Какво е атопичен дерматит?

Атопичен дерматит е кожно разстройство, което става все по-често през последните години. В момента една пета от всички деца страдат от това. Въпреки че често засяга децата, може да се прояви на всяка възраст.
Какво е атопичен дерматит?

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Атопичен дерматит, известен още като екзема, е нарушение на кожата, което причинява зачервяване и сърбеж. По-често се среща при деца. Въпреки това може да се прояви на всяка възраст. Обикновено е хронично, но може да изчезне за определени периоди и след това да се върне.

В момента експертите смятат, че това заболяване засяга около 20% от децата по целия свят. Въпреки че е малко по-разпространено в развитите страни на северното полукълбо, то се среща по целия свят. Между 3 и 5% от децата с атопичен дерматит ще продължат да страдат от него до достигане на зряла възраст.

Също така  честотата на това заболяване се увеличава. Това се дължи на последиците от замърсяването на околната среда и нездравословните навици. Например постоянният стрес и лошият сън могат да го влошат. Въпреки, че експертите все още не са открили лек за това заболяване, има няколко текущи разследвания.

Какво представлява атопичния дерматит?

много суха кожа - белег за атопичен дерматит

Атопичният дерматит е кожно заболяване, което причинява зачервяване и сърбеж в различни области на кожата. Освен това това е често срещана причина за прекомерна сухота.

Атопичният дерматит е нарушение, което се проявява като зачервяване на кожата и сърбеж. Атопичната кожа се характеризира със своята сухота. Това води до лющене и дразнене, причинявайки симптоми като досаден сърбеж. Понякога това води до появата на малки водни подутини.

Според Испанската педиатрична асоциация атопичният дерматит може да бъде класифициран в три групи:

 • Бебешко или инфантилно. Това започва да се проявява на пет месечна възраст. Среща се главно в лицето, с изключение на устата, носа и областта около очите. Понякога се появява и на скалпа, ушите и задната част на ръцете. Той причинява постоянен сърбеж.
 • Детство. Това е вид атопичен дерматит, който започва приблизително на две години и се поддържа до седемгодишна възраст или до пубертета. Въпреки че се среща най-вече на лактите и коленете, може да се появи навсякъде по тялото.
 • Възрастен. Този тип атопичен дерматит се проявява след пубертета и се характеризира с плаки по кожата, обикновено с ожулвания. Също така засяга главно задната част на ръцете, кожата на огъването на китките, краката и стъпалата.

Причини за атопичен дерматит

Науката не е определила точно причините за това заболяване. Въпреки това знаем, че  няколко фактора могат да повлияят на появата му или неговото влошаване. Тези фактори са:

 • Генетика. Засега експертите смятат, че основната причина за атопичен дерматит е генетичното предразположениеДецата на родители, страдащи от сенна хрема, са по-склонни да развият това състояние.
 • Възрастта на майката. Колкото по-възрастна е майката по време на раждането, толкова по-вероятно е детето им да страда от атопичен дерматит.
 • Околна среда. Болестта се среща най-често в замърсени градове със студено време. Освен това е по-често в прашни места или там, където хората пушат.

По същия начин експертите знаят, че стресът и безсънието могат да предизвикат заболяването. Изглежда, че потта също му влияе, както и използването на найлонови или вълнени дрехи. Това заболяване често се среща при хора с хранителни алергии или други видове алергии.

Симптоми и диагноза на атопичния дерматит

Как да се справите със сухата кожа при атопичен дерматит

Симптомите на атопичния дерматит включват кожни лезии с хрупкав червеникав вид. Тежестта варира от пациент на пациент.

Основният симптом на атопичния дерматит са кожните лезии. Те имат начупен и червен вид. Освен това те са придружени от много интензивен и продължителен сърбеж. Това често води до емоционални проблеми поради това колко досаден е сърбежът.

При кърмачетата лезиите са везикуларни и ексудативни. При децата лезиите изглеждат сухи, кожести и дебели. Също така при възрастни лезиите са кожести и са хипер- или хипопигментирани. С други думи, те или имат малко, или твърде много цвят.

Тези, които страдат от това заболяване за продължителен период, имат повишен риск от развитие на катаракта на възраст между 20 и 30 години. Експертите все още не знаят защо. Също така е по-вероятно да развият екзема херпетикум, ако се заразят с вируса на херпес симплекс.

Обикновено медицински специалист може да диагностицира заболяването, като просто погледне кожата на пациента. Обикновено са достатъчни кожен преглед и анализ на медицинската история. Понякога медицинските специалисти правят някои тестове с лепенки. Рядко обаче се изискват лабораторни изследвания.

Изпитвате ли симптоми на това състояние? Ако е така, трябва да посетите вашия дерматолог възможно най-скоро. Специалистът ще отговаря за правилното диагностициране и лечение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Garnacho-Saucedo, G., Salido-Vallejo, R., & Moreno-Giménez, J. C. (2013). Actualización en dermatitis atópica. Propuesta de algoritmo de actuación. Actas Dermo-Sifiliográficas, 104(1), 4-16.
 • Al-Shobaili HA, Ahmed AA, Alnomair N, Alobead ZA, Rasheed Z. Molecular Genetic of Atopic dermatitis: An Update. Int J Health Sci (Qassim). 2016;10(1):96–120.
 • Barnes KC. An update on the genetics of atopic dermatitis: scratching the surface in 2009. J Allergy Clin Immunol. 2010;125(1):16–31. doi:10.1016/j.jaci.2009.11.008
 • Thomsen SF. Atopic dermatitis: natural history, diagnosis, and treatment. ISRN Allergy. 2014;2014:354250. Published 2014 Apr 2. doi:10.1155/2014/354250
 • Kolb L, Ferrer-Bruker SJ. Atopic Dermatitis. [Updated 2019 Feb 22]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448071/
 • Kapur S, Watson W, Carr S. Atopic dermatitis. Allergy Asthma Clin Immunol. 2018;14(Suppl 2):52. Published 2018 Sep 12. doi:10.1186/s13223-018-0281-6
 • Wen, H.-J., Chen, P.-C., Chiang, T.-L., Lin, S.-J., Chuang, Y.-L., y Guo, Y.-L. (2009) Predecir el riesgo de dermatitis atópica infantil temprana por factores hereditarios y ambientales. British Journal of Dermatology, 161 (5), 1166-1172. https://doi.org/10.1111/j.1365-2133.2009.09412.x.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.