Как да премахнете мъха от пералнята

Наличието на мъх върху дрехите ви може да означава, че вашата пералня се нуждае от поддръжка и почистване. Какво трябва да направите по въпроса? Ето ръководство стъпка по стъпка.
Как да премахнете мъха от пералнята

Написано от Maria Margarita Barrios Quintero

Последна актуализация: 26 август, 2022

Пералнята е един от най-полезните домакински уреди. Позволява ви да перете дрехите си, без да полагате много усилия; всичко, което трябва да направите, е да ги разделите на цветни и бели, да налеете препарата и да изберете програма. Въпреки това, подобно на други уреди, тя изисква известна поддръжка. В тази статия ще ви кажем как да премахнете мъха от пералнята.

Въпреки че много хора не го осъзнават, с всяко пране дрехите отделят малки парченца мъх, които се натрупват с времето в машината. Ако не внимавате, с течение на времето те ще полепнат по дрехите. Поради това трябва да се научите как да ги премахвате. Нека да разгледаме някои препоръки.

Как да предпазите пералнята от оставяне на мъх върху дрехите

Ако дрехите са започнали да излизат от пералнята с мъх по тях, най-доброто, което трябва да направите, е да направите основно почистване на уреда възможно най-скоро. В този смисъл някои продукти като оцет, сода за хляб и белина са полезни. Имайте предвид обаче, че те не трябва да се комбинират.

Най-добре е да направите две отделни почиствания. Тоест първо едното и после другото. Също така не пренебрегвайте области като филтъра и гумените ленти, които също могат да задържат остатъци. Да се захващаме за работа!

Стъпка 1. Отстранете мъха от пералнята с белина и гореща вода

Както е описано подробно в статия, споделена в Chemical Safety Facts, правилното използване на белина улеснява почистването и дезинфекцията на голямо разнообразие от повърхности. Когато се използва правилно, може да избели, да убие микробите и да насърчи отстраняването на определени остатъци.

Премахване на мъха от пералнята.
Хлорната белина е полезен елемент за постигане на дълбоко почистване на пералнята. С него обаче трябва да се борави внимателно.

Какво трябва да направите?

За да премахнете мъха от вашата пералня, изсипете малко белина в резервоара за прах. След това изберете пълнене с гореща вода и стартирайте произволен цикъл, който желаете. Изчакайте да приключи и изпълнете следващата стъпка.

Стъпка 2. Отстранете мъха от пералнята с оцет и гореща вода

След като програмата с белина приключи, изсипете чаша бял оцет в пералнята. Вместо него можете да добавите и чаена лъжичка сода за хляб. Изберете пълнене с гореща вода и накрая изберете произволен програма и изчакайте. Когато приключи, отворете вратата и оставете да се накисва известно време.

Знаете ли, че белият оцет е един от най-широко използваните природни елементи в почистването на дома? Това се подчертава в статия, публикувана в NSF International, която уточнява, че съдържанието на оцетна киселина благоприятства разлагането на определени видове мръсотия, петна и бактерии.

Стъпка 3. Почистете филтъра

Следващата стъпка е да почистите филтъра. Първото нещо, което трябва да направите, е да го намерите, тъй като местоположението му варира в зависимост от модела или марката. Повечето от тях обаче обикновено се намират в долната или задната част на машината.

Какво трябва да направите?

Внимателно го извадете. Обикновено има бутон или някакъв лост за вадене на филтъра. С помощта на четка с мек косъм можете да премахнете натрупания мъх или мръсотия. Можете също така да го измиете много внимателно със сапун и вода, за да стане напълно чист.

Сега, след като няма мъх, остава само да поставите филтъра отново. Сега можете да сте сигурни, че сте успели да премахнете мъха от пералнята!

Пералня.
Почистването на филтъра на пералнята е една от основните стъпки, за да избегнете наличието на мъх върху дрехите.

Повтаряйте процеса на всеки три месеца

Колко често трябва да почиствате пералнята може да варира според това колко често я използвате. Въпреки това е препоръчително да го правите поне на всеки три месеца, тъй като мръсотията и мъхът винаги ще започнат да се натрупват.

Освен това, както е подробно описано в проучване, споделено в Frontiers in Microbiology, пералните машини натрупват бактерии, които могат да причинят лоша миризма в дрехите и в самата машина. Те дори задържат гъбички и други микроорганизми, които могат се отразят негативно на дрехите.

По този начин правилното почистване и поддръжка гарантира както правилното му функциониране, така и грижата за дрехите. Като допълнение, струва си да почистите външната страна на машината с малко неутрален сапун и влажна кърпа, за да стане наистина блестяща!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.