Пет начина за приготвяне на натурален компост за растенията ви

01.03.2019
Искате ли да съживите растенията в градината си? Не харчете парите си за готови, промишлени торове. Използвайте следните съставки за приготвяне на компост и сами се уверете в резултата!

Има много начини за приготвяне на натурален компост за торене на градинските растения. Въпреки че можете лесно  да откриете тор в магазините и супермаркетите, има и 100% натурални съставки, осигуряващи  дори повече хранителни вещества на почвата.

В действителност в земеделието се използва натурален компост още от древността. С течение на времето хората го заместват с изкуствените торове. Въпреки че те бързо подхранват почвата, в дългосрочен план имат вредно въздействие, тъй като я изтощават.

Вярно е, че корените на растенията не правят разлика между изкуствен и естествен тор, но промишлените продукти нарушават равновесието. Освен това унищожават полезните микроби и дъждовни червеи.

Ето защо решихме да споделим с вас пет начина за приготвянето на компост с натурални съставки, който да възстанови плодородието на почвата в градината ви.

Как да си приготвите натурален компост

1.Компост от бананови коринатурален компост от бананови кори

Банановите кори са един от най-подходящите продукти за приготвянето на компост, тъй като съдържат калий. Този основен минерал е едно от най-важните хранителни вещества за растенията след азота. Играе ключова роля във фотосинтезата и образуването и израстването на здрави тъкани.

Освен това съживява растенията, които са престанали да цъфтят или са се изтощили. Най-хубавото е, че можете да използвате банановите кори в натуралното им състояние или да си приготвите естествен тор от тях.

Инструкции

 • Нарежете банановите кори на ивици и ги пуснете да поврят 15 минути в съд с вряща вода.
 • След като това време изтече, спрете котлона и оставете сместа да се охлади.
 • Накрая напръскайте с получения тор площта около растенията. Ако искате можете да оставите корите във водата.

Прочетете и: 5 идеи за създаване на красива мини градина у дома

2.Компост от ябълков оцеткомпост от ябълков оцет

Оцетната киселина в ябълковия оцет спомага подхранването на растенията, растящи в по-кисели почви. Усвояването на хранителните вещества от този натурален продукт улеснява отглеждането на растенията и запазва листата им свежи и зелени.

Инструкции

 • Добавете една супена лъжица ябълков оцет към водата, с която ще поливате растенията си.
 • Правете процедурата поне веднъж месечно.

3.Компост от черупки от яйцакомпост за градината от яйчени черупки

Често към компоста от яйчени черупки се добавят и други съставки. Но можете да ги използвате и самостоятелно, тъй като съдържат много калций и предотвратяват гниенето на цветовете при редица растения като домати, пипер и патладжан.

Инструкции

 • Натрошете черупките от яйца и ги сложете под корените на растенията.
 • А можете и да изсушите черупките и да ги смелите на фин прах (по желание).
 • След това поръсете с получения прах площта около растенията.

4.Компост от дървесна пепелНатуралният компост от дървесна пепел е богат на калий и фосфор.

Компостът от дървесна пепел спомага растежа на редица цветя и растения. Този натурален продукт съдържа много калий и фосфор, необходими за подхранването на почвата.

От друга страна дървесната пепел съдържа вещества отблъскващи мравките и редица други насекоми.

Препоръчваме ви да прочетете и: Използвайте канела в градината

Но не трябва да използвате този вид компост при растения, отглеждани на кисели почви, тъй като той променя рН нивото на почвата.

Инструкции

 • Вземете достатъчно дървесна пепел и я разредете с вода.
 • Полейте с получения разтвор желаните от вас растения.
 • Ако искате можете да разпръснете малко пепел на 2-3 сантиметра от стъблата на растенията.

Забележка: Трябва да сте сигурни, че пепелта не е от дървесина примесена с метални или други частици. В противен случай можете да унищожите градината си.

5.Компост от водораслинатурален компост от водорасли

Този вид компост не е много популярен. Тази натурална съставка, която можете да използвате в свежо или изсушено състояние, съдържа мощни микроелементи, които подхранват „полезните“ микроби в почвата.

Ако използвате този компост растенията винаги ще са в отлично здраве и няма да изсъхват. Освен това този натурален продукт ще защитава градината ви от редица болестотворни микроорганизми.

Инструкции

 • Накъсайте достатъчно количество водорасли и ги поставете в кофа с вода.
 • Покрийте кофата и оставете компостът да престои 2-3 седмици.
 • След това торете почвата с получения разтвор.
 • Използвайте по две чаши от него за малките растения. По-големите растения можете да наторите с до шест чаши от разтвора.

Искате ли да съживите растенията в градината си? Не харчете парите си за готови, промишлени торове. Използвайте следните съставки за приготвяне на компост и сами се уверете в резултата!

 • Soto, G., & Meléndez, G. (2004). Cómo medir la calidad de los abonos orgánicos. Manejo Integrado de Plagas Agroecología (Costa Rica).

 • Ganadería, S. de A. y. (2000). Producción de abonos organicos. Producción De Abonos Organicos.

 • Herrán, F. ., Sañudo, J. A. ., Torres, R. R. ., & Rojo, M. . (2008). Importancia de los abonos orgánicos. Ra Ximhai. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004.