Направете си сами поставка за прибори от кърпи

С малко материали, които най-вероятно имате в дома си, ще можете да си направите сами оригинална поставка за прибори за хранене от кърпи... дори да не сте особено сръчни!
Направете си сами поставка за прибори от кърпи

Написано от Virginia Martínez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Днес сме решили да споделим с вас лесна и оригинална идея, която ще ви помогне да подредите кухнята си. Освен това ще придаде на дома ви красив и уникален провинциален стил. Става въпрос за ръчно изработване на поставка за прибори за хранене. С помощта на малко материали и спазвайки няколко лесни стъпки, ще подредите красиво приборите си за хранене. Опитайте още днес!

Ръчно изработена поставка за прибори за хранене от кърпи

За да си направите тази поставка за прибори за хранене ви трябват малко и лесно достъпни материали. Най-вероятно вече имате повечето от тях у дома си. Дори ръчните занимания да не са силната ви страна, тази подложка за прибори няма да ви затрудни особено.

Необходими материали

 • Дървена дъска за рязане
 • Голям телбод
 • Ножица
 • Кърпи
 • Лепило
 • Ивици плат, които сте си избрали подхождащи си с кърпите
Подредете кухнята си с ръчно изработена поставка за прибори от кърпи.

Стъпки

 • Разгънете една от кърпите и поставете дъската за рязане върху нея. Отрежете кърпата според големината на дъската. Не режете кърпата плътно по дъската, оставете малко аванс (около два сантиметра) от дясно, от ляво и от долу за подгъв. В горната страна отрежете кърпата под дупката за закачане на дъската.
 • Подгънете плата и поставете кърпата върху дъската за рязане, така че да я покрие. След това направете джоб като защипете с телбода трите края на кърпата. За целта закрепете с телбод тези части върху дъската за рязане, с изключение на горната част разбира се.
 • Трябва да използвате подходящото количество телбодчета според теглото на приборите си. Именно те ще придържат кърпата след като поставите приборите в джоба. Така ще бъдете сигурни, че ще издържи теглото.
 • След като закрепите здраво кърпата към дъската за рязане и направите джоба, преминете към декорацията на поставката. Целта е да скриете телбодчетата. Вземете едно от платчетата, които сте си избрали и го залепете върху подгъвите от ляво, от дясно и от долу на дъската.
 • Изчакайте лепилото да изсъхне добре, преди да поставите приборите си вътре.

Препоръчваме ви да прочетете и: Пет трика за дезинфекция на кухненските гъби

Още съвети за изработването на поставка за прибори

Най-добре е да си купите красива стенна закачалка и да поставите на нея ръчно изработената поставка, за да бъдат приборите ви винаги под ръка и на видимо място. А с помощта на следните съвети можете да направите и съхраните ръчно изработената си поставка за прибори още по-красива:

 • Не закачайте поставката близо до място, на което могат да се натрупат лесно мазнини или прах. Ако не спазите този съвет, новата ви поставка за прибори лесно ще се изцапа.
 • Направете си поставка за всеки вид прибори, който имате. Пригответе си един за лъжици, един – за вилици, един – за десертни вилици и т.н. Това зависи от собствените ви предпочитания и от това какво искате да държите в поставките.
 • Винаги избирайте кърпи, които подхождат на кухнята ви.
 • Най-добре е да откриете дъска за рязане, чийто цвят на дървото си подхожда с останалите мебели и прибори в кухнята.

Ако имате комплект кърпи в различни цветове, но с еднакъв дизайн, можете да си направите от тях няколко поставки за прибори, които ще направят кухнята ви по-весела.

Тази лесна, оригинална и не изискваща много средства идея ще ви помогне да се радвате на по-подредена, чиста и с уникален стил кухня.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.