Напитки с плодови аромати: всичко, което трябва да знаете

Ароматизираната вода може да бъде много добър вариант за хидратиране с нещо по-вкусно, забавно и разнообразно. И не само това, но е и начин за намаляване на консумацията на газирани напитки.
Напитки с плодови аромати: всичко, което трябва да знаете
Anna Vilarrasa

Написано и проверено от диетолог Anna Vilarrasa.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Има голямо разнообразие от нови напитки с плодови аромати на пазара в днешно време. Това е така защото всеки е запознат с важността на поддържането на нашите тела добре хидратирани, и разбира се, хранителната индустрия иска своя дял.

Напитки с плодови аромати: С какво се хидратираме?

Тъй като летата стават изключително горещи, предупрежденията на специалистите относно високите температури стават все повече и повече познати. Те ни съветват да се предпазваме от слънцето, да не правим физически упражнения в най-горещите часове от деня и да стоим охладени и добре хидратирани.

Всички знаем, че трябва да пием около два литра вода на ден, както е установено от здравните власти. Състоянието на обезводняване може да доведе до сериозни метаболитни и функционални проблеми.

Най-добрият вариант за правене на това е да пиете вода, безсъмнено. Но за много хора не е винаги лесно да пият правилните количества тъй като много ги мислят за безвкусни и незасищащи.

Ето защо има голяма консумация на други видове напитки като безалкохолни напитки, сокове и енергийни напитки. Според доклада по консумацията на храна, през 2017 хората са консумирали над 2,100 милиона пинта безалкохолни напитки, средно от 49 литра на човек за година.

Проблемът е голямото количество на добавена захар, която повечето от тях обикновено съдържат. Много специалисти предупреждават за тях поради виското съдържание на рафинирани захари в напитките и опасността, която те представляват за нашето здраве. Следователно, трябва да обърнем специално внимание на намаляването на консумацията на тези напитки.

Предимствата на напитките с плодови аромати

Напитки с плодови аромати: ягодов сок

Напитките с плодов вкус, направени от природни съставки като плодове, са чудесни за хидратация. Освен това, са идеални за избягване на консумацията на безалкохолни напитки с голямо количество захар.

Когато говорим за вода с плодов вкус, имаме предвид или разтворена вода или вода смесена с плодове, зеленчуци и подправки. В този случай говорим за напитка, която е толкова здравословна колкото чистата вода.

Ароматизираната вода може да бъде много добър вариант за хидратация с нещо по-вкусно, забавно и разнообразно. И не само това, това също е начин за намаляване на консумаията на безалкохолни напитки със захар. Ето защо ще изберем други хидратиращи напитки, които не са вредни и са вкусни.

Напитки с плодови аромати: Пазете се от недостатъците

Ароматизираната вода е намерила място на пазара сред хората, които са наясно със здравето си и знаят за важността на правилното хранене за доброто физическо състояние.

Вода и плодове е много здравословна комбинация. Обаче не всички напитки с плодов вкус в магазина са такива каквито изглеждат и трябва да сте внимателни с тези, които избирате.

Напитки с плодови аромати и съдържанието на захар

Ако анализирате етикетите на някои от комерсиалните ароматизирани напитки, скоро ще разберете, че повечето от тях съдържат захар или други подсладители в техния списък със съставки.

Заради това, някои от тях са повече като безалкохолна напитка отколкото като минерална вода. Това е така защото те съдържат еквивалента на две до три чаени лъжици захар на чаша. Някои дори могат да надминат ограничението, зададено от СЗО в една кутийка.

Както виждате, въпреки че вярвате, че купувате по-здравословна напитка, вие всъщност добавяте много захар към вашата диета.

Напитки с плодови аромати: Дълъг списък със съставки

Вече знаете, че водата, плодовете и зеленчуците са идеалните съставки за една напитка. Но списъкът със съставки може да бъде много дълъг при комерсиалните напитки. Освен захарта и подсладителите споменати отгоре, тези напитки съдържат концентрирани плодови сокове, изкуствени аромати, киселинни средства, консерванти и дори бои.

Това е доста далеч от това, което е приемливо за напитка, за която се предполага, че е здравословна толкова колкото минералната вода.

Растения, витамини и минерали

Така че, това, което търсим във водата, е напитка, която ни хидратира и възстановява изгубените минерали. И с изключение на някои много специални състояния, водата не трябва да ни дава други хранителни вещества, с които можем да се снабдим чрез храната.

Както виждате, трябва да четем внимателно етикетите на тези продукти. Да не се изкушаваме от техните послания за енергизиране, детоксикация и балансиране. Помнете, функцията на една напитка трябва да е вашата хидратация.

За да се насладим на лечебните свойства на растенията трябва да отидете до специализирани центрове, където ще ви дадат лични съвети.

Домашно приготвени напитки с плодов вкус

Домашно приготвени напитки с плодов аромат

Напитките с плодов вкус, които приготвяте у дома, са здравословни и идеални за охлаждане през лятото. Обаче, уверете се, че използвате само съставки като плодове, зеленчуци и подправки.

Ако правите ваши собствени ароматизирани напитки у дома, ще отговаряте за качеството на съставките, които използвате.

Бъдете иновативни и експериментирайте с много съставки. Това е, опитвайте нови подправки и се възползвайте от плодовете и зеленчуците, които вече имате у дома.

Така че, следвайте тези 3 основни правила за здравословни и освежаващи напитки, на които можете да се наслаждавате цяла година. Ще имате много чудесни такива, които да предлагате на вашите приятели и гости!

1. Вода като основната съставка

Основната съставка на вашите напитки трябва да е водата. Обаче, можете да изберете газирана вода, ако предпочитате. Просто я добавете на края на процеса. Щом я направите, оставете да седи за минимум 12 часа преди да я изпиете, така че да имат повече вкус. Можете да добавите кубчета лед преди да сервирате за да поддържате нейната свежест.

2. Използвайте всеки плод, който искате

Можете да използвате зелен лимон, лимон, портокал, ананас, манго, ягоди или просто всеки плод, който харесвате. Просто го нарежете на парченца и го поставете в широк буркан. Колко са по-малки парчетата, толкова по-добре. Смачкайте най-вкусните плодове като ягоди, малини или боровинки за да изпуснете повече сокове и аромати. Може също да използвате краставици, моркови и целина за някои интересни комбинации.

3. Използвайте подправки и пресни билки към вашите напитки с плодов аромат

Накрая, подправките и пресните билки си пасват чудесно с плодовете и добавят допълнителна свежест и вкус. Отрежете пресни билки като мента, босилек и пелин и ги смесете директно с плодовете. В случай на подправки като канела, кардамон, карамфил или джинджифил, просто направете отвара и я добавете към плода докато е все още топла.

Готови ли сте за напитка с плодов вкус? Както виждате, те са добър начин за хидратация дотолкова колкото поддържате контрол върху техните съставки за да осигурите високо качество. В бъдеще стойте настрана от комерсиални напитки, тъй като те съдържат твърде много захар и добавки.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • European Food Safety Authority . Panel sobre productos dietéticos y alergias (NDA). Opinión Científica sobre los valores dietéticos de referencia para el agua. Revista EFSA 2010; 8(3):1459.
  • España. Real Decreto Ley 15/1992. Reglamento Técnico Sanitario de Elaboración, Circulación y Venta de Bebidas Refrescantes. BOE (27-1-1992).
  • Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación. Informe del Consumo de Alimentación en España 2017. Madrid 2018.
  • Popkin, B. M., D’Anci, K. E., & Rosenberg, I. H. (2010). Water, hydration, and health. Nutrition Reviews. Blackwell Publishing Inc. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.