Как да направите домашен омекотител за вашите кърпи

Освен че ще предотвратите накъсването на кърпите, ако използвате този домашен омекотител, можете да се сбогувате с неприятните миризми, благодарение на свойствата на натуралните му съставки.
Как да направите домашен омекотител за вашите кърпи

Написано от Paula Heidemeyer

Последна актуализация: 09 август, 2022

Искате ли да научите как се приготвя домашен омекотител за кърпи?

Все пак всяка дреха в гардероба ви изисква различно третиране, а това може да ви затрудни при изпирането на дрехите, чаршафите или кърпите.

Въпреки това, благодарение на информацията в интернет, може да откриете фантастични решения, които ще улеснят ежедневните ви домакински задължения. В днешната статия ще научите как да приготвяте домашен омекотител за почистване и омекотяване на кърпите.

Когато си купите нови кърпи, ще забележите, че те имат мъх при първите няколко използвания. Колкото повече ги използвате, толкова повече се износват, което може да нарани кожата ви. Макар и това да не е чак толкова лошо, чувството от допира им все пак не е като в началото.

Може да разберете как да дезинфекцирате кърпите и да ги направите по-меки, като следвате рецептата за домашен омекотител, която ще ви представим долу.

Как да направите домашен омекотител за кърпите си

Продължете да четете, ако искате да изпробвате един екологично чист и домашно приготвен омекотител.

Домашните омекотители се приготвят от натурални съставки, които са евтини, ефикасни и не отстъпват по нищо на готовите омекотители на пазара. Освен това не вредят на околната среда.

Този омекотител ще остави дрехите и кърпите ви толкова меки и чисти, колкото и всеки друг търговски или индустриален омекотител. Всъщност, домашният омекотител е по-малко вероятно да навреди на кожата ви.

Съставки

 • 2 чаши бял оцет (500 мл)
 • 4 чаши минерална вода (1 литър)
 • 2 супени лъжици хлебна сода (18 г)

Инструкции за приготвяне на домашен омекотител 

Приготвянето му е съвсем лесно. Всичко, което ще ви е необходимо, е съд, който да е достатъчно голям, за да събере сместа.

 1. Започнете със смесването на половин литър вода и половин литър оцет. Използвайте бял оцет, за да предпазите кърпите от избледняване на цветовете.
 2. Добавете постепенно хлебната сода към разтвора и веднага ще забележите образуването на пяна, което е и причината да не слагате всичко наведнъж.
 3. Смесете добре.
 4. След като се смеси добре, изсипете разтвора в пластмасова бутилка. И воала! Вече може да използвате своя собствен домашен омекотител.

Изпробвайте го сами и изперете следващата си партида кърпи с този безопасен за околната среда, органичен, домашен омекотител. Ще видите колко е невероятен!

Съвети и любопитни подробности

Как да използвате домашен омекотител за кърпите си

Омекотителите на основата на оцет са най-подходящи за дрехите ви, особено за кърпите, тъй като обикновено те абсорбират много влага. Хавлиените кърпи могат да получат неприятна миризма, ако не се оставят да изсъхнат. Без значение дали ги перете, няма да можете да се отървете от тази лоша миризма.

Оцетът се използва не само като омекотител, но и като почистващ продукт за други трудни зони в дома ви, като кухнята и банята. Независимо, че оцетът има силен аромат, той изчезва след изсъхване, което е доста полезно за премахване на петна и отстраняване на лоши миризми.

Ако забележите петно върху някоя от кърпите си, може да нанесете малко оцет директно върху него. Оставете да престои в продължение на 10 минути, а след това изперете по обичайния начин.

Съвети за пране на кърпите ви

 • Най-добре е да ги накиснете в студена вода с бял оцет, лимон и малко амонячна вода. По този начин кърпите ви със сигурност ще имат приятен аромат.
 • Не използвайте индустриални омекотители или прекалено много перилен препарат, когато перете кърпите си. Въпреки че звучи странно, ако добавите много перилен препарат в пералната машина, е възможно прането да не се изчисти добре.
 • Ако нямате сушилня за дрехи, закачете кърпите си да съхнат на открито и на добре проветриво помещение. Не забравяйте, че трябва да оставите кърпите да изсъхнат напълно, преди да ги приберете. По този начин вашите кърпи няма да добият неприятна миризма.
 • Не слагайте твърде много кърпи в едно пране и не препълвайте пералнята. Ако я препълните, ще затрудните машината да изпере кърпите ви и ще ви се наложи да изперете партидата наново.

Както виждате, приготвянето на този домашен омекотител е изключително лесно. Не се колебайте да го изпробвате! Ще видите колко невероятен е този домашен продукт наистина!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.