Научете всичко за декстрозата

Декстрозата е другото име на глюкозата. В тази статия ще ви разкажем всичко за декстрозата, включително някои интересни факти.
Научете всичко за декстрозата
Elisa Martin Cano

Написано и проверено от лекар Elisa Martin Cano.

Последна актуализация: 03 февруари, 2023

Декстрозата е едно от имената, които хората използват за обозначаване на глюкозата, въглехидратите, които присъстват в нашето ежедневие. В тази статия ще научите всичко за декстрозата.

Глюкозата е от съществено значение за човешкото тяло.

„Декстроза“ е алтернативно наименование на d-глюкоза, една от съществуващите форми на глюкоза. Това е органично съединение, монозахарид, чиято химическа формула е C6H12O6.

В природата декстрозата се синтезира чрез фотосинтеза в растенията. Най-често се съдържа в плодовете и меда от пчелите. Освен това производителите могат да я синтезират изкуствено в лаборатории. Хората обикновено приемат декстроза под формата на по-сложни въглехидрати, които тялото разгражда до по-простите им форми.

Всичко за декстрозата

Както всички въглехидрати, декстрозата е източник на енергия за човешкото тяло. Тъй като това е малка молекула, тялото бързо я абсорбира по време на храносмилането. След това преминава в кръвния поток и оттам в тъканите, като осигурява енергия почти веднага.

Всички телесни клетки използват захари за енергия. В зависимост от вида на захарта, тялото ще или няма да я разгражда до по-прости молекули, които може да използва лесно.

Попадайки в клетките, захарта се трансформира в ATP чрез механизъм, известен като цикъл на Кребс. Това е важно вещество за останалите клетъчни метаболитни процеси.

Тялото съхранява излишната захар или декстроза в черния дроб като гликоген. От друга страна, когато има липса на енергия или декстроза в тялото, тя преминава директно към клетките, така че тялото може да я използва веднага когато я приемете. Ако не, тялото използва запасите от гликоген.

Източниците на декстроза.
Има много източници на глюкоза и декстроза, които основно идват от въглехидрати.

Тази статия може да ви заинтересува: 7 признака, че ядете твърде много захар

Всичко за декстрозата: източници

Както обсъждахме по-горе, декстрозата се съдържа в много естествени вещества като плодове, вино, растения и мед. Освен това може да бъде изкуствено синтезирана.

По този начин можете да я приемате като хранителна добавка, самостоятелно или когато се добавя към някои готови продукти, като подсладители. Можете също така да я откриете в сладкиши, бира и други.

Възможните й странични ефекти

Трябва да поддържате адекватни и стабилни нивата си на глюкоза, тъй като, както споменахме по-горе, тялото ви не би могло да функционира нормално без нея. Вредни са както ниските, така и високите нива.

Постоянно ниските нива на декстроза ще доведат до липса на запаси от гликоген в тялото. Това променя много телесни функции, което води до здравословни проблеми.

Ако ниските нива се дължат на еднократно събитие, например поради интензивни физически усилия, които изискват много енергия и изчерпват циркулиращата глюкоза, тялото няма да има време да активира запасите от гликоген.

Тъй като тялото ще страда от моментна нужда, някои от функциите му ще бъдат внезапно прекъснати. Това може да предизвика виене на свят или припадък у човек.

Много ниските нива на кръвната захар ще доведат до припадък.

Обратно, ако нивата на декстроза са постоянно високи, било поради прекомерна консумация или проблеми с контролирането на кръвната захар, това ще доведе до увреждания. Такъв е случаят с диабетиците, които не могат да регулират нивата на кръвната си глюкоза.

Като такава, глюкозата се натрупва и уврежда много органи, като сърцето и кръвоносните съдове, което има множество ефекти върху здравето.

В допълнение към това, експертите смятат, че глюкозата води до пристрастяване. Редовната консумация на преработени захари събужда у хората необходимостта да продължат да ги консумират постоянно.

Всичко за декстрозата в ежедневието

Декстрозата е алтернативното наименование на глюкозата, основна захар, която осигурява енергия на тялото ви. Хората консумират декстроза чрез множество източници в ежедневния си живот.

Много е важно да се поддържат постоянни и адекватни нива на декстроза, тъй като както ниските, така и високите нива могат да доведат до сериозни здравословни проблеми.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Alimentación para el deporte y la salud – Joan Ramon Barbany – Google Libros [Internet]. [cited 2020 Apr 25]. Available from: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=cNetDwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PT5&dq=dextrosa+deporte&ots=Bo0qFpJ_iU&sig=Nm0gqt0vxuTFsjjrddm65Zl4mFs#v=onepage&q=dextrosa deporte&f=false
  • Propuesta tecnológica para la obtención de glucosa por hidrólisis enzimática a partir del azúcar refino [Internet]. [cited 2020 Apr 25]. Available from: https://dspace.uclv.edu.cu/handle/123456789/7475
  • Velasco JF, Maestra R, Vasco Bioquímica N. Glucosa & Fructosa.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.