6 домашни средства срещу черни точки и пъпки

11 Януари, 2019
Смесете 2 чаена лъжици мед с 1 чаена лъжица мляна канела, оформете паста, нанесете върху засегнатите участъци и оставете да действа 15 минути
 

Акнето е един от най-често срещаните кожни проблеми в цял свят. Обикновено се проявява под формата на черни точки и пъпки по лицето, гърба и гръдния кош. Проблемът се изразява в инфекция, провокирана от промени във функцията на секретиращите себум жлези. Като следствие се получава възпаление на засегнатите пори в кожата.

Черните точки и проблемите, свързани с хроничното акне, обикновено засягат момчетата и момичетата във възрастта на пубертета. Те провокират ниска самооценка на хората, които страдат от тях.

Въпреки това неприятното състояние не е чуждо на хора на различна възраст. То засяга както мъжете, така и жените.

На съвременния пазар можете да откриете неизброимо количество продукти и средства, които са създадени специално за туширане на неприятния вид на черните точки и пъпките. Целта им е да подобряват вида на кожата. Често обаче тези продукти са скъпи, а това ги прави недостъпни за част от хората, страдащи от акне.

Добрата новина е, че съществуват няколко натурални алтернативи, които можете да приложите в домашна обстановка и да спечелите битката с неприятните черни точки и пъпки. Натуралните средства ще почистят кожата срещу минимална сума пари. Искате ли да разберете още?

Сода бикарбонат

Содата бикарбонат действа като нежен ексфолиант. Тя елиминира мъртвите кожни клетки и излишното количество себум, което запушва порите. Содата балансира pH и действа като леко антисептично средство.

Огромно предимство на содата бикарбонат е достъпната цена. Освен това можете да я откриете във всеки магазин за хранителни стоки.

 

Как да използвате сода бикарбонат?

За да приготвите маска, която се бори с акнето, смесете в малка купа 2 супени лъжици сода бикарбонат, 1 чаена лъжица мляна канела, сок от 1/2 лимон и 5 супени лъжици мед.

Разбъркайте добре. Трябва да получите паста, която да нанесете върху кожата на лицето. Оставете маската да действа между 5 и 10 минути. След това се изплакнете с топла вода.

Друг начин да извлечете полза от содата бикарбонат е като я навлажните леко и я нанесете върху кожата на лицето, използвайки нежни кръгови движения.

Прочетете и: 30+ невероятни приложения на содата

Папая срещу черни точки и пъпки

папая срещу черни точки и пъпки

Освен че е вкусен и здравословен плод, папаята представлява уникално натурално средство, което лекува кожата и отстранява черни точки и пъпки. Всъщност, ако се вгледате в състава на редица козметични продукти, ще забележите, че тя присъства там.

Папаята отстранява излишното количество себум от повърхността на кожата, елиминира мъртвите кожни клетки и се бори с възпалението, което черните точки и пъпките предизвикват.

Как да използвате папаята?

Намачкайте парче папая. Направете паста и я нанесете върху предварително почистено лице. Оставете маската да действа 20 минути.

 

Щом това време изтече, изплакнете кожата и не забравяйте да нанесете овлажняващ крем.

Зелен чай

Зеленият чай съдържа антиоксидант, познат като епигалокатехин-3-галат, който изключително ефикасно редуцира производството на себум.

Той се бори с растежа на бактериите и възпалението.

Как да използвате зеления чай?

Намачкайте 2 чаени лъжици зелен чай с малко вода. Нанесете получената паста върху лицето, подобно на всеки друг ексфолиант. Оставете маската да действа между 3 и 5 минути.

Препоръчваме ви да прочетете и: Зелен чай като лекарство против акне

Овесени ядки

маска с овесени ядки против черни точки и пъпки

В допълнение към това, че представляват вкусен избор за закуска, овесените ядки са натурално средство, което подобрява здравето на кожата. Те отстраняват мъртвите кожни клетки и елиминират излишния себум.

Как да използвате овесените ядки?

Смесете няколко супени лъжици овесени ядки, месестата част на 1 домат и 1 супена лъжица мед в подходяща купа. Щом пастата е готова, нанесете я върху лицето си и я оставете да действа 10 минути.

Канела и мед

Комбинацията от канела и мед е идеално натурално средство, което редуцира черните точки и пъпките, подобрявайки здравето на кожата.

 

Канелата се бори с бактериите, докато медът е натурален антибиотик, който дезинфекцира кожата и редуцира възпалението, провокирано от черните точки и пъпките.

Как да използвате канелата и меда?

Смесете 2 чаена лъжици мед с 1 чаена лъжица мляна канела. Направете паста. Нанесете я върху засегнатата кожа. Оставете я да действа 15 минути.

Бананова кора

бананови кори против черни точки и пъпки

Бананите са вкусен плод, богат на есенциални нутриенти, от които тялото се нуждае. Повечето хора обаче не знаят, че банановата кора е изключително полезна за кожата и може да я обнови, редуцирайки неприятния вид на черните точки и пъпките.

Как да я използвате?

Вземете кората на 1 банан. Втрийте я в онези зони от кожата, по които забелязвате черни точки и пъпки. Оставете я да действа поне 30 минути. След това се изплакнете с топла вода.