Как сами да си направим органичен прах за пране

Не бива да забравяте, че много токсични субстанции проникват в дрехите ви заедно с тези сапуни и прахове за пране
Как сами да си направим органичен прах за пране
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 09 октомври, 2022

Всеки знае, че химикалите в омекотителите и праховете за пране, които използваме са измежду най-вредните за околната среда. Рекламите се опитват да ни продадат изключителен аромат и ефективност при отстраняване на петна, но има ли също толкова ефективна, но по-щадяща за околната среда алтернатива? Да! В тази статия ще ви обясним как сами да си направите органичен прах за пране.

Ползите от вашия органичен прах за пране

направете си сами органичен прах за пране и пощадете природата

Не става въпрос само за малко по-евтина алтернатива. Изобщо не говорим  и за това да прегърнете хипарския начин на живот. Просто искаме да кажем, че е хубаво да използвате по-здравословни препарати, които освен това да ви бъдат и полезни.

Не бива да забравяте, че много токсични субстанции проникват в дрехите ви заедно с тези сапуни и прахове за пране. Не само че увреждат кожата ви и кожата на вашите деца, но химикалите постепенно водят до редица други заболявания, за които дори и не подозирате. Ще помогете не само на природата, като сами си правите органичен прах за пране, но и на себе си.

Също така трябва да знаете, че органичният прах за пране е напълно биоразградим. Той ще направи дрехите ви гладки и чисти, но те няма да ухаят на типичен парфюм, когато ги извадите от пералнята. За това пък тази алтернатива е по-естествена и здравословна, така че не се тревожете!

Как сами да си направим органичен прах за пране

да си направим органичен прах за пране, щадящ природата

Продукти:

 • ренде или кухненски робот
 • кантар за измерване
 • 75 г натурален сапун
 • 1 чаша сода бикарбонат
 • 1.5 л вода
 • Голяма чаша или шише от 2 л, в което да сложите домашния прах за пране
 • 20 капки етерично масло, зависи на какво искате прахът да ухае – лавандула, шипка, т.н.

Как да направим органичен прах за пране

 • Много е лесно и няма да отнеме повече от 15 минути. Първото нещо е да настържете натуралния сапун. На ръка е по-трудно и затова препоръчваме да го направите с кухненски робот. Така няма да си нараните ръцете.
 • Каква е следващата стъпка? След като настържете сапуна го сложете в съд по ваш избор. След това добавете содата бикарбонат.
 • Сега сложете водата на котлона. Когато заври, спрете котлона и внимателно сипете водата в съда, който използвате. Направете го бавно, като от време на време разбърквате, за да се смесят добре съставките.
 • След това добавете 20 капки етерично масло. Ще ви направи впечатление колко хубаво мирише. Освен това този препарат е напълно органичен и естествен. Даже вече е готов!
 • След около седмица ще забележите, че консистенцията му се е променила. Това не трябва да ви притеснява. Няма да има промяна в ефекта му. Можете да продължите да го използвате. Количеството, което слагате в пералнята винаги трябва да бъде едно и също. Резултатите ще са невероятни!

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Alcivar Tejena G. Afectación respiratoria en personal expuesto a polvos inorgánicos en una industria de detergente. Revista San Gregorio. 2019; 31: DOI: http://dx.doi.org/10.36097/rsan.v0i31.942
 • Cruz Gómez A. Procesos de elaboración de detergentes ecológicos a base de productos naturales. Lima, Perú: Universidad César Vallejo, 2020.
 • Dykewicz, M. S. (2009). Occupational asthma: current concepts in pathogenesis, diagnosis, and management. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 123(3), 519-528.
 • Insua D, Pérez García C, Morales Monteagudo A, et al. Evaluación ecotoxicológica de detergentes comerciales y naturales, como criterio de contaminación ambiental. REDVET. Revista Electrónica de Veterinaria. 2010; 11(3B): 1-9.
 • Kogawa AC, Cernic BG, do Couto LGD, Salgado HRN. Synthetic detergents: 100 years of history. Saudi Pharm J. 2017 Sep;25(6):934-938.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.