За наторяване на растенията: няколко натурални съставки

Природните съставки, като например кашата от коприва, са традиционни методи за подхранване на растенията. Те са чудесен заместител на химичните продукти.
За наторяване на растенията: няколко натурални съставки

Написано от Virginia Martínez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Използването на природни съставки за наторяване на растенията е едно от най-добрите неща, които ще направите, за да ги поддържате в добър вид. Това е чудесно, особено ако смятате да отглеждате ваша собствена храна. Вече няма да се налага да използвате силни химични торове.

В днешната статия ще ви дадем няколко градинарски съвети за използване на тези природни съставки като торове за вашите растения. Това е чудесен начин за избягване на допир с токсични химически вещества и за спестяване на пари.

За наторяване на растенията: натурални съставки

Ако искате да помогнете за намаляването на токсичните методи, които имат лошо влияние върху околната среда, като например химическите торове, тогава продължавайте да четете.

Днес ще ви покажем как да направите растителен тор в домашни условия, използвайки само природни съставки, които изискват малко или никакви усилия. Скоро ще забележите как вашите насаждения стават по-силни и здрави.

За наторяване на растенията: снимка на чаша чай и два банана

Бананите съдържат минерали, които подпомагат растежа и развитието на растенията.

За наторяване на растенията: тор от банани

Един банан, включително и кората му, е богат на калий. Този минерал е чудесен за цъфтежа на растенията. Освен това, този минерал лесно се усвоява от растенията, веднага щом го добавите в почвата.

Също така, бананите съдържат голямо количество фосфор, така че корите от банан подхранват вашите растения и правят процеса на фотосинтеза по-ефикасен. Както виждате, това е изцяло екологично чисто.

Как да го направите

 • Първо, нарежете кората на кубчета и сложете в тенджера.
 • След това, налейте вода в нея – достатъчно, за да покриете кората.
 • После, сложете във фурната и оставете да ври за 15 минути.
 • Оставете да се охлади и след това прецедете.
 • Разредете с още две равни количества вода.
 • Накрая, приложете към вашите растения.

Като добавка, можете да оставите корите от банан да изсъхнат, за да ги използвате като тор на прах.

За наторяване на растенията: каша от коприва, направена с натурални съставки

Кашата е ферментиран екстракт от биостимуланти, който засилва растежа на растенията и възобновява защитните му сили. Кашата от коприва, по-конкретно, осигурява много хранителни вещества за реколтата. Осигурява всичкия азот, от който растенията се нуждаят, за правилен растеж. Освен това, може да се използва като фунгицид и пестицид.

Как да го направите

 • Първо, поставете около един килограм коприва в съд. Не слагайте корените.
 • После, нарежете на малки парчета и оставете да се накисне за няколко часа в 11 литра нехлорирана вода.
 • Накрая, прецедете и приложете към вашите растения.

Утайка от кафе

Утайка от кафе в дървена купа и дървена лъжица

Утайката от кафе е чудесен естествен тор.

Запазете утайката от кафе след като си направите кафе. Знаете ли, че можете да го използвате за наторяване на вашите растения?

Всъщност, утайката от кафе е чудесен природен тор за растенията, които изискват кисели почви, като например боровинките.

Как да го направите

 • Първо, поставете около 6 чаши утайка от кафе в контейнер с около 18 литра вода.
 • После, оставете да престои два или три дни.
 • Накрая, полейте около корените на растенията.

Можете също да приложите малко количество утайка от кафе към корените на растенията. Но, внимавайте да не прекалите, тъй като прекалено киселите почви могат да бъдат вредни за растенията.

Черупки от яйца

Черупките от яйца са чудесни за естествено наторяване на култури като чушки и домати. Също така, те ги предпазват от гниене.

Богатото съдържание на калций е идеално за всяко плодово насаждение.

Приготвяне

 • Първо, оставете черупките да изсъхнат изцяло.
 • След това ги натрошете на прах.
 • Накрая, приложете прахта към почвата около растенията.

Дървесна пепел

Снимка на дървесна пепел

Дървесната пепел е също идеален избор за подхранване на растенията. Но, те трябва да са от необработени дърва и без химикали. Другото преимущество е, че те държат вредителите настрана.

Употребата на дървесна пепел като натурален тор подпомага зреенето при растенията, особено дърветата с плодове. Също така е чудесен пестицид. Но, не се препоръчва за увеличаване на pH на почвата.

Освен това, имайте предвид, че трябва да подбирате пепелта от необработена и качествена дървесина. Убедете се, че не съдържа тежки материали, химикали или лакове.

Как да го направите

 • В този случай, просто трябва да разредите пепелта във вашата напоителна система и да полеете растенията.
 • В добавка, можете да поръсите малко пепел около стъблата на растенията (да не докосва стъблото) или да заровите пепелта в земята.

Прилагането на някои от тези натурални торове ще ви помогне да избегнете употребата на химически продукти, които са изключително токсични и опасни. Не само това, но те често се поемат от растенията.

Помогнете за доброто състояние на околната среда по един изключително устойчив начин!


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.