Научете как да перете дрехите на новородено, за да предотвратите дразнене на кожата

Бебетата имат много чувствителна кожа. Открийте как да перете правилно дрехите на новороденото, за да предотвратите кожни раздразнения. Научете най-добрите съвети тук!
Научете как да перете дрехите на новородено, за да предотвратите дразнене на кожата
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 09 юни, 2023

Като нова майка или татко най-голямото ви желание е да осигурите благополучието на детето си по всяко време. През този вълнуващ период е важно да не пренебрегвате грижите за облеклото на вашето дете. Като перете дрехите на новороденото правилно, можете да предотвратите раздразнението и да се грижите с любов за деликатната му кожа.

Какъв сапун да използвате за пране на дрехите на новороденото?

Когато избирате сапун, с който да перете дрехите на вашето новородено, добре е да изберете такъв, който не съдържа аромати и оцветители и да бъде етикетиран като хипоалергенен или неутрален. Освен това е важно да се има предвид, че pH на кожата на бебето варира между 6,34 и 7,5. Ето защо, когато избираме сапуна за пране на дрехите си, трябва да предпочитаме варианти, които поддържат този диапазон. Имайте предвид тези съображения, особено ако бебето ви страда от атопична кожа.

Неутрални перилни препарати
Проверете сапуна и препарата, който купувате за пране на дрехите на новороденото. Не всички от тях са подходящи.

Смятаме, че може да ви хареса да прочетете и тази статия: Как да премахнете мъха от пералнята

6 съвета за пране на дрехите на новороденото

След като вече знаете колко деликатна е кожата на новороденото, е време да ви дадем някои препоръки, които ще ви помогнат да перете дрехите му безопасно и правилно. Внимание!

1. Отделете дрехите на вашето бебе от тези на останалата част от семейството

Преди да изперете дрехите на новороденото, препоръчително е да ги отделите от тези на останалите членове на семейството. По този начин ще избегнете кръстосано замърсяване с микроби и излагане на дразнители.

2. Съвети за пране на дрехите на новороденото – трябва ли да перете на ръка или в пералня?

И двата варианта са валидни!

Ако изберете да използвате пералня, важно е да я настроите на нежно центрофугиране и да добавите допълнително изплакване. По този начин ще избегнете остатъците от перилен препарат. Ако се страхувате, че използването на машината може да повреди дрехите на детето ви, можете да купите платнени торбички или мрежи за коса, за да ги защитите.

Ръчното пране, от друга страна, гарантира по-добра грижа за дантела, вълна или бродирани дрехи. В случай, че решите да перете дрехите на вашето бебе на ръка, изплакнете многократно, за да отстраните напълно препарата.

3. Използвайте само препоръчителната доза перилен препарат

От съществено значение е да следвате инструкциите на бутилката с препарат и да използвате само препоръчаното количество. Добавянето на твърде много няма да направи дрехите по-чисти, но ще предизвика дразнене на кожата на вашето бебе, както обясняват експертите от Cleveland Clinic.

4. Никога не използвайте белина

Бебешките дрехи често се оцветяват от урина, повръщано или изпражнения. Премахването на тези петна може да бъде предизвикателство за всяка майка или татко.

Имайте предвид обаче, че не се препоръчва използването на избелващи препарати и препарати за отстраняване на петна. Тези търговски препарати съдържат силни химикали, които могат да причинят алергии.

Най-добре е да действате бързо в случай на петна: съблечетедрехата и я оставете да се накисне преди пране.

5. Съвети за пране на дрехите на новороденото – избягвайте омекотителите

Въпреки че омекотителя може да направи дрехите на бебето по-приятни на допир, не се препоръчва използването му. Не забравяйте, че омекотителите съдържат парфюми, които могат да причинят дразнене на деликатната кожа на бебето. Освен това, дори ако омекотителите са изплакнати в последния цикъл на пране, те понякога отлагат остатъци върху влакната на дрехите.

6. Използвайте хладка вода

Не е необходимо да перете дрехите на новороденото в гореща вода.

Просто използвайте хладка вода, за да премахнете замърсяванията и микробите. Имайте предвид, че идеалната температура е между 30 и 40°C.

Как да се справим с упоритите петна по дрехите на новородено

Ако дрехите на вашето бебе се изцапат, опитайте да ги накиснете за 1 час, за да предотвратите проникването на веществата в тъканта. След това, в зависимост от произхода на петното, следвайте следните препоръки:

  • За петна от повръщане можете да накиснете дрехата във вода със супена лъжица оцет или сода за хляб преди изпиране. Това ще помогне и за премахване на миризмата.
  • Ако това е петно от изпражнения, разтрийте засегнатата област със сапун върху твърда повърхност, преди да изперете дрехата.

С тези трикове можете да поддържате дрехите на вашето бебе чисти и в добро състояние!

Сода бикарбонат
Содата за хляб почиства петна и също така намалява миризмите.

Други неща, които трябва да имате предвид, когато перете дрехите на новороденото

Прането на дрехи за новородени е задача, която изисква внимание и грижи. В допълнение към избора на добър перилен препарат, ще трябва да имате предвид следното:

  • Перете белите дрехи отделно и избягвайте смесването на тъмни и светли цветове. Това ще предотврати инциденти при боядисване.
  • Преди първата употреба изперете дрехите. По този начин ще елиминирате всяко вещество, което може да раздразни кожата на вашето бебе и ще осигурите безопасност.
  • В случай, че дрехите на вашето дете имат тематичен стикер, изперете ги с обърнатата страна, за да не повредите щампата или дизайна.
  • Избягвайте да перете дрехите на новороденото заедно с одеяла или кърпи. Те трябва да се перат отделно.

От друга страна, след като приключите с прането на дрехите на вашето бебе, важно е да ги изсушите, за да избегнете неприятните миризми. Можете да използвате сушилня или да закачите дрехите на открито, в зависимост от вашите предпочитания.

Ако искате да изгладите дрехите, не забравяйте да проверите етикета. Използвайте ниска температура, за да избегнете повреда на тъканите.

Харесва ли ви тази статия? Прочетете и: Най-добрите съвети за пране на вълнени дрехи

Грижете се с любов за вашето бебе и неговите дрехи

Да се научите как да перете правилно дрехите на вашето новородено е от съществено значение за защита на неговата деликатна кожа. Не забравяйте, че всяка грижа и предпазна мярка, която предприемате, ще допринесе за комфорта и благополучието на новия член на семейството.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.