Протеинов шейк със зеленчуци и коноп

Съчетаването на зеленчуци и семена от коноп е интересен начин за получаване на добро количество омега-3 мастни киселини и протеин. В тази статия разберете как да се възползвате от тях в един здравословен протеинов шейк!
Протеинов шейк със зеленчуци и коноп

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Напитката протеинов шейк със зеленчуци и коноп е една от рецептите, която може да допълни вашата диета, ако търсите да придобиете мускулна маса и да поддържате здравословно тегло. Не само че подпомага за мускулното възстановяване, също е ободряваща и помага за контролиране на тревожността.

Тази напитка е станала популярна по света сред спортисти и фитнес ентусиасти, защото е начин за придобиване на „допълнителни“ протеини без да се налагат промшлени добавки. Освен това, поради своето съчетание от органични съставки, подпомага благосъстоянието без да добавя твърде много калории към вашата диета.

Предимствата от протеинов шейк със зеленчуци и коноп

Освен че помага за образуването на мускули и възстановяване, протеиновият шейк със зеленчуци и коноп, има други предимства за здравето. Редовната му консумация ви помага да спазвате изискванията на вашето тяло за протеини, освен това подобрявайки неговите функции.

Протеините са макроелементи, които са част от основните структури на тялото. Те засягат метаболитните функции, секрецията на хормони и мускулите, сред всички други неща. Следователно, тяхното поглъщане е ключово за предотвратяване на заболявания и поддържане на здравословно тегло.

Протеинов шейк със зеленчуци: семена от коноп

Семената от коноп са познати с техния протеин, натурални антиоксиданти и съдържание на здравословни мазнини.

Обаче, в този конкретен случай, протеините са придобити предимно от конопени семена, лесно смилаема зеленчукова храна, която не съдържа глутен. Освен това, тези семена осигуряват омега-3 мастни киселини и антиоксиданти, които са важни за оставането във форма.

Когато ги съчетаете със зеленчуци, получавате нискокалорична напитка, която можете да включите във всякакъв вид диета. Нейното пиене повишава енергийните нива, намалява усещанията за глад, опазва мускулната маса, особено при тези, които извършват упражнения с високо натоварване.

Опитайте го!

Рецепта за протеинов шейк със зеленчуци и коноп

За да приготвите това зелено смути, ви предлагаме да използваме зеленчуково мляко и плодовете и зеленчуците, които харесвате най-много.

За да направим този протеинов шейк със зеленчуци и коноп, ще използваме други здравословни съставки като банан, който помага за повишаването на вашите енергийни нива. Също предлагаме да иаползвате вкусното бадемово мляко, което съдържа омега-3 мастни киселини и аминокиселини.

Съставки за протеинов шейк със зеленчуци и коноп

 • 2 узряли банана
 • 5 листа от зеле
 • 1 супена лъжица тахан (15 г)
 • 2 супени лъжици семена от коноп (30 г)
 • 2 чаши бадемово мляко (500 мл)
 • 1/2 чаша годжи бери
 • Нарязани ядки и семена от коноп (за гарнитура)

Приготвяне

 • За начинаещи, обелете узрелите банани и ги нарежете на няколко парчета.
 • Тогава, измийте зелевите листа и ги поставете в бъркачка.
 • Добавете парчетата от банан и след това добавете бадемовото мляко.
 • Смесете за 15 до 20 секунди докато не се смеси добре.
 • След това, добавете супената лъжица тахан, семената от коноп и годжи бери.
 • Продължавайте да смесвате докато не получите гладка напитка.
 • Накрая, сервирайте протеиновия шейк и сложете за гарнитура ядките и семената.
 • Пийте веднага или преди, или след тренировка. Ако искате, пийте го като следобедна закуска.

Неща, които да имате предвид

Този протеинов шейк е просто допълнение към диетата. Не можете да го пиете за да замести храните или другите хранителни добавки. Въпреки че е вярно това, че помага за поддържането на мускулна маса и тегло, няма чудотворни ефекти.

Това уточнение е важно, защото много консуматори погрешно мислят, че могат да го изпият за да заместят протеиновите добавки. Всъщност, много хора дори си мислят, че тяхната консумация е повече от достатъчна за оставане във форма.

Внимавайте! Въпреки че са здравословни, протеиновите шейкове не действат самостоятелно. Важно е да допълвате тяхната консумация със здравослона диета и упражнения за образуване на мускулна маса, преборване на излишните килограми и да получите други предимства.

Бихте ли искали да си направите тази напитка у дома?

Както вече сте разбрали, това е добър начин за добавяне на „допълнителни“ протеини към вашата диета. Има също други здравословни съставки, които допълват вашата диета и подпомагат благосъстоянието. Насладете се!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.