6 домашни средства срещу черни точки и пъпки

· 02.06.2016
Смесете 2 чаена лъжици мед с 1 чаена лъжица мляна канела, оформете паста, нанесете върху засегнатите участъци и оставете да действа 15 минути

Акнето е един от най-често срещаните кожни проблеми в цял свят. Обикновено се проявява под формата на черни точки и пъпки по лицето, гърба и гръдния кош. Проблемът се изразява в инфекция, провокирана от промени във функцията на секретиращите себум жлези. Като следствие се получава възпаление на засегнатите пори в кожата.

Черните точки и проблемите, свързани с хроничното акне, обикновено засягат момчетата и момичетата във възрастта на пубертета. Те провокират ниска самооценка на хората, които страдат от тях.

Въпреки това неприятното състояние не е чуждо на хора на различна възраст. То засяга както мъжете, така и жените.

На съвременния пазар можете да откриете неизброимо количество продукти и средства, които са създадени специално за туширане на неприятния вид на черните точки и пъпките. Целта им е да подобряват вида на кожата. Често обаче тези продукти са скъпи, а това ги прави недостъпни за част от хората, страдащи от акне.

Добрата новина е, че съществуват няколко натурални алтернативи, които можете да приложите в домашна обстановка и да спечелите битката с неприятните черни точки и пъпки. Натуралните средства ще почистят кожата срещу минимална сума пари. Искате ли да разберете още?

Сода бикарбонат

Содата бикарбонат действа като нежен ексфолиант. Тя елиминира мъртвите кожни клетки и излишното количество себум, което запушва порите. Содата балансира pH и действа като леко антисептично средство.

Огромно предимство на содата бикарбонат е достъпната цена. Освен това можете да я откриете във всеки магазин за хранителни стоки.

Как да използвате сода бикарбонат?

За да приготвите маска, която се бори с акнето, смесете в малка купа 2 супени лъжици сода бикарбонат, 1 чаена лъжица мляна канела, сок от 1/2 лимон и 5 супени лъжици мед.

Разбъркайте добре. Трябва да получите паста, която да нанасете върху кожата на лицето. Оставете маската да действа между 5 и 10 минути. След това изплакнете с топла вода.

Друг начин да извлечете полза от содата бикарбонат е като я навлажните леко и я нанесете върху кожата на лицето, използвайки нежни кръгови движения.

Папая

papaya

Освен че е вкусен и здравословен плод, папаята представлява уникално натурално средство, което лекува кожата и отстранява черни точки и пъпки. Всъщност, ако се вгледате в състава на редица козметични продукти, ще забележите, че тя присъства там.

Папаята отстранява излишното количество себум от повърхността на кожата, елиминира мъртвите кожни клетки и се бори с възпалението, което черните точки и пъпките предизвикват.

Как да използвате папаята?

Намачкайте парче папая. Оформете паста и я нанесете върху предварително почистено лице. Оставете маската да действа 20 минути.

Щом това време изтече, изплакнете кожата и не забравяйте да нанесете овлажняващ крем.

Зелен чай

Зеленият чай съдържа антиоксидант, познат като епигалокатехин-3-галат, който изключително ефикасно редуцира производството на себум.

Той се бори с растежа на бактериите и възпалението.

Как да използвате зеления чай?

Намачкайте 2 чаени лъжици зелен чай с малко вода. Нанесете получената паста върху лицето, подобно на всеки друг ексфолиант. Оставете маската да действа между 3 и 5 минути.

Овесени ядки

oveseni yadki

В допълнение към това, че представляват вкусен избор за закуска, овесените ядки са натурално средство, което подобрява здравето на кожата. Те отстраняват мъртвите кожни клетки и елиминират излишния себум.

Как да използвате овесените ядки?

Смесете няколко супени лъжици овесени ядки, месото на 1 домат и 1 супена лъжица мед в подходяща купа. Щом пастата е готова, нанесете я върху лицето си и я оставете да действа 10 минути.

Канела и мед

Комбинацията от канела и мед е идеално натурално средство, което редуцира черните точки и пъпките, подобрявайки здравето на кожата.

Канелата се бори с растежа на бактерията, докато медът е натурален антибиотик, който дезинфекцира кожата и редуцира възпалението, провокирано от черните точки и пъпките.

Как да използвате канелата и меда?

Смесете 2 чаена лъжици мед с 1 чаена лъжица мляна канела. Оформете паста. Нанесете я върху засегнатата кожа. Оставете да действа 15 минути.

Бананова кора

bananova kora

Бананите са вкусен плод, богат на есенциални нутриенти, от които тялото се нуждае. Повечето хора обаче не знаят, че банановата кора е изключително полезна за кожата и може да я обнови, редуцирайки неприятния вид на черните точки и пъпките.

Как да я използвате?

Вземете кората на 1 банан. Втрийте я в онези зони от кожата, по които забелязвате черни точки и пъпки. Оставете пастата да действа поне 30 минути. След това изплакнете с топла вода.