Изсветляване на кожата: направи си крем

Съставките лесно могат да бъдат закупени. Най-важното е да обърнете внимание на произхода им, те трябва да бъдат 100% органични.
Изсветляване на кожата: направи си крем

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Много жени знаят, че кожата им страда, когато я излагат продължително време на въздействието на слънчевите лъчи и токсините в околната среда. Както знаем, тя е в постоянен процес на обновяване. Понякога обаче кожата не може да се справи с отговорностите си, а това води до серия от нежелани и нелицеприятни промени във външния й вид. Именно по този повод днес ще поговорим за това как можете да приготвите крем за изсветляване на кожата у дома с помощта на натурални съставки.

Загубата на колаген и отслабването на еластичност, натрупването на мъртви кожни клетки и изгарянията…Това са само част от факторите, които повлияват негативно вида на кожата и водят до преждевременно стареене.

За да се преодолее този проблем, са разработени огромно количество козметични продукти и професионални техники. Целта им е да се справят с увредената кожа и да стимулират процеса на възстановяване. За съжаление, много от тези решения са скъпи и не всеки може да си позволи да ги закупи.

За щастие съществуват много по-евтини алтернативи. Те предлагат отлични резултати, елиминирайки потребността от третиране на кожата с агресивни химикали или процедури.

В днешната статия ще споделим един крем, който можете да приготвите у дома. Той притежава полезните свойства на киселото мляко да ревитализира кожата и да редуцира видимостта на фините бръчки. Готови ли сте да го опитате?

Натурален крем с кисело мляко и бадеми за изсветляване на кожата

Натурален крем с кисело мляко и бадеми за изсветляване на кожата

Комбинацията от съставките, които се използват в приготвянето на този натурален крем, представлява отлично средство за елиминиране на мъртвите кожни клетки и подобряване на вида на кожата на лицето.

Натуралното кисело мляко е истинска здравословна храна, която съдържа млечна киселина, регулираща pH на тялото и предпазваща от появата на пъпки.

Смята се, че това е едно от най-добрите овлажняващи средства, което помага на кожата да задържа влагата, без да повлиява негативно естествената мазнина на кожата.

Живите култури в киселото мляко стимулират здравето на кожата и предпазват срещу акне и ранната поява  на фини бръчки.

Брашното от бадеми помага за изсветляване на кожата.

И това не е всичко. Брашното от бадеми е богато на есенциални мастни киселини и антиоксиданти, които са полезни за кожата.

То съдържа още много витамин Е, който защитава кожата срещу оксидативния стрес, провокиран от въздействието на свободните радикали. Брашното от бадеми предпазва клетките и тъканите срещу увреждане. Натуралните масла в състава му възстановяват сухата кожа и предпазват от проблеми като екземи и псориазис.

В днешната рецепта ще добавим и малко пчелен мед и лимонов сок. Те повишават свойствата на крема да изсветлява кожата.

Как да приготвите този натурален крем?

Приготвяне на натурален крем за изсветляване на кожата.

Едно от предимствата на използването на натурални продукти е, че това прави приготвянето на натурални крем лесно и бързо.

Съставките лесно могат да бъдат закупени. Най-важното е да обърнете внимание на произхода им, те трябва да бъдат 100% органични.

Можете да откриете тези продукти на ниски цени, но качеството им ще бъде под съмнение, а това означава, че резултатите ще бъдат съмнителни.

Съставки:

 • 1 ½ чаша натурално кисело мляко
 • 4 бадеми
 • 2 супена лъжица лимонов сок
 • 1 супена лъжица пчелен мед

Приготовление:

 • Сложете бадемите в блендер и пригответе брашното. Възможно е да намерите готово брашно от бадеми в магазините и да пропуснете тази първа стъпка.
 • След това изсипете брашното в купа. Добавете киселото мляко, сока от лимон и пчелния мед.
 • Разбъркайте добре, оставете натуралното средство да престои за няколко минути.

Приложение:

 • Всяка вечер преди сън добре изчистете грима и почистете кожата на лицето.
 • Щом сте готови, нанесете обилно количество от крема и изчакайте 20 минути.
 • След като това време изтече, изплакнете лицето с топла вода и подсушете с кърпа.

Съвети

За най-добър резултат е желателно да използвате този крем като неизменна част от своя ежедневен разкрасителен режим. Ако го прилагате от време на време, възможно е да не постигнете желания ефект.

Избягвайте употребата на крема през деня, тъй като лимоновият сок може да реагира негативно на слънчевите лъчи. Затова запомнете, че това натурално средство е предназначено за вечерна употреба. То стимулира естествения процес на регенерация на кожата, който се осъществява по това време от деня.

Първото нанасяте на крема ще ви дари с усещане за свежест и чистота. Определено ще ви допадне. Същинското изсветляване на кожата обаче ще бъде факт след няколко седмици.

По ваша преценка можете да използвате този продукт върху кожата на врата и деколтето, за да постигнете по-мащабен резултат. Не забравяйте, че тези зони на тялото са по-чувствителни и изискват внимателна грижа.

Препоръчваме да използвате добър слънцезащитен крем ежедневно, за да увеличите ефекта от прилагането на крема за изсветляване на кожата.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Upadhyay, R., Dwivedi, P., & Ahmad, S. (2010). Screening of antibacterial activity of six plant essential oils against pathogenic bacterial strains. Asian Journal of Medical Sciences, 2(3), 152-158
 • Kodad, O. (2008). Variability of oil content and of major fatty acid composition in almond (Prunus amygdalus Batsch) and its relationship with kernel quality. [Abstract]. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 56, 4096-4101
 • Sumit, K., Vivek, S., Sujata, S., & Ashish, B. (2012). Herbal cosmetics: Used for skin and hair. Inventi Rapid: Cosmeceuticals, 4, 1-7
 • Sultana, Y., Kohli, K., Athar, M., Khar, R., & Aqil, M. (2007). Effect of pre-treatment of almond oil on ultraviolet B-induced cutaneous photoaging in mice. [Abstract]. Journal of Cosmetic Dermatology, 6(1), 14-19

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.