често е малко сложна за рисуване, с малко практика е възможно да се постигнат добри дизайни. Може да се прилага и върху различни дървени предмети, като табуретки, столове или високи мебели.

Кутии с оризова хартия

Един от най-подходящите предмети за украса с този материал са кутиите за съхранение. Има много различни начини да направите това; например, можете да украсите кутии, като покриете само капака или цялата кутия с оризова хартия, включително основата. Всички изрезки трябва да бъдат залепени с бяло лепило, разредено във вода. Това е идеалното лепило за работа с оризова хартия.

Важно е предварително да покриете повърхността и след това да я покриете отново, след като поставите хартията. Уверете се, че няма гънки, след което подсушете остатъците от вода с кърпа. Дизайнът също зависи от личния вкус; може да бъде едноцветен или комбинация от нюанси.

От друга страна, възможно е да включите рисунки, DIY дизайн, рисувани мотиви и дори техниката декупаж. Ако искате да защитите постигнатия дизайн е препоръчително отгоре да нанесете един слой лак, който придава блясък и здравина.

Стени и стъкла

Възможно е също така да украсите цели стени с оризова хартия. За да направите това, повърхността трябва да е възможно най-чиста и гладка.

Процедурата е подобна на тази при кутиите – преди това се поставя един слой лепило и след това се нанася още един върху хартията. Важно е да не оставяте гънки, които по-късно да развалят дизайна.

Може дори да се залепи към стъклени врати или прозорци. В този случай цялата повърхност трябва да бъде дезинфекцирана, така че да няма замърсявания, които да повредят хартията.

Залепването се постига със същото бяло лепило разтворено във вода или с латексово лепило. Както винаги, важно е да няма въздушни джобове.

колаж от оризова хартия
Възможно е да прикрепите парчета оризова хартия към различни повърхности с техниките Направи си сам или декупаж.

Китайски лампи

Ако има причина много хора да познават оризовата хартия, това е заради китайските лампи. Това са онези типични лампи, украсени с хартиени топки.

Могат да се намерят в много магазини или да се направят на ръка. Тази хартия има предимството да е полупрозрачна, така че позволява на светлината да преминава, като същевременно я омекотява.

Други приложения на оризовата хартия

Освен декоративната употреба, този елемент има все по-важна роля в гастрономическата вселена. Стига да е естествена оризова хартия и да не съдържа други добавки, може да се използва за различни ястия.

Понякога тази хартия се използва за добавяне на естетически компонент, а понякога за интегриране на съставки или подобряване на представянето на ястие, както е в случая със следните примери:

  • Тарт: Оризова хартия се прилага за украса на тартове с различни дизайни.
  • Торти: Техниката, използвана върху тортите, е тази на рисуване с ядивни бои. По този начин както повърхността на хартията, така и рисунките, направени отгоре, са подходящи за консумация.
  • Пролетни рулца : В този случай оризовата хартия играе централна роля в интегрирането на пълнежа и представянето на ястието. Незаменима е и за виетнамските рулца.

Модели от всякакъв вид

В зависимост от уменията и желанието за декориране, можете да купите оризова хартия с рисунки върху нея или можете да я украсите сами. Ако искате да пропуснете стъпката с рисуването, на пазара има готови варианти, някои с ориенталски мотиви, а други с различни модели.

Този материал е подходящ за лепене върху рисунки, направени върху друга хартия. Следователно възможностите са безкрайни!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Díaz Navarro, Janet, Inés Baró Valle, and Sofía Flavia Borrego Alonso. “Evaluación de Almidones de Arroz Cubanos Como Adhesivo Para La Restauración de Documentos: Fuerza de Adhesión y Flexibilidad.” Ge-conservacion 20 (2021): 219–227. Disponible en: https://doi.org/10.37558/gec.v20i1.867
  • Vázquez Rodríguez, Yunior,  Los Espacios interiores de la Vivienda y el diseño de interiores en Hoteles para el turismo.. Revista de Arquitectura e Ingeniería [Internet]. 2011;5(1): Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=193921374005
  • Pérez, Noraida , Ruiz, M , Muñoz, Yaumara, Rodríguez, M. E., Díaz, G. S. , Domínguez, D.,  COMPORTAMIENTO DE LA VARIEDAD DE ARROZ (Oryza sativa L.) INCA LP-4 SEMBRADA EN DIFERENTES ÉPOCAS DEL AÑO. Cultivos Tropicales [Internet]. 2009;30(1):57-60. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=193217899009

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.