Слоновете в декорацията: какво е значението им?

Мъдрост, семейни връзки, любов и късмет са само някои от значенията на слоновете, когато се използват в декорацията. Научете повече тук!
Слоновете в декорацията: какво е значението им?

Написано от Jonatan Menguez

Последна актуализация: 11 февруари, 2023

Символите, орнаментите и изображенията, които поставяме в дома, винаги имат значение. И не само от вида на фигурата, която представляват, но и от стаята, в която се намират и позицията, в която са поставени. В случая на слоновете в декорацията, целта може да варира в зависимост от желанието, което се търси.

Няма съмнение, че това животно е внушителна фигура в природата. То изразява сила, мъдрост, спомени и семейни връзки, наред с други атрибути.

Затова много култури са решили да го включат в своите практики. Това дори е формата на централното божество в индуизма. Ако имате слонове в декорацията на дома си, научете специфичните им значения, за да се възползвате от тяхната същност.

Какво представляват слоновете в декорацията?

Слоновете са много специфичен вид в животинското царство. Техният внушителен размер, съчетан с очевидна пасивност, е будил човешкото възхищение от векове. В дивата природа този вид има много подчертано социално поведение. Стадата обикновено се водят от женски и се движат на групи с малките си.

Освен това се наблюдават изключително сложни социални структури, както и поведение на игра, състрадание, самосъзнание и използване на инструменти. Всички тези качества накараха хората да им обърнат внимание и да ги включат в своята култура по много различни начини.

Слоновете в декорацията могат да представляват късмет, воля, постоянство, плодородие и духовно благополучие и дори да бъдат централна част от индуисткия пантеон. Това е представянето на Ганеша, една от най-важните фигури на хилядолетната религия. Но всички тези значения зависят от мястото, където се намира орнаментът на слона, както и от неговата позиция и цвят.

Ганеша
В индуизма Ганеша има човешко тяло и глава на слон. Той е син на Шива и Парвати.

Слоновете в декорацията са мултикултурна практика

Многобройните атрибути, които слоновете имат по природа, както и символичните характеристики, които хората им приписват, правят тази фигура често срещана. Различните култури са ги включвали от векове в легенди, традиции и всякакви културни прояви.

За някои представляват вярност, за други подобряват семейните отношения, поради естественото поведение на вида. В определени контексти слоновете предават защита и обич.

Те се използват и в много латиноамерикански практики, където изглеждат по-свързани с търсенето на късмет. В този случай основна е позата на тялото, което трябва да е нагоре, за да генерира желания ефект.

Индуизъм

В хилядолетната религия на индуизма слонът заема централно място, представяйки бог Ганеша, хибридна фигура с глава на животно и човешко тяло. Това е божество, свързано с изобилието, но също и с науката и изкуството.

Култът към Ганеша е широк и варира в зависимост от клона на религията; стига дори до будизма. В четирите си ръце той носи различни предмети, които също могат да варират.

Като цяло той носи въже, свързано с духовно водачество; брадва, предназначена да разреже връзките на неговите поклонници; ладду, типично за района сладко; златен боздуган, свързан със самоконтрола. Притежаването на фигура на Ганеша в дома е много разпространено в тази религия и има по-дълбоко и по-духовно значение от обикновена декорация.

Фън Шуй

Присъствието на слонове също придобива дълбоко значение в китайската философия фън шуй. Тази практика, която учи как да се създава мирна среда и да се подобряват енергиите на дома според подреждането на предметите, свързва слона със силата.

Въпреки това, той помага и за привличане на късмет и създаване на хармония в семейните връзки. Начинът на позициониране на обекта варира в зависимост от личното търсене, което човек има.

Слоновете в декорацията според пространството на дома

Фън шуй и други дисциплини от духовен и декоративен вид използват фигурата на слона с различни значения в зависимост от пространството, което заема. Ако имате украшение с това животно, открийте как да го използвате, за да го свържете с вашите желания и нужди.

Спалнята

Обичайната употреба на орнаментите със слонове е да ги поставите в спалнята, особено ако живеете като двойка. Това е така, защото неговата фигура се свързва с хармонията в любовните отношения.

В този случай може да присъства чрез картини или текстил. Важното е животното да е с хобота надолу; нещо, което също е свързано с плодовитостта.

Слоновете в декорацията – детски спални

За най-малките слонът в стаята е свързан с търсенето на мъдрост. Ако младежът учи основно или висше образование, присъствието на това животно има за цел да засили паметта и знанията.

Слонове в офис декорацията

Едно от най-често срещаните пространства, където се появяват тези декорации, е в работните зони. Независимо дали е в домашно пространство за дистанционна работа, в coworking пространство или в традиционен офис, слонът подобрява качествата на лидерство и постоянство. Идеална фигура за тези, които преследват професионален растеж.

слоновете в декорацията
Декоративните слонове могат да се комбинират с други предмети, свързани с късмет.

Слоновете в декорацията – коридор

Възможно е да посрещате гостите си чрез фигурата на слон. За целта трябва да е разположен близо до входната врата и да гледа към вътрешността на стаята. Ако това, което е предназначено, е да предпазва от негативни енергии, поставете го с лице навън.

Друга символика на слоновете в украсата

Освен стаята, в която се намира, някои значения варират в зависимост от вида на обекта. Например събирането на два слона заедно или преплетени такива символизират любов и приятелство.

Също така е обичайно да видите тези орнаменти с банкнота. Това е практика, която се стреми да привлече богатство и икономическо благополучие. За целта, в хобота на украшението трябва да се навие банкнота на всякаква стойност, но това трябва да стане на 29-то число от месеца. След това в края на следващия месец парите се премахват и се заменят с други; същото на всеки 29-ти ден от месеца.

Значението на позата за слоновете в декорацията

Точно както посоката на тялото или позата на хобота в стаята, важно е хоботът на слона винаги да е обърнат нагоре. Това означава, че търсенето има за цел да привлече положителни неща.

От друга страна, можете да добавите и аксесоари в декорацията. Възможно е да се включат предмети с дълбоко значение, които да се държат в ръцете, както прави божеството Ганеша.

Може да ви заинтересува ...
Какво представлява стилът Kinfolk за интериорна декорация?
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Какво представлява стилът Kinfolk за интериорна декорация?

Не всеки е чувал за стила Kinfolk, но след като разберат за него, няма друг начин да искат да украсят домовете си!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.