9 съвета за отглеждане на стайни растения

Растенията не само украсяват дома, но също така са източници на кислород и хидратация. За да имате здраво и цъфтящо растение е важно да полагате подходящите за него грижи.
9 съвета за отглеждане на стайни растения

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 09 август, 2022

Стайните растения изискват специални грижи. Видът растение, светлина, напояване и температура са важни фактори. Ако само един от тези фактори не присъства, не е подходящ или е прекален, тогава вашите стайни растения ще изсъхнат и може да загинат.

Растенията почти винаги загиват, не заради лоши грижи, а защото хората не са запознати с техните нужди. Една приятна и удобна обстановка за човека, може да не е най-добрата среда за едно растение.

Основни съвети за отглеждане на стайни растения

Първо, това са добри съвети, които трябва да се имат предвид:

Важно е да изберете подходящи видове стайни растения

Има определени видове стайни растения, които се нуждаят от много специфична грижа и обстановка, а в същото време има други, които могат да виреят при минимални усилия.

Когато купувате растение, е важно да знаете от какви условия на околната среда се нуждаят. После, можете да решите дали можете да им осигурите подходящите условия.

Всички стайни растения изискват слънчева светлина

Стайните растения с тъмни листа и папратите се нуждаят от по-малко светлина. Ако растенията не получават достатъчно светлина, веднага ще започнат да страдат. Листата ще станат жълти и стъблата ще станат прекалено дълги. Растението ще се стресира и ще загуби своята жизненост.

Поради всички тези причини, е задължително да се наблюдава как растението реагира и свиква със своето местоположение. Ако не получава достатъчно светлина, ще трябва да се премести.

Имайте предвид всички условия на околната среда

Отглеждането на едно растение при подходящата за него температура е много важно. Внезапните промени в температурата може да навредят на растенията. Също така, ще е най-добре да не ги държите близо до каквито и да било източници на топлина или студ.

В допълнение, прекомерното поливане е друг ключов елемент. Най-често срещаната причина, поради която едно стайно растение повяхва, е заради прекомерно количество вода. По почвата ще познаете дали има твърде много или твърде малко вода. Трябва да е влажна, но не напоена или кална.

Температурата на околната среда също се отразява върху нуждите от вода на растението. Ако въздухът е по-сух от обикновено, растението ще изисква повече влага. В тези случаи, трябва да овлажнявате листата периодично с пръскачка или бутилка със спрей. Това ще е от голяма полза за растението.

Поливане на стайни растения

Вдъхнете живот на старите си саксии със спрей боя.

 

Наблюдавайте хидратацията на стайните растения за да се убедите, че не са прекалено сухи или прекалено напоени.

  • Вие можете да поливате растението отдолу. Можете да направите това, като поставите саксията във вода за няколко минути. Това ще позволи на растението да абсорбира необходимото количество, от което се нуждае.
  • Най-добрите саксии за стайните растения са глинените саксии. Те са промокаеми и благоприятстват растежа. Обаче, може да се използват и саксии от пластмаса, също така.
  • Когато поставката или чинията под саксията имат вода, трябва да се изпразнят. Тази вода е излишна и растението не се нуждае от нея. Можете да запълните тези чинии с камъни или чакъл, така че дъното на саксията да не докосва излишната вода.

Грижи за почвата, корените и листата

  • За присадени растения, следете дали се развиват добре. Следете корените да не стават твърде тънки и да не се навиват в саксията, защото това възпрепятства достъпа на въздух до корените.
  • Когато презасаждате растения, е добре да смените почвата. Някои растения изискват почва с определени свойства и хранителни вещества, така че трябва да сте запознати с това от какъв тип почва се нуждае вашето растение.
  • Пазете листата чисти. Това е добре за здравословното развитие на растението. Листата на стайните растения лесно могат да се намърсят с прах. За да ги почистите, използвайте мека кърпа, навлажнена с малко глицерин. Глицеринът предпазва от натрупването на прах по листата на растенията и ги прави лъскави.
  • Органичната тор е много полезна за растенията, особено след като са прекарали целия си живот в една и съща почва. Горният пласт на почвата може да стане беден, което лишава растенията от така необходимите хранителни вещества. Когато растението расте и цъфти, се нуждае от повече храна и хранителни вещества.
  • Обърнете внимание на гъбичките и вредителите. Трябва да обърнете внимание на петната върху листата, които предполагат за присъствие на вредители. Ако си мислите, че това са вредители, които разрушават вашето растение, най-добре е да се свържете с експерт.

Растенията не само допринасят за украсата на нашите домове, но също така осигуряват кислород и хидратация. За да имате здрави и цъфтяващи растения е необходимо да поддържате оптимални условия за тяхното развитие и да ги отглеждате с внимание, съобразено с техните специфични нужди.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.