11 ароматни растения, които да отглеждате в дома си

Стайните растения са идеални за придаване на аромат и свежест на дома. В тази статия ще ви кажем кои видове можете да отглеждате лесно.
11 ароматни растения, които да отглеждате в дома си

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Отглеждането на ароматни растения на закрито не е трудна задача. Всъщност има голямо разнообразие от видове, които лесно могат да се адаптират към тези условия на околната среда. Най-хубавото е, че някои от тях могат да се използват за кулинарни или медицински цели. Други, от друга страна, просто добавят красота към къщата. Кои са най-добрите?

Сред най-известните можем да посочим розмарин, босилек, дафинов лист и мента. Списъкът обаче е много по-голям. В тази статия ще ви представим 11 различни опции, техните характеристики и някои съвети как да се грижите за тях. Прочетете следващите редове!

11-те най-добри ароматни растения за отглеждане на закрито

Както се посочва в статия, публикувана в списание Future Science OA, ароматните растения са известни до голяма степен със своята лечебна стойност. По-конкретно, те са източник на етерични масла, чийто вкус и аромат се използват за терапевтични, кулинарни и козметични цели.

Разбира се, тяхното използване и свойства варират в зависимост от вида им. Въпреки това, те са лесни за отглеждане у дома и дори могат да бъдат засадени на закрито. Нека да видим някои препоръки за засаждането им и най-добрите варианти.

Съвети за засаждане на стайни ароматни растения

Преди да се запознаете подробно с видовете стайни ароматни растения, добре е да разгледате някои аспекти по отношение на тяхното отглеждане. Въпреки че е вярно, че всеки има свои собствени характеристики, някои съвети могат да се прилагат във всички случаи:

 • Местоположение: Въпреки че някои растат добре на сянка, най-добре е да изберете място, където може да прониква естествена светлина. Зоните близо до прозорците са добър избор, защото позволяват и вентилация.
 • Дренаж: Нещо, което не може да бъде пренебрегнато при засаждане в саксии, е дренажната система. Без нея влагата се задържа и това може да повлияе на здравето на растението.
 • Поливане: Честотата на поливане е много важен момент. Не трябва да го правите ежедневно, тъй като излишната влага може да увреди корените. В повечето случаи е достатъчно поливане веднъж или два пъти седмично. Ако климатът е много топъл и растението е очевидно сухо, може да се полива по-редовно.

1.  Ароматни растения за закрито – сибирски лук (Allium schoenoprasum)

Лукът е едно от най-препоръчваните ароматни растения за отглеждане на закрито. Откроява се със специфичния си вкус, въпреки че ароматът му е по-мек. Според публикация във Phytotherapy Research, той е източник на витамин С, разтворими протеини и антиоксиданти.

При готвене се препоръчва за подправяне на риба, месо и супи. Може да се включи и в салати и зеленчукови рецепти. Най-добрата част? Не е трудно да се грижите за него. Изисква малко слънце – около два часа пряка светлина са достатъчни – и лесно се адаптира към вътрешните условия.

2. Копър ( Anethum graveolens )

Ако има едно открояващо се ароматно растение за готвене, това е копърът. Независимо дали е пресен или изсушен, той е идеален за добавяне на вкус и аромат към салати, сосове и риба, наред с други продукти.

Освен това се откроява със своите лечебни свойства. Проучване, споделено в Pharmacognosy Reviews, посочва, че има противовъзпалителни, антиоксидантни, диуретични, стимулиращи и успокояващи стомаха свойства.

Що се отнася до грижите, изисква пряка светлина. Ето защо, когато се засажда на закрито, най-добре е да го поставите близо до прозорец или друг източник на светлина. Напояването му трябва да е умерено, а субстратът да има добра дренажна система.

Копър.
Копърът е естествено противовъзпалително средство и има диуретични свойства, така че доста често се използва за приготвяне на чайове.

3. Лавандула (Lavandula angustifolia)

Едно от любимите ароматни растения за поставяне в къщата е лавандулата. Ароматът й е релаксиращ и дава усещане за свежест. Всъщност се смята, че помага за отблъскване на насекоми, като комари и мухи.

Това, което е доказано, е, че съдържа летливи масла, които помагат за успокояване на стреса и тревожността. В допълнение, статия свързана с базираната на доказателства допълнителна и алтернативна медицина, установява, че има потенциал като естествено противовъзпалително средство.

Когато отглеждате това растение, важно е да знаете, че саксията трябва да има добра дренажна система. Лавандулата е доста чувствителна към излишната вода. Достатъчно е дори да я поливате веднъж седмично или докато субстратът изсъхне.

4. Ароматни растения за закрито – кориандър (Coriandrum sativum)

Проучване, споделено в Food Research International, посочва кориандъра като функционална храна с обещаващи уелнес свойства. Статията се отнася до неговите биоактивни съединения с антиоксидантно, противовъзпалително, невропротективно и анксиолитично действие, наред с други.

По-специално, това е едно от най-широко използваните ароматни растения в готвенето. Ароматът му е силен, както и вкусът му. Много добре се съчетава с меса, супи, салати, бобови растения и риба.

Отглеждането му на закрито е сравнително лесно. Достатъчно е да поставите смес от торф и пясък в саксия с добра дренажна система. Не е необходимо да го поливате редовно. Необходимо е да се изчака, докато почвата изсъхне.

Що се отнася до светлината, изисква около 4 или 5 часа слънце дневно. Затова трябва да го поставите близо до прозорец.

5. Розмарин (Rosmarinus officinalis)

Розмаринът е ароматно растение, ценено за своите лечебни свойства; също така е идеален за закрити градини. Неговите клонки се използват за подправка на супи, яхнии, зеленчукови и месни рецепти.

Данните, събрани в изследването, публикувано в Journal of Biomedical Science, показват, че растението има фитокомпоненти, които имат противовъзпалително, антиоксидантно, антимикробно, антипролиферативно и противотуморно действие.

Въпреки това изисква повече грижи от другите видове. По-точно се нуждае между 5 и 6 часа пряка слънчева светлина на ден. Поливането трябва да бъде умерено, тъй като излишната влага уврежда корените му. Въпреки това не е добре субстратът да изсъхне напълно.

6. Ароматни растения за закрито – мащерка (Thymus vulgaris)

Освен своите ароматни и кулинарни свойства, мащерката се откроява със своя принос за здравето. Heliyon отбелязва нейните антиинфекциозни, кардиопротективни, гастропротективни, противовъзпалителни и имуномодулиращи свойства.

От друга страна, това е много интересна съставка, тъй като добавя вкус и аромат към месни ястия, яхнии, зеленчуци и супи. Що се отнася до грижите, изисква пряка слънчева светлина и въздушно течение. На закрито, трябва да се държи близо до прозорци, за да се осигурят тези условия.

Както при другите растения, важно е да се осигури добър дренаж, както и добър субстрат и хумус. Глинените саксии са най-добрият вариант за насърчаване на здравословен растеж.

7. Салвия (Salv ia officinalis)

Пресният или изсушен градински чай се използва за подправяне на месо, риба и зеленчуци. Освен това, е ценен заради лечебните си качества, тъй като е източник на въглехидрати, мастни киселини, фенолни съединения и микроелементи, които са полезни за здравето.

За да го отглежда на закрито, се нуждае от достатъчно слънчева светлина. Доколкото е възможно, трябва да се излага на слънце в продължение на 6 до 8 часа на ден. Поради това не трябва да се поставя на сенчести места. Препоръчват се пясъчен субстрат и голям контейнер.

Ароматни растения - салвия
Има много разновидности на градински чай, въпреки че почти всички имат нужда от еднакви грижи.

8. Ароматни растения за закрито – босилек (Ocimum basilicum)

Някои го наричат “майката на ароматните билки”. Има мека, приятна миризма, която се използва в ястия като тестени изделия – в сос песто, например. Може да се включи и в салати, супи и рецепти за месо.

Що се отнася до ползите за здравето, в преглед се посочва, че съдържа полифеноли и флавоноиди, които помагат за подобряване на качеството на диетата. Те придават противовъзпалителни, антиоксидантни и химиопрофилактични ефекти.

Може да се отглежда както на открито, така и на закрито. Въпреки това изисква много слънчева светлина. Влажността му трябва да се контролира добре, тъй като от твърде много вода лесно изгниват корените му. За обогатяване на почвата с хранителни вещества е препоръчително да използвате органични торове.

9. Мента (Mentha spicata)

С леко сладък вкус и свеж аромат, ментата е едно от любимите ароматни растения в гастрономията. Използва се за мариноване на месо и за подобряване на вкуса на салати и зеленчукови рецепти. Някои хора дори я използват при приготвянето на коктейли.

Според статия в Допълнителна и алтернативна медицина, базирана на доказателства, ментата съдържа антиоксиданти, етерични масла, витамини и минерали, които са свързани с доброто здраве. Използва се за предотвратяване на хронични заболявания, борба със затлъстяването и защита на когнитивното здраве.

В идеалния случай е най-добре да се отглежда на закрито в полусенчеста среда. Твърде силната слънчева светлина може да изгори листата й. Поливането й трябва да е умерено, освен през лятото, което трябва да е по-редовно.

10. Магданоз (Petroselinum crispum)

Магданозът се счита за една от основните подправки в готвенето. Независимо дали е пресен или изсушен, той придава приятен вкус на ястията. Често се добавя към салати и зеленчукови рецепти. Някои хора обаче предпочитат да го използват в напитки и меса.

По отношение на свойствата, публикация в Journal of the Science of Food and Agriculture подчертава, че неговата концентрация на антиоксиданти помага за предотвратяване на хронични заболявания, свързани с оксидативния стрес. В допълнение, той е каталогизиран като „функционална храна“.

Грижата за растението е основна: саксия с добър дренаж и субстрат, съдържащ кокосови влакна и хумус. Не се нуждае от много слънчева светлина; около 3 часа на ден са достатъчни. Поливането му трябва да е постоянно, особено през лятото, тъй като изисква влажност.

11. Лавър (Laurus nobilis)

По традиция дафиновият лист се използва с много кухни. Ароматът чу е доста приятен. Листата съдържат хранителни вещества, които помагат за подобряване на качеството на диетата.

Според статия, публикувана в списание Molecules , листата му съдържат етерични масла и антиоксиданти с антимикробен, противовъзпалителен и противогъбичен потенциал.

Оптималните условия за отглеждането му са места със средна сянка. Това, което имаме предвид е, че не трябва да получава твърде много пряка слънчева светлина; около 4 часа на ден са достатъчни. Имайте предвид обаче, че растението не расте без светлина.

Честотата на поливане зависи от това колко бързо изсъхва почвата. Идеално е да правите това в края на деня.

Изсушени лаврови листа.
Изсушените дафинови листа са класическа съставка в семейната кухня.

Защо да отглеждате тези ароматни растения у дома?

Няма значение дали имате градина или тераса. Ароматните растения могат да бъдат засадени в саксии вътре в дома ви. Важното е да се обърне внимание на основните им грижи, за да се осигури здравословния им растеж.

Опитайте се да ги поставите на места с достатъчна вентилация и слънчева светлина. Също така, следвайте препоръките за поливане и торене за всеки вид.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Samarth RM, Samarth M, Matsumoto Y. Medicinally important aromatic plants with radioprotective activity. Future Sci OA. 2017;3(4):FSO247. Published 2017 Sep 21. doi:10.4155/fsoa-2017-0061
 • Stajner D, Canadanović-Brunet J, Pavlović A. Allium schoenoprasum L., as a natural antioxidant. Phytother Res. 2004 Jul;18(7):522-4. doi: 10.1002/ptr.1472. PMID: 15305309.
 • Jana S, Shekhawat GS. Anethum graveolens: An Indian traditional medicinal herb and spice. Pharmacogn Rev. 2010;4(8):179-184. doi:10.4103/0973-7847.70915
 • Koulivand PH, Khaleghi Ghadiri M, Gorji A. Lavender and the nervous system. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:681304. doi:10.1155/2013/681304
 • Cardia GFE, Silva-Filho SE, Silva EL, et al. Effect of Lavender (Lavandula angustifolia) Essential Oil on Acute Inflammatory Response. Evid Based Complement Alternat Med. 2018;2018:1413940. Published 2018 Mar 18. doi:10.1155/2018/1413940
 • Prachayasittikul V, Prachayasittikul S, Ruchirawat S, Prachayasittikul V. Coriander (Coriandrum sativum): A promising functional food toward the well-being. Food Res Int. 2018 Mar;105:305-323. doi: 10.1016/j.foodres.2017.11.019. Epub 2017 Nov 21. PMID: 29433220.
 • de Oliveira JR, Camargo SEA, de Oliveira LD. Rosmarinus officinalis L. (rosemary) as therapeutic and prophylactic agent. J Biomed Sci. 2019;26(1):5. Published 2019 Jan 9. doi:10.1186/s12929-019-0499-8
 • Patil SM, Ramu R, Shirahatti PS, Shivamallu C, Amachawadi RG. A systematic review on ethnopharmacology, phytochemistry and pharmacological aspects of Thymus vulgaris Linn. Heliyon. 2021;7(5):e07054. Published 2021 May 18. doi:10.1016/j.heliyon.2021.e07054
 • Sestili P, Ismail T, Calcabrini C, Guescini M, Catanzaro E, Turrini E, Layla A, Akhtar S, Fimognari C. The potential effects of Ocimum basilicum on health: a review of pharmacological and toxicological studies. Expert Opin Drug Metab Toxicol. 2018 Jul;14(7):679-692. doi: 10.1080/17425255.2018.1484450. Epub 2018 Jun 11. PMID: 29865879.
 • Ghorbani A, Esmaeilizadeh M. Pharmacological properties of Salvia officinalis and its components. J Tradit Complement Med. 2017;7(4):433-440. Published 2017 Jan 13. doi:10.1016/j.jtcme.2016.12.014
 • Ali-Shtayeh MS, Jamous RM, Abu-Zaitoun SY, Khasati AI, Kalbouneh SR. Biological Properties and Bioactive Components of Mentha spicata L. Essential Oil: Focus on Potential Benefits in the Treatment of Obesity, Alzheimer’s Disease, Dermatophytosis, and Drug-Resistant Infections. Evid Based Complement Alternat Med. 2019;2019:3834265. Published 2019 Oct 20. doi:10.1155/2019/3834265
 • Tang EL, Rajarajeswaran J, Fung S, Kanthimathi MS. Petroselinum crispum has antioxidant properties, protects against DNA damage and inhibits proliferation and migration of cancer cells. J Sci Food Agric. 2015;95(13):2763-2771. doi:10.1002/jsfa.7078

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.