7 неща, които не трябва да правите след хранене

Макар че много хора имат навика да се разхождат или да си лягат да подремнат след хранене, истината е, че трябва да изчакате да мине малко време, преди да извършвате тези дейности, за да не повлияят на храносмилателните ви процеси. Научете повече по темата в тази статия!
7 неща, които не трябва да правите след хранене
Elisa Morales Lupayante

Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 25 август, 2022

Много хора използват свободното време след хранене, за да извършват определени неща, които им доставят удоволствие или пък им помагат да се отпуснат.

С течение на времето тези навици се разпространяват сред останалите хора и макар и някои от тях да не се вършат съзнателно, те невинаги са полезни за поддържането на добро здраве.

Може и да ви изглеждат безобидни, но след време тези дейности могат да доведат до неприятни симптоми и развитие на сериозни здравословни проблеми.

Имайки предвид, че много от хората не са наясно с тези рискове, днес искаме да ви ги разкрием в детайли.

Вижте кои са те!

1. Спане

спане

Ако лягате да спите след хранене, това може да доведе до проблеми с храносмилането.

Независимо че това е релаксиращ и необходим навик за много хора, трябва вземете под внимание, че практикуването му засяга директно храносмилателните процеси.

Като се има предвид, че тялото е в легнало положение, стомашните сокове не могат да покрият напълно намиращата се в стомаха храна. По този начин хранителните вещества не се усвояват напълно.

Също така това може да причини проблеми в хранопровода, тъй като киселинната природа на стомашните сокове предизвиква рефлукс и чувство на парене.

Препоръчваме да прочетете: Симптоми за възпаление на хранопровода

2. Пушене

Не е тайна, че пушенето носи сериозни последствия за белодробното и сърдечно-съдовото здраве.

Това, което някои хора не знаят, е че рисковете са дори по-високи, когато пушите след хранене.

Това е така, защото никотинът се съчетава с излишния кислород, който е необходим за храносмилането, като по този начин улеснява усвояването на канцерогени.

3. Консумиране на плодове

Плодове

Някои хора вероятно си мислят, че плодовете са здравословна алтернатива, допълваща основните хранения.

Те са сладки, с разнообразни вкусове и изглеждат като добра възможност за заместване на традиционните десерти.

Малцина знаят обаче, че е най-добре да ги ядете на празен стомах, независимо дали сутрин или между отделните хранения.

Това се дължи на факта, че за правилното си усвояване плодовете изискват различни ензими и естествените им захари се нуждаят от повече време, за да бъдат напълно абсорбирани.

Когато в стомаха няма друга храна, която да трябва да се обработи по същото време, организмът се възползва от всички хранителни вещества на плодовете, техните фибри и прости захари, давайки ви по този начин повече енергия.

Ако консумирате плодове точно преди или след обилно хранене, те ще останат в стомаха ви по-дълго време. Могат да причинят лошо храносмилане, газове или други неразположения.

4. Вземане на душ

Вземането на душ действа отпускащо и е полезно за кръвообращението, но въпреки това не е добра идея го правите след хранене, тъй като може да отслаби храносмилателната система.

Къпането увеличава притока на кръв към ръцете и долните части на тялото, след което понижава количеството на кръвта, отиваща в стомаха.

Вследствие на това стомахът може да не функционира правилно, причинявайки болка, възпаление и чувство на тежест.

5. Пиене на студена вода

konsumirane-na-voda

Пиенето на студена вода по време на хранене или след това може да причини лошо храносмилане.

Това води до аглутиниране на храните и затруднява процесите на усвояване на хранителните вещества и на отделяне на отпадъците.

6. Пиене на чай

Макар че чаят е здравословна напитка, не е препоръчително да го пиете заедно с основните си хранения.

Той пречи на усвояването на желязото, тъй като съдържа субстанция, наречена танинова киселина, която се свързва с протеините и този минерал.

В резултат от това абсорбцията на желязо се понижава до 87%, което може да доведе до хронични епизоди на анемия.

Това вещество е от съществено значение за производството на червени кръвни телца, така че дефицитът на желязо може да причини следните симптоми:

  • Болка в гърдите
  • Бледа кожа
  • Отпадналост и прекомерна умора
  • Чупливост на ноктите
  • Липса на апетит
  • Студени ръце и крака

7. Ходене или тичане след хранене

тичане

Грешно е да си мислите, че извършването на физически упражнения след хранене ще ви помогне да намалите размера на талията си и да изгорите излишните калории.

Независимо че не можем да отречем, че тичането и ходенето са полезни, практикуването им след обилно хранене може да доведе до лошо храносмилане и дискомфорт.

По тази причина ви съветваме да не ходите поне 30 минути след ядене. Ако все пак решите да се поразходите по-рано, трябва да изчакате поне 10 минути, след като сте се нахранили.

Имате ли някои от посочените навици? Ако е така, вземете си бележка. Отсега нататък се опитайте да ги избягвате, за да не повлияят отрицателно на вашето здраве.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.