Прости захари: Каква е функцията на глюкозата?
Всички са чували за глюкозата, една от основните прости захари, дори ако това е само в контекста на диабета. Много малко хора обаче знаят характеристиките на тази молекула и нейната роля в човешкото тяло.
Глюкозата е основният източник на енергия за нашите телесни клетки , така че е жизненоважна. Тоест хранителните вещества осигуряват енергията, необходима за изпълнение на всичките функции на организма. Тази проста захар се среща естествено в плодовете и зеленчуците. Откриваме я и като част от по-големи молекули или полизахариди. Най-известните са нишестето и гликогенът, обикновено присъстващи в ориза, месото и т.н.
Глюкозата е част от всички процеси в човешкия метаболизъм. В днешната статия ще обясним за какво е предназначена и често срещаните проблеми с нея.
Прости захари: глюкоза
Както споменахме по-горе, глюкозата е хранително вещество, което получаваме чрез храната. Процесът на храносмилане превръща храната в глюкоза, за да поддържа всички клетки на тялото ни.
Когато се храним, хранителните вещества влизат в кръвта и достигат до черния дроб, независимо дали са мастни киселини, протеини или въглехидрати. Този орган извършва серия от сложни процедури и те трансформират споменатите хранителни вещества в глюкоза. След това глюкозата преминава в кръвта и оттам отива във всички части на тялото.
Всяка клетка използва тази молекула като енергия. Те го правят чрез поредица от реакции – основата на нашия метаболизъм. По този начин тази проста захар участва в размножаването на клетките, възстановяването на тъканите, движението на мускулите, нервната функция и т.н.
Какви здравословни проблеми произтичат от глюкозата?
Както казахме преди, хората не могат да живеят без глюкоза. Всъщност има много заболявания, свързани с това вещество по един или друг начин.
Диабетът например е едно от тях. Това е заболяване, при което тялото или не може да произвежда инсулин, или е развило резистентност срещу него. Инсулинът е веществото, което позволява на глюкозата да премине в клетките. Това е нещо като „ключ“ за достъп до него. Когато тялото ни не е в състояние да го произведе или го използва по-бързо, отколкото би трябвало, голяма част от глюкозата остава в кръвта. В резултат на това клетките не получават достатъчно от тази молекула. Освен това може да причини увреждане на много телесни тъкани. Най-засегнатите обикновено са кръвоносните съдове, сърцето и бъбреците.
За съжаление, диабетът е многофакторно заболяване, което бързо се превръща в епидемия. Това се дължи на фактори като заседнал начин на живот и липсата на качество на храната, която консумираме в наши дни. За да предотвратите всички рискове, свързани с това заболяване, трябва да поддържате стриктен контрол на нивата на кръвната си глюкоза. Също така, имайте предвид своите нездравословни навици в живота и се опитайте да ги промените в полза на вашето благосъстояние.
Може да ви хареса: Гликемичният индекс: Описание и употреба
Измерване на глюкозата
Можете да измервате кръвната си глюкоза с устройство, известно като глюкомер. Също така можете да го направите чрез изследване на кръв или Как да изчислите гликемичния индекс.
В днешно време има много методи да следите нивата на кръвната си глюкоза. Нормално е тя да е под 100 mg / dl на гладно. Така че, когато нивата се повишат над тези стойности, може да има проблем с преминаването на енергията, която отива в клетките.
Глюкомерите са устройства, които измерват това вещество. Те правят това от капка кръв, взета след като убодете пръста си и предоставят резултатите само за няколко секунди. Също така може да се установи колко глюкоза се изхвърля от бъбреците чрез изследване на кръв или урина.
Може да се интересувате: Как да контролираме диабета с канела?
Заключение
Глюкозата е жизненоважна молекула. Както много високи, така и много ниски нива на глюкоза могат да изложат здравето ни на риск. Ето защо е важно да измервате нивата на глюкозата си от време на време и да го правите няколко пъти на ден, ако сте диабетик или сте изложени на висок риск от това.
Може да ви заинтересува ...