Как сами да си направим органичен прах за пране

Не бива да забравяте, че много токсични субстанции проникват в дрехите ви заедно с тези сапуни и прахове за пране
Как сами да си направим органичен прах за пране

Последна актуализация: 03 декември, 2018

Всеки знае, че химикалите в омекотителите и праховете за пране, които използваме са измежду най-вредните за околната среда. Рекламите се опитват да ни продадат изключителен аромат и ефективност при отстраняване на петна, но има ли също толкова ефективна, но по-щадяща за околната среда алтернатива? Да! В тази статия ще ви обясним как сами да си направите органичен прах за пране.

Ползите от вашия органичен прах за пране

направете си сами органичен прах за пране и пощадете природата

Не става въпрос само за малко по-евтина алтернатива. Изобщо не говорим  и за това да прегърнете хипарския начин на живот. Просто искаме да кажем, че е хубаво да използвате по-здравословни препарати, които освен това да ви бъдат и полезни.

Не бива да забравяте, че много токсични субстанции проникват в дрехите ви заедно с тези сапуни и прахове за пране. Не само че увреждат кожата ви и кожата на вашите деца, но химикалите постепенно водят до редица други заболявания, за които дори и не подозирате. Ще помогете не само на природата, като сами си правите органичен прах за пране, но и на себе си.

Също така трябва да знаете, че органичният прах за пране е напълно биоразградим. Той ще направи дрехите ви гладки и чисти, но те няма да ухаят на типичен парфюм, когато ги извадите от пералнята. За това пък тази алтернатива е по-естествена и здравословна, така че не се тревожете!

Как сами да си направим органичен прах за пране

да си направим органичен прах за пране, щадящ природата

Продукти:

 • ренде или кухненски робот
 • кантар за измерване
 • 75 г натурален сапун
 • 1 чаша сода бикарбонат
 • 1.5 л вода
 • Голяма чаша или шише от 2 л, в което да сложите домашния прах за пране
 • 20 капки етерично масло, зависи на какво искате прахът да ухае – лавандула, шипка, т.н.

Как да направим органичен прах за пране

 • Много е лесно и няма да отнеме повече от 15 минути. Първото нещо е да настържете натуралния сапун. На ръка е по-трудно и затова препоръчваме да го направите с кухненски робот. Така няма да си нараните ръцете.
 • Каква е следващата стъпка? След като настържете сапуна го сложете в съд по ваш избор. След това добавете содата бикарбонат.
 • Сега сложете водата на котлона. Когато заври, спрете котлона и внимателно сипете водата в съда, който използвате. Направете го бавно, като от време на време разбърквате, за да се смесят добре съставките.
 • След това добавете 20 капки етерично масло. Ще ви направи впечатление колко хубаво мирише. Освен това този препарат е напълно органичен и естествен. Даже вече е готов!
 • След около седмица ще забележите, че консистенцията му се е променила. Това не трябва да ви притеснява. Няма да има промяна в ефекта му. Можете да продължите да го използвате. Количеството, което слагате в пералнята винаги трябва да бъде едно и също. Резултатите ще са невероятни!
Може да ви заинтересува ...
Някои дрехи се свиха след прането? Вижте 5 решения за този проблем!
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Някои дрехи се свиха след прането? Вижте 5 решения за този проблем!

Дрехи, които се смаляват? Това е обичайно явление, когато не обръщаме внимание на етикетите и не подзнаваме пералнята си.