Психология на цветовете

· 03.01.2016
Синьото може да предизвика взрив от креативност в ума, розовото успокоява нервите и намалява тревожността

Живот в черно и бяло – колко скучно и досадно щеше да е! Цветовете играят много важна роля в нашето ежедневие и свят. Знаете ли, че те могат да повлияят на психическото и физическото благосъстояние? В тази статия ще разгледаме заедно психологията на цветовете.

Цветовете и как те влияят върху живота ни

Всеки цвят има едно или повече уникални свойства. Вижте някои от ефектите на всеки от цветовете на дъгата и как можете да ги използвате, за да разширите възможностите си всеки ден и да постигнете целите, които сте си поставили.

Червено

Червеният цвят е най-живият и привличащ вниманието сред цветовете в спектъра. Той има способността да стимулира надбъбречните жлези и неврони. Поради това, че е толкова завладяващ, червеното е чудесен цвят за ходене или упражнения, защото тонизира и повишава издръжливостта и желанието да продължавате да ходите. Все пак бъдете внимателни, тъй като твърде много червено може да доведе до стрес, разочарование и дори гняв.

cherveni-iabalki

Освен че е стимулиращ, цветът също е символ на любов и страст. Проучванията показват, че мъжът е по-силно привлечен от жена, която е облечена в червено. Ако не сте фенове на този цвят, можете да го използвате като акцент, например червено червило или шнола за коса.

Жълто

Когато мислим за жълто, често го свързваме със светлината и топлината на слънцето и поради тази причина жълтото е мощен антидепресант. Когато сме заобиколени от този цвят, тялото освобождава невротрансмитер, наречен серотонин, който се свързва с чувството на щастие и благополучие. Проучванията показват, че жълтото подобрява концентрацията и активира нервната система. То е идеално за офиси или други помещения, където е нужно да отприщим творческия талант.

julto-smuti

От друга страна обаче, бебетата плачат по-често в жълта стая, а някои хора имат трудности да останат търпеливи или да заспят около жълто. И накрая, това е подходящ цвят за ускоряване обмяната на веществата и е често срещан цвят сред храните.

Синьо

Проучванията показват, че синият цвят може да предизвика взрив от креативност в ума. Нещо повече, доказано е, че има успокояващ ефект. Въпреки това, продължително излагане на син цвят води до депресия и чувство на тъга. Синьото също се свързва със студ, както и сериозност и формалност, което обяснява употребата му в много корпоративни лога.

borovinki

Човешкият мозък възприема сините предмети като по-леки и затова по-малките тежести във фитнес залите често са именно в този цвят. Това е цвят, който не се среща често в храните, тъй като се свързва с отрови и всъщност може да ни накара да загубим апетит (въпреки че това може да бъде нещо положително за хората, които спазват диета).

Черно

Черното символизира власт, сила, интелект и знания. Това е най-популярният цвят в модната индустрия, защото отдавна се свързва със стил и има отслабващ ефект. Той също е дързък, агресивен тон и е един от любимите на спортните отбори (например на Националния отбор по ръгби на Нова Зеландия), които искат да сплашат съперника си.

Бяло

Бялото е най-неутралният тон, който съществува, символ на непорочност и чистота. Това е цветът на сватбените рокли и бебешките дрехи; лекари и медицински сестри носят бели униформи. Бялото дава усещане за чистота и изтънченост в същото време. Този цвят също създава допълнителен ефект за успокояване и освежаване на стаите.

iaiza-2

Зелено

Цветът на природата, зеленото, е най-използваният цвят в интериорния дизайн. Благодарение на успокояващия си ефект той облекчава стреса и грабва вниманието; много училища избират училищните дъски с този цвят точно поради тази причина. Клиентите често прекарват повече време (и харчат повече пари) в магазини, в които зеленото присъства в интериора.

Розово

Смятан за „женски“, розовото е най-романтичният сред цветовете. Той се свързва с чувство на мир и спокойствие и се използва от родителите за децата им; известно е, че успокоява нервите и намалява тревожността. Някои затвори боядисват стените на общите помещения в розово, за да поддържат затворниците спокойни. Дори и да искате, не може лесно да се ядосате в розова стая, защото сърдечният мускул не реагира толкова бързо.

Лилаво или виолетово

Дълго време свързван с кралските особи, лукс и изисканост, лилавото придава на всеки, който го носи, нотка на богатство и елегантност. Той насърчава дълбоки размисли и духовност. Лилавото също засилва и подобрява сексуалността, което го прави добър избор за спалнята на двойката.

Оранжево

portokal

Един истински грабващ окото цвят, с ефекти, подобни на жълтото, оранжевото е най-добрият избор в гардероба ви, ако искате да подобрите настроението си и да сте по-бдителни и енергични. Комбинирайте с червено и гарантирано ще бъдете напълно будни и жизнени през целия ден. Оранжевото стимулира умствената дейност и е подходящо за учене, както и за възбуждане на апетита.