Психология на цветовете

Синьото може да предизвика взрив от креативност в ума, розовото успокоява нервите и намалява тревожността.
Психология на цветовете

Последна актуализация: 01 януари, 2019

Живот в черно и бяло – колко скучно и досадно щеше да е! Цветовете играят много важна роля в нашето ежедневие и свят. Знаете ли, че те могат да повлияят на психическото и физическото състояние? В тази статия ще разгледаме заедно психологията на цветовете.

Влиянието на цветовете върху живота ни

Всеки цвят има едно или повече уникални свойства. Вижте някои от ефектите на цветовете върху човешката психика. Преценете как можете да ги използвате, за да разширите възможностите си и да постигнете целите, които сте си поставили.

Червено

Червеният цвят е най-живият и привличащ вниманието сред цветовете в спектъра. Той има способността да стимулира надбъбречните жлези и неврони. Поради това, че е толкова завладяващ, червеното е чудесен цвят за ходене или упражнения, защото тонизира и повишава издръжливостта и желанието да продължавате да ходите. Все пак бъдете внимателни, тъй като твърде много червено може да доведе до стрес, разочарование и дори гняв.

Червеният цвят е най-живият и привличащ вниманието сред цветовете в спектъра

Освен че е стимулиращ, цветът също е символ на любов и страст. Проучванията показват, че мъжът е по-силно привлечен от жена, която е облечена в червено. Ако не сте фенове на този цвят, можете да го използвате като акцент, например червено червило или шнола за коса.

Жълто

Когато мислим за жълто, често го свързваме със светлината и топлината на слънцето и поради тази причина жълтото е мощен антидепресант. Когато сме заобиколени от този цвят, тялото освобождава невротрансмитер, наречен серотонин, който се свързва с чувството на щастие и благополучие. Проучванията показват, че жълтото подобрява концентрацията и активира нервната система. То е идеално за офиси или други помещения, където е нужно да отприщим творческия талант.

Жълтото е често срещан цвят сред храните.

От друга страна обаче, бебетата плачат по-често в жълта стая, а някои хора имат трудности да останат търпеливи или да заспят около жълто. И накрая, това е подходящ цвят за ускоряване обмяната на веществата и е често срещан цвят сред храните.

Синьо

Проучванията показват, че синият цвят може да предизвика взрив от креативност в ума. Нещо повече, доказано е, че има успокояващ ефект. Въпреки това, продължително излагане на син цвят води до депресия и чувство на тъга. Синьото също се свързва със студ, както и сериозност и формалност, което обяснява употребата му в много корпоративни лога.

Човешкият мозък възприема сините предмети като по-леки

Човешкият мозък възприема сините предмети като по-леки и затова по-малките тежести във фитнес залите често са именно в този цвят. Това е цвят, който не се среща често в храните, тъй като се свързва с отрови и всъщност може да ни накара да загубим апетит (въпреки че това може да бъде нещо положително за хората, които спазват диета).

Черно

Черното символизира власт, сила, интелект и знания. Това е най-популярният цвят в модната индустрия, защото отдавна се свързва със стил и има отслабващ ефект. Той също е дързък, агресивен тон и е един от любимите на спортните отбори (например на Националния отбор по ръгби на Нова Зеландия), които искат да сплашат съперника си.

Бяло

Бялото е най-неутралният тон, който съществува, символ на непорочност и чистота. Това е цветът на сватбените рокли и бебешките дрехи; лекари и медицински сестри носят бели униформи. Бялото дава усещане за чистота и изтънченост в същото време. Този цвят също създава допълнителен ефект за успокояване и освежаване на стаите.

Бялото дава усещане за чистота и изтънченост в същото време.

Зелено

Цветът на природата, зеленото, е най-използваният цвят в интериорния дизайн. Благодарение на успокояващия си ефект той облекчава стреса и грабва вниманието. Много училища избират училищните дъски с този цвят точно поради тази причина. Точно поради влиянието на цветовете, клиентите често прекарват повече време (и харчат повече пари) в магазини, в които зеленото присъства в интериора.

Розово

Смятан за “женски”, розовото е най-романтичният сред цветовете. Той се свързва с чувство на мир и спокойствие и се използва от родителите за децата им. Известно е, че успокоява нервите и намалява тревожността. Някои затвори боядисват стените на общите помещения в розово, за да поддържат затворниците спокойни. Дори и да искате, не може лесно да се ядосате в розова стая, защото сърдечният мускул не реагира толкова бързо.

Лилаво или виолетово

Дълго време свързван с кралските особи, лукс и изисканост, лилавото придава на всеки, който го носи, нотка на богатство и елегантност. Според наблюдения за въздействието на цветовете, той насърчава дълбоки размисли и духовност. Лилавото също засилва и подобрява сексуалността, което го прави добър избор за спалнята на двойката.

Оранжево

Един истински грабващ окото цвят - оранжевото

Един истински грабващ окото цвят, с ефекти, подобни на жълтото, оранжевото е най-добрият избор в гардероба ви, ако искате да подобрите настроението си и да сте по-бдителни и енергични. Комбинирайте с червено и гарантирано ще бъдете напълно будни и жизнени през целия ден. Оранжевото стимулира умствената дейност и е подходящо за учене, както и за възбуждане на апетита.

Може да ви заинтересува ...
Как да повишаваме енергията си всеки ден
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Как да повишаваме енергията си всеки ден

Може и да сте най-ентусиазираният и деен човек от всички, които познавате, но ако ви липсва енергията, ритъмът ви ще бъде сериозно засегнат.