Направете собствен подсладител: как да отгледаме стевия у дома

Започнете да отглеждате стевия у дома и се радвайте на едно много приятно изживяване.
Направете собствен подсладител: как да отгледаме стевия у дома

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Стевия е тропическо растение, което расте по различен начин в средиземноморския климат. Тя претърпява важна спирка в растежа, когато есента и зимата настъпват.

Ето защо се счита за многогодишно растение. Това означава, че може да отгледате стевия за 4 до 5 години. През пролетта покълват нови филизи, които израстват от под корените. От тогава до средата на август, тя ще произвежда листа, подобни на тези на здравец.

Въпреки това, не трябва да посаждате тези нови филизи от това цвете, защото те никога няма да образуват корени. Тези цветя също никога няма да произвеждат семена, които да могат да покълнат, поради което тя може да се възпроизвежда само чрез резници.

Така че, ако засадите от добър сорт, ще имате непрекъснато производство на растение, което има няколко лечебни качества.

И въпреки, че много хора все още не знаят много за него, то е мощно оръжие срещу високите нива на кръвна захар, високо кръвно налягане, както и различни проблеми с храносмилането.

Смята се също, че стевията помага на хората, които страдат от тревожност и тежки заболявания като затлъстяване.

Как да отгледаме стевия у дома

Възможно е да се отглежда стевия в дома

Възможно е да се отглежда стевия в дома, особено ако искате да я използвате по здравословни причини.

За да направите това, имайте предвид няколко насоки за отглеждане, заедно с някои схеми за грижа и правилния начин за събиране на листа.

Материали

 • 1 голяма саксия
 • Крайните 10 см от филиз на стевия (уверете се, че няма цвят)
 • Торфен мъх (достатъчно да напълните саксията)
 • Вода за поливане

Стъпка 1

Напълнете саксията с торфения мъх, който можете да откриете в градинските центрове. Напоете малко, или докато торфеният мъх се навлажни.

Стъпка 2

Премахнете 2 или 3 листа от долната част на филиза на стевия, за да улесните пресаждането. Заровете добре и използвайте пръстите си, за да натиснете около стъблото така, че да влезе в контакт с влажния торфен мъх.

Имайте предвид, че не трябва да оставяте много време, след като сте отрязали филиза и посаждането.

Стъпка 3

Поставете саксията в сенчесто място

Поставете саксията в сенчесто място, за да избегнете пряка слънчева светлина. След това поливайте 3 пъти на ден, за да се уверите, че торфеният мъх е достатъчно влажен.

Стъпка 4

След 28 или 30 дни, може да забележите, че филизът на стевията започва да се изправя. След като започнат да покълват листа, може да я поставите в по-слънчево място, така че да не спира да расте.

 • Когато пресаждате филиза в градината, започнете да премахвате новите листа. Трябва да поливате само веднъж на ден.
 • През лятото, поливайте всеки ден, но през пролетта и есента се уверете, че почвата не е влажна преди поливане.
 • През зимата, поливайте, колкото е необходимо. Твърде много влага ще доведе до гниене на корените.

Стъпка 5

В края на есента, когато забележите, че растението е пълно с цвят и не иска да расте повече, е време да го отрежете, като го оставите високо 10 см.

Стъпка 6

За да изсушите листата, които все още остават, опитайте да не ги излагайте на пряка слънчева светлина, така че да не загубят свойствата си.

Може да ги изсушите в малки количества у дома, където по принцип има по-добра температура за това.

Медицински употреби на стевия

Медицински употреби на стевия

Стевията е доказано, че е полезна за пациенти с диабет тип 2, които съставляват 90% от пациентите с това заболяване в световен мащаб.

Досега случаи с диабет тип 1 могат да се лекуват само с инсулин.

За консумацията на стевия се смята, че контролира излишната глюкоза в кръвта, а също така намалява дискомфорта в храносмилателния тракт и сърдечно-съдовата система.

Хората, страдащи от затлъстяване могат да се поддържат чрез консумирането на стевия, която изгаря мазнините по-лесно.

Тя също има диуретични свойства, което може да бъде чудесен лек за прочистване на бъбреците и освобождаване на излишните течности.

Как може да я консумираме?

Препоръчваме консумацията на 4 меки листа преди или заедно със закуската, както и още 4 листа по време на вечеря.

Когато не разполагате с пресни листа, можете да използвате и сушените в отвара. Правете това всеки път, когато искате да пиете, или може да приготвите повече количество за до 2 дни.

Съставки

 • 2 супени лъжици изсушени, натрошени листа стевия (20 гр.)
 • 1 л. вода

Приготовление

 • Сварете литър вода. След като кипне, отстранете от огъня и добавете 2 супени лъжици суха стевия.
 • Оставете да кисне най-малко 30 минути преди пиене, така че листата да освободят своите свойства във водата.
 • Прецедете отварата и пийте веднъж дневно.

Започнете да отглеждате стевия у дома и се радвайте на едно много приятно изживяване. В резултат на това ще имате отличен съюзник за здравето.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Durán A, S., Rodríguez N, M. del P., Cordón A, K., & Record C, J. (2012). Estevia (stevia rebaudiana), edulcorante natural y no calórico. Revista Chilena de Nutrición. https://doi.org/10.4067/S0717-75182012000400015
 • Daza Torres, M. C., Meneses Carvajal, H. S., Reyes Trujillo, A., & Urrutia Cobo, N. (2017). Necesidades hídricas de estevia calculadas con el coeficiente del cultivo. Agronomía Mesoamericana. https://doi.org/10.15517/ma.v28i2.24354
 • Goyal, S. K., Samsher, & Goyal, R. K. (2010). Stevia (Stevia rebaudiana) a bio-sweetener: A review. International Journal of Food Sciences and Nutrition. https://doi.org/10.3109/09637480903193049
 • Yadav, A. K., Singh, S., Dhyani, D., & Ahuja, P. S. (2011). A review on the improvement of stevia [ Stevia rebaudiana (Bertoni)]. Canadian Journal of Plant Science. https://doi.org/10.4141/cjps10086
 • Shivanna, N., Naika, M., Khanum, F., & Kaul, V. K. (2013). Antioxidant, anti-diabetic and renal protective properties of Stevia rebaudiana. Journal of Diabetes and Its Complications. https://doi.org/10.1016/j.jdiacomp.2012.10.001

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.