5-те най-добри растения за озеленяване

Открийте най-естетичните алтернативи на тревните площи с тези растения за озеленяване на дворове и градини. Много от тях са идеални и за вътрешни дворове и стени.
5-те най-добри растения за озеленяване

Написано от Jonatan Menguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Има голямо разнообразие от растения, използвани за декорация на вътрешните пространства на дома. Има и такива за вътрешни дворове и външни пространства. Някои хора обаче избират видове, които могат да покриват цели повърхности, за да ги украсят или да ги покрият. Това са видовете растения за озеленяване, които са най-подходящи за покриване на градини.

Пълзящата растителност има характеристиката да се развива екстензивно, като образува покривки, подобни на растителен килим. Това внася цвят и разнообразие в отворените пространства и често се използва като заместител на традиционните тревни площи.

Растения за озеленяване

Пълзящата растителност се използва като идеална алтернатива за вътрешни дворове с традиционна трева или тревни площи. Благодарение на формата си на растеж, образува постелка или килим, покриващ цели сектори.

Ако изберете тези видове растения, има много алтернативи в зависимост от цвета, повърхността, която трябва да бъде покрита, и вида на грижите, които изискват. Продължете да четете, за да откриете най-добрите растения за покриване на градини, какви са техните характеристики и методите за грижа.

1. Синя трева

Този сорт има характеристиката да запазва корените си през най-студения период от годината. Растенията обаче губят листата и стъблата си. Възстановяват ги, когато започне затопляне на времето. Една от най-често използваните е Festuca glauca, известна със своя ярък цвят и плътност.

Има дълги листа, които могат да покрият цял парцел. Освен това има добра устойчивост, което прави растението идеално за натоварени градини с пешеходен трафик. Що се отнася до поддръжката му, тя не е много сложна. Понася резитба, слънчева светлина, добър дренаж и суша.

2. Растения за озеленяване: Катерливи растения

Както подсказва името, тези растения имат способността да се прикрепят към вертикални повърхности и да се изкачват, за да покрият пространството. Следователно те са идеални за стени и колони. Един от най-разпространените видове в категорията е Hedera helix, бръшлян от Европа и Северна Африка.

Със здрави, силни зелени листа, малки цветя и малки стъбла, този вариант се отличава със своята автономност и бърз растеж. Той е по-толерантен към влажна среда, както и към зони, където сянката преобладава над пряката слънчева светлина. В този случай растението се нуждае от често поливане, но без приполиване.

От друга страна може да има нужда от тор през топлите месеци. Обърнете внимание на възможните вредители, като листни въшки, червеи и паякообразни акари.

Растения за озеленяване - бръшлян
Въпреки че много хора поставят бръшлян в саксии, той ще се опита да покрие стената, ако го оставите до стена.

3. Храсти

Храстите са подобни на дърветата, но по-малки по размер и без ствол. Някои типични растения в тази категория са Roldana petasitis, Salix repens и Rosmarinus officinalis “Prostratus”, известен също като пълзящ розмарин. Това растение, което има дървесен характер, расте на земята.

Има много ярък цвят, вариращ при отделните различни подвидове. Освен това растението е много лесно за отглеждане. Спорадичното поливане и добро количество слънчева светлина са достатъчни за развитие. Ако се отглежда в саксия, се нуждае от добре дрениран съд.

4. Растения за озеленяване: Красула

Това е един от най-често срещаните видове пълзящи растения. Crassaceae имат големи, месести листа , които съхраняват вода и хранителни вещества.

Известни също като сукуленти, в тази категория са видове като Carpobrotus edulis и Lampranthus aureu, чиито цветове придобиват оранжев оттенък.

Те са много лесни за отглеждане, въпреки че трябва да се има предвид, че понасят топло време по-добре, отколкото екстремните студове. За да цъфтят, се препоръчва да останат в пряк контакт със слънцето. Те изискват спорадично поливане.

5. Вечнозелени растения

Вечнозелените насаждения имат особеността да запазват листата и стъблата си през цялата година. Това ги прави идеалното разнообразие за тези, които предпочитат ярки цветове дори през студените месеци.

Един от най-използваните примери за озеленяване е Euonymus fortunei, по-известен като kewensis. Има и Begonia semperflorens, характеризираща се с широките си корени, дебели разклонени стъбла и овални зелени листа.

В зависимост от екземпляра, може да цъфти през цялата година при правилна грижа в гама от розови, бели и червени цветове. Растението е много гъвкаво по отношение на осветлението, тъй като издържа на директна светлина, индиректна светлина и пространства с абсолютна сянка. Нуждае се от често поливане.

Най-студените месеци могат да го повредят, така че се препоръчва да го завиете през зимата. Трябва да се вземат специални предпазни мерки при заразяване с някои болести. Що се отнася до вредителите, тези растения са чувствителни към листни въшки, охлюви и акари.

Растения за озеленяване: Водни сортове

Пълзящите растения не се използват само за покриване на пространства в почвата. Има и видове, които растат по същия начин, но във вода, и се ползват за добавяне на детайли за озеленяване към аквариуми и аквариуми.

Някои използвани примери са Hemianthus callitrichoides и Utricularia graminifolia. В тези случаи грижите са малко по-сложни. Като цяло повечето от тях изискват подходящо осветление, торови таблетки за вода и субстрат с хранителни вещества.

Предимствата на растенията за озеленяване

Започвайки с леснотата, свързана с грижата за пълзящите видове, отглеждането на тези растения има много предимства пред други варианти:

 • Грижата за пълзящите растения е лесна: Една от основните причини за все по-популярното им използване е лекотата на отглеждане на тези растения. С няколко мерки за поддръжка е възможно да надраснете тревата.
 • Подходящи са за различни повърхности: Идеални са за подмяна на трева, но също и за покриване на други повърхности, като стени, насипи или неравни пространства.
 • Количеството вода: Техният експанзивен растеж и лекота на грижи се дължат на факта, че като цяло те изискват малко количество вода, за да процъфтяват.
 • Плевели: Те помагат в борбата с плевелите. Те блокират светлината.
 • Разнообразието: Широката гама от растения за покриване на градини включва различни текстури, цветове и дори аромати.
 • Използват повторно падналите си листа: когато листата на тези растения паднат на земята, те се разлагат и се трансформират в естествени органични отпадъци.
Растения за озеленяване
Тревните площи обикновено изискват повече грижи, за да останат жизнени и да могат да покриват цял двор, но тези растения са по-лесна алтернатива за поддръжка.

Смятаме, че може да ви е интересно да прочетете и това: Използвайте канела в градината

Недостатъците на растенията за озеленяване на градини

Въпреки многобройните си предимства и лесно отглеждане, растенията за озеленяване имат и редица недостатъци:

 • Не можете да ходите по тях: въпреки че някои сортове издържат на тъпкане почти толкова добре, колкото и тревата, като цяло не могат да бъдат третирани по същия начин. Пълзящите растения изискват по-голяма нежност.
 • Предишни грижи и работа: За да знаете какъв вид растение би било идеално във вашата градина и да го отглеждате в правилната почва, е необходима специфична предишна работа и грижа.
 • Време на растеж: Ясно е, че въпреки че тревата и пълзящите растения могат да заемат същата площ, на почвопокривните растения ще им отнеме повече време за целта.

Имайте предвид вида на повърхността

Когато избирате сред най-добрите растения за озеленяване, трябва да имате предвид няколко аспекта. Например, трябва да имате предвид вида на повърхността, която ще покриете.

Стена, колона или под не е същото нещо като балкон. Освен да обърнете внимание на личния си вкус, добре е да сте сигурни, че сте избрали подходящия вид за количеството светлина в пространството, в което ще го засадите.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Li, Kai et al. “Effects of NaCl Stress on Two Blue Fescue Varieties (Festuca Glauca).” Frontiers of Agriculture in China 4.1 (2010): 96–100. Disponible en: https://doi.org/10.1007/s11703-009-0079-x
 • Leopardi, Carlos, Guevara, Ivelise, Cumana, Luis,  INVENTARIO Y CLAVE PARA ESPECIES RASTRERAS Y TREPADORAS EN ARBUSTALES XERÓFILOS DEL ESTADO SUCRE, VENEZUELA, DEPOSITADAS EN EL HERBARIO IRBR. SABER. Revista Multidisciplinaria del Consejo de Investigación de la Universidad de Oriente [Internet]. 2010;22(1):15-24. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=427739443003
 • del Caz-Enjuto MR. El papel de la vegetación en la mejora del entorno de los edificios en los procesos de regeneración urbana. RU [Internet]. 24 de mayo de 2017 [citado 30 de abril de 2022];20(35):102-13. Disponible en: http://revistas.ubiobio.cl/index.php/RU/article/view/2690
 • Urbano-López de Meneses, Beatriz,  NATURACIÓN URBANA, UN DESAFÍO A LA URBANIZACIÓN. Revista Chapingo. Serie Ciencias Forestales y del Ambiente [Internet]. 2013;19(2):225-235. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=62927563004

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.