Сушени сливи срещу загуба на костна маса

14 Декември, 2018
3 до 5 броя на ден са оптималната доза, а най-здравословният начин да ги консумирате - да ги накиснете от предната вечер в 1/2 чаша вода
 

Хората казват, че най-добрият начин да поддържаме костите си здрави е редовно да приемаме калций чрез храната. А най-достъпният източник на калций са млякото и млечните продукти. Вярна ли е тази представа? В днешната статия искаме да ви обясним няколко неща за калция и да ви предложим друг натурален продукт, който ще допринесе за здравето на костите и ще ви предпази от загуба на костна маса: сушените сливи.

Истината за калция

Когато говорим за проблеми, свързани с костна маса, например остеопороза, веднага се сещаме за факти, свързани с ролята и значението на калция за костите. Вярно е, че този минерал е ключов за здравето. Съществуват обаче и други минерали, които са еднакво важни за усвояването на калция от организма. Какво искаме да кажем? Съветваме ви да не посягате веднага към храните, които съдържат много калций. По-добре е да се храните балансирано, да избирате различни храни, които не само снабдяват организма с калций, но и с редица други жизненоважни нутриенти. Сливите са една от тези храни.

sirene

Вижте и: Подобрете здравето на костите си

Подкиселяване на организма

Сигурно сте чували, че тялото има алкално и киселинно pH и че повече от нас се характеризират с киселинно pH поради лоши хранителни навици (например, консумация на захарни изделия, пържени храни и преработени захари), нездравословни навици (като тютюнопушене и консумация на алкохол), изживяване на негативни емоции, стрес и под въздействие на замърсената околна среда.

 

Прекомерната киселинност краде калция от костите, а следователно и костна маса,  в тялото. След това минералът бива извеждан извън организма посредством урината, тъй като тялото се опитва да балансира pH.

В този момент сушените сливи идват на помощ. Те са наши съюзници, когато искаме да алкализираме организма.

Други хранителни вещества срещу загуба на костна маса

Освен това сливите са богати на калий, магнезий, бор, мед и желязо, както и на витамини А и К. Всички те са незаменими вещества, когато става дума за здравето на костите и предпазване от загуба на костна маса. Странно, но факт, сливите не съдържат калций, но според многобройни изследвания ежедневната консумация на сушени сливи понижава риска от развитие на заболявания на костите.

Сушените сливи (а също така и пресните) изобилстват от ценни хранителни вещества. Те засищат и предпазват от запек, поради това ви препоръчваме да консумирате по няколко сушени сливи всяка сутрин.

за костна маса

Как да ги консумирате?

Най-здравословният начин да консумирате сушени сливи е да ги накиснете предната вечер в половин чаша вода. Изяжте сливите на следната сутрин на гладно. След това изпийте водата, в която са били киснати.

 

Препоръчително е да консумирате между 3 и 5 сушени сливи на ден.

Ако идеята да ядете сливи не ви допада заради вкуса им, можете да ги съчетаете с други плодове и зеленчуци, а защо не и да ги добавяте към хлябове и кексове. Тяхната специфична сладост ще замени обичайно използваната захар и ще придаде на рецептите приятен аромат.

susheni slivi

Допълнете хранителното си меню

Заслужава си да опитате да включите тези храни в обичайното си меню за деня. Те са полезни за костите, тъй като съдържат много витимани и минерали. Особено калций! Освен това са много по-лесни за усвояване от организма в сравнение с калция, който се съдържа в млякото:

  • Сусам: Той е по-богат на калций от млякото. Освен това организмът по-лесно абсорбира този минерал, когато го извлича от сусама. Можете да го консумирате суров или да го добавяте към домашните ястия. Полезно е и сусамовото олио. Друг начин да приемате сусам е да хапвате тахан. Можете да смесите тахан с вода, лимон, канела и мед – получава се прекрасна напитка.
 
  • Мака: Тази храна съдържа изобилие от калций и желязо. Тя е подходяща за поддържане на хормонален баланс. Препоръчително е хората с хипертония или чувствителна имунна система да потърсят допълнителна информация за мака, преди да пристъпят към консумацията й.
  • Готвени моркови: Те съдържат повече калций, когато са сготвени, отколкото сурови.
  • Хвощ: Той е богат на селен. Можете да пиете по 2-3 чаши чай от хвощ дневно.
  • Солена вода: Хранителна добавка с многобройни ползи за здравете. Можете да я откриете в аптеките и билковите магазини. Препоръчваме ви да приемате по 1 супена лъжица преди хранене.

Препоръчваме и: Странните симптоми на недостига на витамини

Смути за здрави кости

Опитайте тази вкусна рецепта, за да направите костите си по-здрави и да редуцирате до минимум загубата на костна тъкан:

  • Смесете 1 супена лъжица сусам с 1 чаша вода. Блендирайте ги в продължение на поне минута.
  • Прецедете течността. Получихте сусамово мляко. Остатъците от сусама можете да използвате в друга рецепта.
  • Върнете течността в блендера и добавете към нея 3 предварително накиснати сливи.
  • Добавете малко канела.

Това е всичко, което се изисква, за да получите вкусно и полезно смути. Подходящо е за консумация като закуска или следобедно хапване за всеки член от семейството.

 

 

Hooshmand, S., Chai, S. C., Saadat, R. L., Payton, M. E., Brummel-Smith, K., & Arjmandi, B. H. (2011). Comparative effects of dried plum and dried apple on bone in postmenopausal women. British Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1017/S000711451100119X

Stacewicz-Sapuntzakis, M., Bowen, P. E., Hussain, E. A., Damayanti-Wood, B. I., & Farnsworth, N. R. (2001). Chemical composition and potential health effects of prunes: A functional food? Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/20014091091814

Sacco, S. M., Power, K. A., Chen, J., Ward, W. E., & Thompson, L. U. (2007). Interaction of sesame seed and tamoxifen on tumor growth and bone health in athymic mice. Experimental Biology and Medicine (Maywood, N.J.). https://doi.org/10.1007/s001010050971

Liu, H., Jin, W., Fu, C., Dai, P., Yu, Y., Huo, Q., & Yu, L. (2015). Discovering anti-osteoporosis constituents of maca (Lepidium meyenii) by combined virtual screening and activity verification. Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2015.06.028

Lee, S. W., Kim, B. K., & Han, J. A. (2018). Physical and functional properties of carrots differently cooked within the same hardness-range. LWT. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2018.03.055

Attaluri, A., Donahoe, R., Valestin, J., Brown, K., & Rao, S. S. C. (2011). Randomised clinical trial: Dried plums (prunes) vs. psyllium for constipation. Alimentary Pharmacology and Therapeutics. https://doi.org/10.1111/j.1365-2036.2011.04594.x