5 начина за използване на сода за хляб и лимон за почистване на домакинствата

Като комбинирате сода за хляб с лимонов сок, можете да получите естествен почистващ препарат за дезинфекция на различни видове повърхности. Ще ви кажем как да го използвате у дома в тази статия.
5 начина за използване на сода за хляб и лимон за почистване на домакинствата

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Има няколко начина за използване на сместа от сода за хляб и лимон за почистване на дома. Много хора са избрали да използват тази екологична формула, защото и двете съставки имат дезинфекционни свойства, които помагат за унищожаване на микробите на различни повърхности.

Те също така помагат за избелване на петна от мухъл и за почистване на мазнини, прах и други вещества, причиняващи неприятна миризма. Най-хубавото е, че използването им не причинява щети на околната среда.

Още не сте опитвали тази комбинация? Разберете как да я включите във вашия арсенал от почистващи продукти!

Свойствата на содата за хляб и лимона

Използването на сода за хляб и лимон при почистване на домакинствата не е само екологична тенденция. Въпреки че стана по-популярен в наши дни, това всъщност е един от онези стари трикове, които се използват от много години.

Содата за хляб има свойства, които могат да премахнат мръсотията от много повърхности. Например, проучване от 2012 г., публикувано в Mycopatology, дори твърди, че е полезно за премахване на гъбички от повърхности.

Въпреки това е изключително важно да бъдете внимателни при боравене с нея, тъй като може да причини корозия върху някои повърхности. Всъщност изследване, проведено в Бразилия, установява, че въпреки че е ефективна при дезинфекция на компютърни клавиатури – когато се комбинира със спирт, им причинява естетически щети. Проучването е публикувано през 2018 г. от Environmental Monitoring & Assessment.

Междувременно лимоновият сок е антибактериален, както се посочва в проучване, публикувано в The Journal of Food Safety. По същия начин се оказва, че е и средство за отстраняване на мазнини, въпреки че няма научни доказателства в това отношение и това се основава единствено на популярни вярвания.

Как да използвате сода за хляб и лимон у дома

Ще изброим някои от най-разпространените приложения на тази комбинация. Както казахме, препоръчително е да внимавате с употребата й и да носите ръкавици, когато я използвате, за да избегнете директен контакт с кожата. По същия начин е необходимо да се избягва контакт с лигавиците на тялото, т.е. очите, носа, устата и интимните части.

Както се посочва в теза, представена през 2011 г. в Университета на Ел Салвадор, содата за хляб може да бъде вредна за дермата и да причини алергични реакции, ако се прилага във високи дози. Лимонът, поради своята киселинност, също може да има подобни ефекти върху кожата.

От друга страна е важно да се има предвид, че описаните дози са базирани на традиционни препарати, но не са подкрепени от науката. Ето защо се препоръчва повишено внимание, когато се опитвате да ги използвате при почистване в домакинството.

1. Универсален почистващ препарат със сода за хляб и лимон

Сода за хляб и лимон
Можете да използвате сода за хляб и лимон, за да си направите универсален почистващ препарат.

Този почистващ препарат със сода за хляб и лимон може да бъде полезен за дезинфекция на подове, плочки и бани. Директното му приложение може да помогне за премахване на микробите, които се натрупват върху тези повърхности. Препаратът спомага и премахването на петна от влага.

Съставки

 • Сока от един лимон
 • 1 чаша топла вода (около 250 милилитра)
 • 2 супени лъжици сода за хляб (около 30 грама)

Подготовка

 • Разредете содата за хляб и лимоновия сок в една чаша топла вода.

Как се използва:

 • Напръскайте с разтвора върху зоната, която искате да почистите, и оставете за пет минути.
 • След това изтъркайте с четка или гъба и изплакнете.

2. Препарат за бели дрехи

Едно от най-популярните приложения на комбинацията сода бикарбонат и лимон е като специален препарат за бели дрехи. На теория това е така, защото концентрира избелващи активни съставки, които биха могли да бъдат ефективни при премахване на петна.

Въпреки това обаче, няма научни изследвания, които да потвърдят ефективността на това приложение. Препоръчваме ви първо да тествате препарата върху една дреха. Ако работи, опитайте да го използвате и върху други.

Съставки

 • Сока от два лимона
 • 3 чаши гореща вода (около 750 милилитра)
 • ½ чаша сода бикарбонат (около 100 грама)

Подготовка

 • Добавете содата за хляб в леген.
 • След това добавете сока от лимоните и горещата вода.

Как се използва:

 • Накиснете белите дрехи за един час и ги изплакнете както обикновено в пералнята.
 • При упорити петна разтрийте върху дрехите сместа от сода бикарбонат и лимон.

3. Средство за отстраняване на мазнини от сода и лимон в кухнята

Жена почиства печката

Според популярните вярвания, лимонената киселина, съдържаща се в лимоновия сок, може да помогне за разграждане на мазнината, която се натрупва върху различни повърхности в кухнята и във фурната. Следвайки това, което твърдят тези препоръки за домашно почистване, содата за хляб може да засили тези ефекти и да направи задачата много по-лесна.

Ето как да го направите.

Съставки

 • Сока от един лимон
 • ½ чаша сода за хляб (около 100 грама)
 • 3 супени лъжици бял оцет (около 30 милилитра)

Подготовка

 • За начало изсипете содата за хляб в дълбока купа.
 • Добавете лимоновия сок и изчакайте ефервесцентният ефект да отшуми.
 • Накрая добавете белия оцет.

Как се използва:

 • Напръскайте препарата върху намазнените части и оставете да подейства няколко минути.
 • След това разтрийте с гъба и изплакнете.

4. Полиране на метал

Металните предмети в дома често придобиват неприятен вид поради натрупването на мръсотия и остатъци от почистващ препарат. Използвайки сода за хляб и лимон, може да успеете да им върнете първоначалния блясък, особено когато премахвате петна от плесен.

Съставки

 • 1 супена лъжица сода за хляб (около 15 грама)
 • 1 супена лъжица лимонов сок (около 10 милилитра)

Подготовка

 • Разбъркайте содата за хляб с лимоновия сок, за да образувате паста.

Как се използва:

 • Разнесете разтвора върху металните елементи и го оставете да подейства за няколко минути.
 • Накрая ги полирайте с мека кърпа.

5. Разтвор от сода за хляб и лимон за съдомиялна машина

Миене на чинии

Виждала ли е вашата конвенционална съдомиялна по-добри дни? Трябва ли да миете повторно чашите за кафе? Ако е така, тогава пригответе разтвор от сода за хляб и лимон! Поради предполагаемата си способност да обезмаслява и дезинфекцира, тази смес се оказва, че е добра алтернатива за почистване на съдовете.

Съставки

 • Сока от два лимона
 • ½ чаша сода бикарбонат (около 100 грама)

Подготовка

 • Направете твърда паста със сода за хляб и лимон. Пригответе я в дълбок съд, за да избегнете разливане поради ефервесцентния ефект.

Как се използва:

 • Разнесете продукта върху съдовете с помощта на гъба.
 • След това отмийте с много вода.

Използвайте сода за хляб и лимон внимателно

Както видяхте в тази статия, комбинацията от сода за хляб и лимон за почистване в домакинството може да улесни много задачи, при условие че се спазват необходимите предпазни мерки.

В този смисъл е важно да запомните, че целта на предпазливостта е да се предотвратят нежелани реакции, като алергии или дразнене на кожата.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Letscher-Bru, V., Obszynski, C.M., Samsoen, M. et al. Antifungal Activity of Sodium Bicarbonate Against Fungal Agents Causing Superficial Infections. Mycopathologia 175, 153–158 (2013). https://doi.org/10.1007/s11046-012-9583-2
 • Nepomuceno DB, Lima DV, Silva MO, Porto JC, Mobin M. 2018. Evaluation of disinfectants in order to eliminate fungal contamination in computer keyboards of an integrated health center in Piauí, Brazil. Environmental Monitoring & Assessment. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30255210
 • Ajbani, K., Chansky, ME y Baumann, BM (2007, 27 de diciembre). Remedio casero, toxicidad casera: ingestión de bicarbonato de sodio para la dispepsia. Recuperado de https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0736467907006026
 • Landaverde, R., Madai, E., Velásquez, R. e Ivania, G. (2011, 1 de mayo). Investigación de la demanda comercial y calidad fisicoquímica del bicarbonato de sodio dispensado en las farmacias comerciales del área metropolitana de San Salvador. Recuperado de http://ri.ues.edu.sv/id/eprint/614/

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.