Декорирайте дома си през есента: какво да имате предвид

Промяната на стаите за посрещане на есенния хлад е възможна с няколко лесни съвета за декориране фокусирани върху текстурите и цветовете. Открийте тъканите, нюансите и аксесоарите типични да есента.
Декорирайте дома си през есента: какво да имате предвид

Написано от Jonatan Menguez

Последна актуализация: 30 януари, 2023

Есента може да е известна с носталгията, падналите листа и идването на студеното време. Това обаче не трябва да засенчва стила на дома. Всъщност е възможно да се опитате да украсите дома си през есента с ремонт, който дава приоритет на топлите цветове, топлите материи и успокояващото присъствие на природата.

Вярвате или не, има цяла гама от цветове, текстури, лампи и декорации, които се вписват идеално в есенната приказка. Кажете сбогом на летните горещини и започнете да приветствате пристигането на студения сезон с елегантни промени във вашите пространства. Много е възможно да се насочите към атрактивен декоративен стил, който обръща внимание на топлината на интериора, без прекалено големи разходи и само с няколко основни корекции.

Ключовете за декорация на вашия дом през есента

Студените, дъждовни и носталгични есенни месеци са тук. Време е да намалим моментите на открито и да се върнем към уюта на дома. Такива действия могат да бъдат отразени в декорацията на вашите пространства, особено в хола и спалнята. Обичайно е да прекарвате повече време на закрито, след като температурите паднат и залезът настъпва по-рано.

Поради тази причина посрещането на есента с декор, подходящ за нея, може да увеличи удоволствието от престоя на закрито. Като цяло терасите, вътрешните дворове и балконите губят значимост и фокусът се измества към фоайето и всекидневната. Поставяне на топли тъкани, тапициране в топли цветове и почистване на отоплителните уреди са само част от действията за есенно декориране на дома.

Съвети, които да имате предвид, когато декорирате дома си през есента

декориране на дома ви през есента - фън шуй
През есента е важно да поставите големи портманта във фоайето, на които да държите палта.

С някои прости и евтини средства можете да промените ключови части от дома, които се използват най-често с настъпването на студеното време. Основен аспект, който трябва да вземете предвид, е, че започва да се стъмва по-рано. Ето защо е важно да се включат нови светлинни източници, които да поддържат хола и спалнята осветени за по-дълго време.

Възползването от големите прозорци чрез преместване на диваните или поставяне на нови маси с настолни лампи са някои възможни алтернативи. Завесите играят основна роля в този аспект. Текстури и тъкани, подходящи за това време на годината, ще бъдат обсъдени по-късно.

Подгответе фоайето за новите нужди

Когато лятото си тръгва, горещините също се оттеглят и трябва да се подготвим отново за палтата. Вмъкването на портманта и стойки за чадъри или тръби за задържане на чадъри ще накара гостите да се чувстват комфортно, когато влизат. В много части на света есента се свързва и с увеличаване на валежите. Наличието на идеално място за оставяне на чадъра, когато пристигнете, определено е плюс.

Декорирайте дома си през есента в есенни цветове

Един от най-важните аспекти при установяването на декоративен стил е изборът на цветова палитра. За есента неутралните тонове често са най-добри, тъй като тези цветове са по-приглушени. Сиво, бяло или горчица са чудесни варианти, въпреки че могат да се включат и по-ярки тонове в зависимост от сектора на дома и обекта.

  • Стени: Като цяло вашите стени могат да бъдат поддържани в неутралната гама от бяло, бежово и сиво. Някои дизайнери използват тъмно, приглушено зелено.
  • Обзавеждане: Обичайно е диваните да бъдат в преобладаващ сив и бежов цвят. В тези случаи комбинацията с възглавници в кафяви гами е много сполучлива. Тъмночервеното също върши работа.
  • Аксесоари: Други аксесоари в хола, като одеяла, килими или покривки за маса, могат да включват сиви тонове, за да поддържат околната среда в съответствие с есента.
  • Вариации: Ако смелите цветове са задължителни за окото, тогава могат да се включат червени, златни и цвят горчица. Тези опции могат да бъдат включени в декоративни възглавници и други аксесоари, тъй като се съчетават перфектно с неутрални цветове.

Растения за есенен декор на дома

Есента може да бъде чудесен сезон за включване на нови видове. Например, хедър или слънчоглед се съчетават добре с този студен сезон. Що се отнася до саксиите и кошниците, препоръчителният избор е ракита и други естествени материали. Имайте предвид разположението на саксиите, тъй като вашите растения ще се нуждаят от добра естествена светлина и трябва да бъдат далеч от директни източници на топлина.

декориране на вашия дом през есента
Растенията могат да придадат нотка цвят на вашия дом през есента.

Тапицерия

Ако има възможност за подновяване на тапицерията на вашите столове, фотьойли или възглавници, карираните платове са идеални за студения сезон. Сини или тъмнозелени тонове се съчетават добре с неутралните стени.

Декорирайте дома си през есента: Материали

Тъканите за аксесоари са централен аспект, както за декорацията, така и от гледна точка на функционалността. През есента често има виелици, ниски температури и дъждове.

Затова в близост до дивана трябва да има топли одеяла от памук, вълна или кадифе. В крайна сметка няма нищо по-хубаво от това да гледате филм в комфорта на дивана с одеяло отгоре! От друга страна, наличието на дърво е важно заради неговия цвят и естествен произход.

Осветление

Друг основен детайл за декорирането на дома през есента е подредбата на светлините. Комбинирането на неутрални детайли с правилното осветление създава идеалната атмосфера за сезона, който се сбогува с лятото. Много специалисти настояват за включване на свещи, което може да се направи с естествени восъчни образци или плаващи такива.

Що се отнася до контейнерите, стъклените буркани винаги са добър избор. Въпреки това, ако имате място, поставянето на LED фенери ще добави яркост, естественост и елегантност към околната среда. За да не пренебрегнете напълно вътрешния двор, веригите от жълти светлини добавят цвят към стените, колоните и прозорците.

Отопление

Време е да приберем вентилаторите и да изчистим праха от нагревателите. Имайки това предвид, важно е да извършите подходяща поддръжка, преди да започнете да използвате камини, печки или електрически нагреватели. Можете да се възползвате от настъпването на есента, за да се запасите с дърва за огрев и да почистите щателно електроуредите.

Тапети, пердета, килими и други детайли за есенния декор на дома

Освен структурни въпроси, можете да постигнете есенен декор и чрез специфични детайли в стаята. Някои специалисти избират да поставят тапети по стените, за да включат детайли от есенния пейзаж. Празни гори, тъмни плодове и обелени клони са някои подходящи варианти.

От друга страна, вашите завеси също могат да бъдат заменени с по-плътни такива от по-здрави тъкани. Възможно е и комбинирането им с двойни завеси. Що се отнася до килимите, памучните са основните действащи лица по това време на годината. Можете да изберете неутрални, оранжеви или червеникави цветове, включително кафяво и бежово.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Vázquez Rodríguez Y,  Los Espacios interiores de la Vivienda y el diseño de interiores en Hoteles para el turismo.. Revista de Arquitectura e Ingeniería [Internet]. 2011;5(1): . Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=193921374005
  • Garcia M. D, , De La Peña C.  Respuesta a la fertilización de otoño en plantaciones de eucalipto en Entre Ríos. Quebracho – Revista de Ciencias Forestales [Internet]. 2013;21(1-2):16-25. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=48130000003
  • Zarazúa-Villaseñor P, Ruiz-Corral J. A, González-Eguiarte D. R, Flores-López H. E, , Ron-Parra J.  CAMBIO CLIMÁTICO Y AGROCLIMÁTICO PARA EL CICLO OTOÑO-INVIERNO EN LA REGIÓN CIÉNEGA DE CHAPALA. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas [Internet]. 2011; (2):295-308. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=263121431010

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.