7 причини да използвамe алое вера при диабет

· 11.12.2015
Изстържете гела от листата на растението и консумирайте 1 чаена лъжичка от него всеки ден

Алое вера е лечебно растение с множество приложения в сферата на грижите за здравето и красотата. Това популярно в целия свят растение вече намира мястото си във все повече домове, където хората го използват за лечение на всевъзможни здравословни и кожни проблеми.

Една от основните ползи от алое вера е способността му да регулира нивата на кръвната захар и да се бори с диабета. Растението е било използвано в продължение на векове за тази цел, а сега и научните изследвания потвърждават свойствата му. Днес ще ви разкрием 7 причини, поради които да използвате алое вера при диабет.

Съществуват два различни вида диабет и те варират по своята тежест, така че всеки от тях трябва да се лекува по различен начин. Алое вера може да се използва за лечение на диабет тип 2 и да предпази пациентите да станат зависими от ежедневни инжекции инсулин.

Видове диабет

 • Диабет тип 1: Диабет тип 1 се появява, когато тялото на пациента не произвежда количеството инсулин, от което се нуждае, и е напълно зависимо от получаването на инсулинови инжекции.
 • Диабет тип 2: Този тип диабет е по-често срещан при възрастните и се появява, когато клетките на пациента не могат правилно да използват инсулина, произвеждан от организма.

Защо алое вера помага в борбата с диабета?

2-kruvna-zahar

Алое вера притежава определени свойства, които понижават нивата на кръвната захар и помагат на пациентите, страдащи от диабет тип 2. За да се възползвате от това свойство, важно е най-напред да знаете как да използвате най-добре това растение, също и да го консумирате редовно. В днешната статия ще ви дадем повече подробности.

Каква е връзката между алое вера и диабет?

Като резултат от модерния начин на живот и много други фактори диабетът се е превърнал в едно от най-честите заболявания, които засягат населението по света в днешно време. Здравните експерти алармират, че ситуацията е много тревожна, тъй като броят на хората с висока кръвна захар продължава да се увеличава, а ежедневните лоши навици остават непроменени.

Поради опасностите, които заболяване като диабета крие, здравните експерти препоръчват подобряване на качеството и начина на живот, особено когато става дума за храненето. В допълнение, също така е добра идея да помислите за някои домашни средства – едно от тях е алое вера.

 • Алое вера може да помогне за регулиране нивата на кръвната захар по естествен начин. Гелът от това растение контролира глюкозата в кръвта, като спомага за подобряване на качеството на живот на тези, които страдат от диабет.
 • Редовната консумация на алое вера може да подобри здравето на бъбреците и дебелото черво  два от най-засегнатите от диабет органи.
 • Редовната консумация на алое вера, в комбинация с подходяща диета с ниско съдържание на въглехидрати, може да помогне за забавяне на прогресията на диабета по естествен път.
 • Приемът на 2 дози от гел от алое вера на ден, равняващи се на 5 до 15 мл., може значително да намали нивата на кръвна захар.

7 причини да използвате алое вера за лечение на диабет

3-aloe-gel

 • Алое вера съдържа глюкоманан, който е от ключово значение за понижаване на нивата на кръвна захар благодарение на съдържанието си на разтворими фибри. Хемицелулозата също ефективно намалява кръвната захар.
 • Други компоненти на гела от алое вера като антрахинони, органични феноли и лектини са много важни за поддържане на ниските нива на кръвна захар.
 • Само за 2 месеца алое вера може да намали нивата на кръвната захар с до 50%.
 • Растението стимулира елиминирането на токсини и отпадъци, които се натрупват в организма, и допълнително намалява излишната захар в кръвния поток.
 • Редовното използване на алое вера при лечение на диабет, благодарение на високото съдържание на антиоксиданти в растението, може да помогне в борбата с други свързани проблеми като язви, рани, инфекции.
 • Редовната употреба на алое вера стимулира секрецията на инсулин, което е особено полезно за пациенти с диабет тип 2.
 • Алое вера е естествен продукт, който може да се използва безопасно в борбата с диабет, без инвалидизиращи странични ефекти.

Как да включите алое вера в диетата си?

 • За да намалите нивото на кръвната захар, трябва да опитате да консумирате само чист гел от алое вера, който е взет от растението току-що. За да направите това, изстържете гела от листата на растението и консумирайте 1 чаена лъжичка от него всеки ден. След като свикнете с вкуса и консистенцията, може да увеличите дозата до 3 супени лъжици на ден, докато получите оптимални резултати.
 • Друг вариант е да добавите гел от алое към сокове и шейкове. Той се смесва добре с други съставки и много хора смятат, че така е по-апетитен за консумация.