Натурални средства при разширени пори

Пригответе ежедневен тонизиращ лосион от целина!
Натурални средства при разширени пори
Maricela Jiménez López

Написано и проверено от лекар Maricela Jiménez López.

Последна актуализация: 11 август, 2022

Един от най-честите проблеми, свързани с красотата при мъжете и жените, са т.нар. разширени пори. Те не само влошават вида на кожата, но и са предразположени към запушване и формиране на неприятните черни точки.

Всеки един от нас има по-малко или повече разширени пори на лицето. Някои хора се научават как да ги прикриват чрез изпитани техники, а други редуцират видимостта им, за да запазят визията си непокътната.

Не знаем със сигурност какво провокира този кожен проблем. Смята се, че става дума за гени, хормонални промени и прекомерна секреция на себум.

Добрата новина е, че съществуват няколко средства, които водят до свиването на порите по естествен начин и почистването на кожата в дълбочина, елиминирайки акнето. Искате ли да научите повече за тях?

Маска от вътрешността на домат при разширени пори

Маска при разширени пори

Доматената маска балансира натуралното pH на кожата, правейки по-лесно отстраняването на излишната мазнина и редуцирайки вредното въздействие на свободните радикали.

Антиоксидантните и адстригентните свойства на маската затварят отворените пори и прочистват кожата по естествен път.

Начин на приготовление:

 • Срежете пресен домат, отстранете семената и нанесете меката вътрешност върху лицето.
 • Оставете маската да действа 10 минути. След това изплакнете с топла вода.

Яйчен белтък и портокалов сок

Използвайте яйчени белтъци, като ги нанесете върху кожата. Това е популярна процедура в наши дни, а резултатът от нея е по-стегната и тонизирана кожа. Освен това намалявате риска от увисване.

Тази съставка, съчетана с витамин С в портокала, води до получаването на маска с адстригентни(стягащи) свойства. Идеална е за отстраняването на мъртвите кожни клетки и свиването на порите.

Съставки:

 • 1 яйчен белтък
 • сокът от 1 портокал

Начин на приготовление:

 • Разбийте яйчения белтък и го смесете с портокаловия сок. Трябва да получите хомогенна смес.
 • Нанесете маската с помощта на четка. Оставете я да изсъхне върху лицето. Изплакнете с топла вода.

Сол и сметана

Сол при разширени пори

Солта е идеална съставка за ексфолиране на кожата и отстраняване на мъртвите кожни клетки. Когато съчетаете с млечната киселина в сметаната, ще получите отлично средство за свиване на разширени пори и елиминиране на нечистотиите.

Начин на приготовление:

 • Смесете 1 супена лъжица сметана с 1 чаена лъжица сол. Нанесете получената смес върху засегната зона от кожата. Използвайте кръгови масажни движения.
 • Оставете я да действа 20 минути, след което изплакнете с топла вода.

Кора от папая

Макар най-вече кората от папаята да отива в кофата за боклук, тя е богата на нутриенти и съставки, които са полезни за здравето на кожата.

Начин на приготовление:

 • Наложете корите с вътрешната част към лицето си, там, където се появяват най-много черни точки.
 • Оставете натуралното средство да действа 20 минути, след което изплакнете със студена вода.

Алое вера

Това растение е богато на полезни вещества и притежава свойства, които намаляват размера на порите, едновременно с това балансирайки pH на кожата.

Алое вера съдържа много витамини, минерали и антиоксиданти. Те тонизират и хидратират кожата, като наедно с това предпазват от преждевременно стареене.

Начин на приготовление:

 • Извлечете гела от стъбло алое вера и го нанесете върху лицето. Изчакайте 20 минути. След това изплакнете с топла вода.

Целина: натурално прочистващо средство

Целина при разширени пори

Трябва да нанасяте натурално почистващо средство или тоник след събуждане и преди лягане, за да освежите кожата и да елиминирате излишния себум.

Целината е отлична съставка за за приготвянето на такъв продукт. Тя съдържа витамини, минерали и важни антиоксиданти, които подпомагат клетъчната регенерация.

Начин на приготовление:

 • Кипнете шепа целина в половин литър вода. Оставете сместа да се охлади. Налейте я в шише със спрей. Нанасяйте, когато е нужно.

Пчелен мед

Сред лечебните ползи на пчелния мед откриваме важни нутриенти и свойства, които подобряват здравето на кожата.

Медът притежава антимикробни и антибактериални свойства, които намалят присъствието на микроорганизмите, провокиращи акне. Той намалява излишното количество себум и свива неприятните разширени пори.

Начин на приготовление:

 • Нанесете тънък слой пчелен мед върху цялото лице или само върху засегнатата зона. Оставете меда да действа 15 минути. След това изплакнете със студена вода.
 • Друг лесен начин да извлечете ползи от пчелния мед е като смесите с овесени ядки. Така получавате ексфолираща маска.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Lee SJ, et al. (2016). Facial pores: Definition, causes, and treatment options. DOI:
  10.1097/DSS.0000000000000657
 • Chan L. (2017). Enlarged pores.
  dermnetnz.org/topics/enlarged-pores
 • How to safely exfoliate at home. (n.d.).
  aad.org/public/skin-hair-nails/skin-care/exfoliation
 • Surjushe, A., Vasani, R., & Saple, D. G. (2008). Aloe vera: a short review. Indian journal of dermatology, 53(4), 163-6.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2763764/
 • Flament, F., Francois, G., Qiu, H., Ye, C., Hanaya, T., Batisse, D., Cointereau-Chardon, S., Seixas, M. D., Dal Belo, S. E., … Bazin, R. (2015). Facial skin pores: a multiethnic study. Clinical, cosmetic and investigational dermatology, 8, 85-93. doi:10.2147/CCID.S74401
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4337418/
 • Mandal, M. D., & Mandal, S. (2011, April). Honey: Its medicinal property and antibacterial activity. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, 1(2), 154-160
  ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609166/

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.