Открийте закона на огледалото, за да бъдете щастливи

18.02.2019
Законът на огледалото ни учи, че ако наистина чувстваме нещо негативно към друго лице, причината се крие в сърцето ни, проблемите не са в другия човек.

Законът на огледалото гласи, че това, което виждаме в околните всъщност е отражение на това, което е вътре в нас. Следователно, ако искаме да бъдем щастливи, щастието не зависи от другите, а от самите нас.

Нека да разгледаме Закона на огледалото, който ни учи как да се справяме с проблемите си с другите хора (членове на семейството, приятели, колеги и т.н.), с помощта на упражнения за и към самите нас.

Нещата, които ви притесняват

Винаги има неща, които ви притесняват.

Например, дразни ви, че доведената ви сестра  винаги казва едно и също нещо по време на семейните вечери. Или пък, че вашите родители искат да контролират живота ви прекалено много. И още – че вашите деца не са искрени с вас. Вие ​​не сте добре оценен в работа си , че братята ви са егоистични, че приятелите ви не ви подкрепят така, както искате … и т.н.

Макар че всеки има различни проблеми, много хора често очакват другите да действат по определен начин. А след това се чувстват разочаровани, когато това не се случи

На всичкото отгоре, ние самите вероятно сме разочароващи за другите по същия начин, по едно и също време, без дори да сме наясно с това.

Като първа тренировка, ние предлагаме да си направите списък с всички неща, които ви притеснява за хората, които ви заобикалят.

Законът на огледалото - напишете списък с това, което ви притеснява

Вижте още: Някои приемат всичко лично и винаги се засягат

Нещата около вас, които притесняват другите хора

И така,  ще  направим списък на нещата, които биха могли да притеснят хората, или са ги притеснили в някакъв момент.

За да направите това, трябва да бъдете искрен и самокритичен. Не сте перфектни, вие сте човек, а и  знаете, че сте били объркани и сте бъркали поне няколко пъти. Ето защо е важно да се научим да бъдем съпричастни. Това означава, че трябва да се поставите на мястото на някой друг.

Какво казва Закона за огледалото

Законът на огледалото ни учи, че ако наистина чувстваме нещо негативно към друго лице, причината се крие в сърцето ни, проблемите не са в другия човек.

Например, ако се чувствате обидени от нещо, което някой е казал за вас, това е, защото вие също сте обидили някой друг. Не е задължително той да е същото лице, но тогава е някой друг човек. И ако се научите да избягвате това, е възможно така да спрете да обиждате другите.

Интересно е как не всеки реагира по същия начин, при една и съща ситуация. Тъй като не всеки има едно и също сърце.

Практически упражнения

Трябва да изберем двама души, към които изпитваме силни чувства, които ни правят нестабилни. Помислете за нещо, което ви кара да се чувствате наранени, обидени или ядосани.

След това помислете какво може да съдържа списък на нещата, за които бихме искали все пак да им благодарим. Понякога това може да ви изненада или подразни. Но си струва да направите това усилие.

Безспорно е имало време, когато те са направили нещо за вас или за член на семейството ви. Сигурно има нещо, за които са ви помогнали, например. Посветете се на тези мисли колкото и време да ви коства.

След това направете  нещо още по-трудно. Направете списък на нещата, за които бихте искали да поискате от тези хора прошка. Това могат да бъдат много  малки неща.

Може да сте ги погледнали лошо, да сте ги критикували зад гърба им, да сте били  неуважителни към тях, да сте казали нещо за тях, или дори да сте забравили да им благодарите за нещо. Това ще бъде едно истинско упражнение в смирение.

Третата и последна стъпка е само за най-смелите хора.

Свържете се с този човек (лично, по телефона или с писмо). Благодарете му за всяко нещо от  вашия списък, и поискайте  прошка за всичко от  втория ви списък.

Законът на огледалото ви учи да простите и да благодарите.

Прочетете и това: Простете на родителите си: те са направили най-доброто, на което са способни

Резултатите

Това упражнение може да изглежда абсурдно, защото много хора са твърде горди да го направят, или  мислят, че трябва да се подходи по друг начин. Те смятат, че са тези, на които трябва се благодари и тези, на които дават прошка.

Но то дава някои наистина изненадващи резултати. Хората никога не биха очаквали такова съобщение и обикновено реагират много положително и  развълнувано.

Къде, как, с кого?

Тези упражнения може да се правят, когато пожелаете и с когото искате. Това са практически упражнения, които почти винаги дават добри резултати.

Те са толкова прости, и все пак не са никак лесни за всички.

Струва си да ги опитате, особено с тези, които обичате най-много. Струва си да откриете закона на огледалото и в ситуации, които ви вредят и които искате да преодолеете.