Най-добрите съвети за пране на вълнени дрехи

Вълнените дрехи са особено деликатни и изискват специално отношение по време на изпирането. В тази статия ще ви споделим някои препоръки относно това как да го направите най-деликатно.
Най-добрите съвети за пране на вълнени дрехи

Последна актуализация: 26 ноември, 2021

Ако преди сте изпирали вълнени дрехи, без да знаете как точно се прави, вероятно знаете какво се случва…

Ако искате да изперете вълнените дрехи, без да ги съсипвате, трябва да знаете някои тънкости.

Днес ще ви дадем насоки относно това как да държите вашите вълнени облекла в чудесно състояние. С тези прости съвети, няма да имате никакви проблеми при поддържането им чисти и в добро състояние.

Вълнени дрехи

Вълната е чудесен вариант за студените дни, имайки предвид нейните изолационни качества. Обаче, тези естествени влакна са деликатни и абсорбиращи, така че трябва да се научите как да се справяте с тях и да ги изпирате по подходящ начин.

Когато се прави по погрешния начин, прането на вълнените облекла ги кара да се свиват и да губят формата си.

Ако искате да се грижите за тяхното качество, удобство и мекота, тогава прочетете тези задължителни съвети относно това как да поддържате вълнените облекла в добро състояние.

Съвети за пране на вълнени дрехи

1. При пране на вълнени дрехи погледнете етикета на производителя.

Валнени дрехи: снимка на вълнено плетиво

Преди да изперете каквито и да било вълнени облекла, важно е най-напред да прочетете инструкциите върху етикета. По този начин ще сте по-запознати с видовете грижи, от които се нуждаят.

Най-напред, всеки път, когато перете вашите дрехи или други материи – трябва да обърнете внимание на етикета на производителя. Там ще намерите информацията, от която се нуждаете, за да можете да ги перете както трябва.

Също така, ще разберете повече за качеството на материалите.

Когато става въпрос за вълнени облекла, грижата при прането е важно, защото не всички от тях изискват един и същ вид грижа. Някои от тях се нуждаят от химическо чистене, докато други – от ръчно пране. Също така, някои от тях можете да изперете с помощта на пералня.

2. При пране на вълнени дрехи използвайте пералнята по правилен начин.

Можете ли да перете вълнените дрехи в пералня?

Да, можете.

Но, трябва да обърнете внимание на програмата, която избирате. В противен случай ще ги съсипете.

Някои автоматични перални машини имат програма само за вълнени облекла. Ако вашата няма такава програма, тогава изберете цикъла „деликатно“ или „ръчно пране“.

За всеки случай се уверете, че цикълът, който избирате използва студена вода и е с обороти с ниска интензивност. Топлата вода ще свие вашите дрехи.

Бихме искали да препоръчаме също да потопите вашите дрехи в студена вода за половин час, преди да ги изперете. Това също ще предотврати свиването.

Поставете дрехата в мрежеста торбичка най-напред и след това вътре в пералнята. Това ще предотврати заплитането с другите дрехи или различните видове тъкани. Това е по желание, но е доста полезно.

3. Изсушете вълнените дрехи внимателно.

Жена простира дрехи на сушилна

За да изсушавате вълнените дрехи, ще трябва да отцедите излишната вода. Освен това, по този начин ще ги предпазите да не загубят своята форма.

Никога не използвайте автоматична сушилня, когато става въпрос за вълнени дрехи; това ще ги съсипе. Топлината ще свие дрехата, дори ако много внимателно сте следвали всяка предходна стъпка.

Когато изсушавате вълнена дреха, трябва да я поставите на плоско и равно място. Ако я окачите, тогава теглото на водата, останала в дрехите, ги разпъва и ще загубят формата си.

Можете също да ги увиете с кърпа и след това да премахнете малко от влагата, преди да ги изсушите. Поставете вълнените дрехи върху суха кърпа и ги навийте заедно с нея. Изстискайте излишната вода колкото се може по-силно.

4. Имайте предвид някои общи съвети.

Без значение дали ще перете ръчно вълнените дрехи или с пералня, има някои общи инструкции, които трябва да следвате:

  • Първо, изпирайте дрехите само когато е необходимо, а не всеки път, щом ги обличате. Не трябва да перете вълната със същата честота, с която изпирате останалите дрехи.
  • Ако използвате перална машина, тогава изберете по-щадящ цикъл. Ако ги перете ръчно, тогава не търкайте твърде силно.
  • Винаги избирайте мек и течен препарат.
  • Ако искате да премахнете лошата миризма на дрехата ви, тогава я изсушете или я накиснете ръчно.
  • Ако въпреки всички ваши усилия и грижи, дрехите продължават да се свиват след прането, разтегнете ги внимателно, докато са още мокри.
  • Винаги избирайте ръчно пране, когато се занимавате с деликатни дрехи.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.