Слоновете в декорацията: какво е значението им?

Мъдрост, семейни връзки, любов и късмет са само някои от значенията на слоновете, когато се използват в декорацията. Научете повече тук!
Слоновете в декорацията: какво е значението им?

Написано от Jonatan Menguez

Последна актуализация: 11 февруари, 2023

Символите, орнаментите и изображенията, които поставяме в дома, винаги имат значение. И не само от вида на фигурата, която представляват, но и от стаята, в която се намират и позицията, в която са поставени. В случая на слоновете в декорацията, целта може да варира в зависимост от желанието, което се търси.

Няма съмнение, че това животно е внушителна фигура в природата. То изразява сила, мъдрост, спомени и семейни връзки, наред с други атрибути.

Затова много култури са решили да го включат в своите практики. Това дори е формата на централното божество в индуизма. Ако имате слонове в декорацията на дома си, научете специфичните им значения, за да се възползвате от тяхната същност.

Какво представляват слоновете в декорацията?

Слоновете са много специфичен вид в животинското царство. Техният внушителен размер, съчетан с очевидна пасивност, е будил човешкото възхищение от векове. В дивата природа този вид има много подчертано социално поведение. Стадата обикновено се водят от женски и се движат на групи с малките си.

Освен това се наблюдават изключително сложни социални структури, както и поведение на игра, състрадание, самосъзнание и използване на инструменти. Всички тези качества накараха хората да им обърнат внимание и да ги включат в своята култура по много различни начини.

Слоновете в декорацията могат да представляват късмет, воля, постоянство, плодородие и духовно благополучие и дори да бъдат централна част от индуисткия пантеон. Това е представянето на Ганеша, една от най-важните фигури на хилядолетната религия. Но всички тези значения зависят от мястото, където се намира орнаментът на слона, както и от неговата позиция и цвят.

Ганеша
В индуизма Ганеша има човешко тяло и глава на слон. Той е син на Шива и Парвати.

Слоновете в декорацията са мултикултурна практика

Многобройните атрибути, които слоновете имат по природа, както и символичните характеристики, които хората им приписват, правят тази фигура често срещана. Различните култури са ги включвали от векове в легенди, традиции и всякакви културни прояви.

За някои представляват вярност, за други подобряват семейните отношения, поради естественото поведение на вида. В определени контексти слоновете предават защита и обич.

Те се използват и в много латиноамерикански практики, където изглеждат по-свързани с търсенето на късмет. В този случай основна е позата на тялото, което трябва да е нагоре, за да генерира желания ефект.

Индуизъм

В хилядолетната религия на индуизма слонът заема централно място, представяйки бог Ганеша, хибридна фигура с глава на животно и човешко тяло. Това е божество, свързано с изобилието, но също и с науката и изкуството.

Култът към Ганеша е широк и варира в зависимост от клона на религията; стига дори до будизма. В четирите си ръце той носи различни предмети, които също могат да варират.

Като цяло той носи въже, свързано с духовно водачество; брадва, предназначена да разреже връзките на неговите поклонници; ладду, типично за района сладко; златен боздуган, свързан със самоконтрола. Притежаването на фигура на Ганеша в дома е много разпространено в тази религия и има по-дълбоко и по-духовно значение от обикновена декорация.

Фън Шуй

Присъствието на слонове също придобива дълбоко значение в китайската философия фън шуй. Тази практика, която учи как да се създава мирна среда и да се подобряват енергиите на дома според подреждането на предметите, свързва слона със силата.

Въпреки това, той помага и за привличане на късмет и създаване на хармония в семейните връзки. Начинът на позициониране на обекта варира в зависимост от личното търсене, което човек има.

Слоновете в декорацията според пространството на дома

Фън шуй и други дисциплини от духовен и декоративен вид използват фигурата на слона с различни значения в зависимост от пространството, което заема. Ако имате украшение с това животно, открийте как да го използвате, за да го свържете с вашите желания и нужди.

Спалнята

Обичайната употреба на орнаментите със слонове е да ги поставите в спалнята, особено ако живеете като двойка. Това е така, защото неговата фигура се свързва с хармонията в любовните отношения.

В този случай може да присъства чрез картини или текстил. Важното е животното да е с хобота надолу; нещо, което също е свързано с плодовитостта.

Слоновете в декорацията – детски спални

За най-малките слонът в стаята е свързан с търсенето на мъдрост. Ако младежът учи основно или висше образование, присъствието на това животно има за цел да засили паметта и знанията.

Слонове в офис декорацията

Едно от най-често срещаните пространства, където се появяват тези декорации, е в работните зони. Независимо дали е в домашно пространство за дистанционна работа, в coworking пространство или в традиционен офис, слонът подобрява качествата на лидерство и постоянство. Идеална фигура за тези, които преследват професионален растеж.

слоновете в декорацията
Декоративните слонове могат да се комбинират с други предмети, свързани с късмет.

Слоновете в декорацията – коридор

Възможно е да посрещате гостите си чрез фигурата на слон. За целта трябва да е разположен близо до входната врата и да гледа към вътрешността на стаята. Ако това, което е предназначено, е да предпазва от негативни енергии, поставете го с лице навън.

Друга символика на слоновете в украсата

Освен стаята, в която се намира, някои значения варират в зависимост от вида на обекта. Например събирането на два слона заедно или преплетени такива символизират любов и приятелство.

Също така е обичайно да видите тези орнаменти с банкнота. Това е практика, която се стреми да привлече богатство и икономическо благополучие. За целта, в хобота на украшението трябва да се навие банкнота на всякаква стойност, но това трябва да стане на 29-то число от месеца. След това в края на следващия месец парите се премахват и се заменят с други; същото на всеки 29-ти ден от месеца.

Значението на позата за слоновете в декорацията

Точно както посоката на тялото или позата на хобота в стаята, важно е хоботът на слона винаги да е обърнат нагоре. Това означава, че търсенето има за цел да привлече положителни неща.

От друга страна, можете да добавите и аксесоари в декорацията. Възможно е да се включат предмети с дълбоко значение, които да се държат в ръцете, както прави божеството Ганеша.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.