Вода от картофени обелки за укрепването на косата

Ще предотврати побеляването и не се препоръчва за използване от блондинки
Вода от картофени обелки за укрепването на косата

Последна актуализация: 29 декември, 2018

В днешно време козметичната индустрия предлага стотици продукти за укрепването на косата, които се използват за нуждите на мъжете и жените по целия свят.

Повечето от тях са направили живота по-лесен и са станали отлични приятели за поддържане на косата здрава и красива.

Но в някои случаи те не са толкова ефикасни, колкото трябва да бъдат. Точно обратното, те са довели до увреждания и нарушения на косата, причинени от химични реакции.

Това, което много хора са забравили, е, че съществуват домашни лечебни средства, способни на укрепване и подхранването ѝ, като стимулират растежа и красотата.

Днес ще споделим едно натурално лечебно средство, което е помогнало на много жени през годините да поддържат здрава и гъста коса: вода от картофени обелки.

Това е просто решение, което може да придаде на косата естествен блясък и с времето може да подсили корените и намали  белите коси. Искате ли да го пробвате?

Свойства на водата от картофени обелки

Свойства на водата от картофени обелки за укрепването на косата

Както се случва с почти всички плодове и зеленчуци, картофените обелки обикновено се озовават в кошчето, защото изглеждат безполезни.

Обикновено не се използват в готвенето, но всъщност имат важни свойства, от които могат да се възползвате и по други начини, така че да не се изгубят.

Смята се, че почти 50 % от тях се състоят от съединението полизахариди, известно като тип диетични фибри.

Те също са значителен източник на калий. Този минерал играе много важна роля в балансирането на електролитите в организма.

Обелките също така съдържат по-малки количества витамин С, тиамин, рибофлавин и водоразтворим ниацин. Те са страхотни за укрепването на косата, защото дълбоко подхранват и създават антиоксидантен ефект, който предпазва от увреждане.

Те съдържат и минерали, като калций, манган, цинк и желязо, както и различни феноли и гликоалкалоиди.

Как водата от картофени обелки помага за укрепването на косата?

Как водата от картофени обелки помага за укрепването на косата

Този древен бабешки лек е бил използван дълги години поради хранителните свойства на водата, което я прави отлично разкрасяващо средство за косата.

Благодарение на нишестето, използването ѝ върху скалпа ще го укрепи и ще спре проблеми, като загуба на коса и сухота.

Водата от картофени обелки поддържа косата лъскава и здрава. Редовната ѝ употреба е перфектна за предотвратяване и намаляване на белите косми, които показват възрастта, дори когато сте млади.

Тя не действа толкова ефикасно, колкото боите от магазина, но ако се прилага редовно, ще потъмни косата и ще помогне за намаляването на бели косми (или ще направи тъмната коса още по-тъмна).

Ето защо не препоръчваме блондинки или хора със светло-кафяви коси да я използват, тъй като това би могло да повлияе на цвета.

Как да приготвим вода с картофени обелки за укрепването на косата

Как да приготвим вода с картофени обелки за укрепването на косата

Няма конкретна рецепта за извличане на свойствата от картофени обелки за косата. Всичко, което трябва да направите, е да сварите обелките в достатъчно вода. След това я използвайте, като лечебно средство.

Съставки

  • Обелките от 5 картофа
  • Вода (колкото е необходимо)

Приготовление

  • Сварете картофените обелки в тенджера с вода. След като кипне, намалете огъня и оставете да ври още 30 минути, за да получите концентрирана течност.
  • Свалете от огъня и оставете да се охлади. Изсипете течността в буркан, след като сте я прецедили.

Начин на прилагане

  • Просто измийте косата, както обикновено, но използвайте водата от картофени обелки за окончателно изплакване.
  • Повтаряйте тази процедура 2 или 3 пъти седмично и скоро ще забележите, че косата е по-здрава.

За разберете колко полезно е това лечение, всичко, което трябва да направите, е да го прилагате редовно в продължение на няколко седмици. Въпреки, че резултатите не са забележими веднага, ще видите разликата в рамките на няколко дни, след редовно прилагане.

Най-доброто нещо за избора на това лекарство е, че няма странични ефекти. То може да се използва в допълнение към други продукти за укрепването на косата.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.