7-те най-често срещани сексуални фантазии

Сексуалните фантазии са мечтите и представите ни свързани със секса. В тази статия ще ви разкажем за най-често срещаните сексуални фантазии.
7-те най-често срещани сексуални фантазии
Elena Sanz

Прегледано и одобрено от психолог Elena Sanz.

Написано от Josberth Johan Benitez Colmenares

Последна актуализация: 13 юни, 2023

Сексуалната фантазия е представата ни по отношение на секса. Мъжете и жените имат такива фантазии, които са по-чести, отколкото си мислите. Всъщност всички ние фантазираме за сексуално преживяване в даден момент; независимо дали е нещо традиционно или не. Има много видове сексуални фантазии, но днес сме събрали списък от 7 от най-често срещаните.

Има много недоразумения относно това какво всъщност е сексуална фантазия. Често се свързва с изневяра, аморални мисли или практики, които се смятат за „мръсни“ или „извратени “. Нищо обаче не може да бъде по-далеч от истината.

Сексуалните фантазии започват в пубертета и продължават през зрелостта. Можете да ги имате, когато имате официална връзка или когато сте необвързани. Ще ви разкажем повече за тях по-долу.

Кои са най-често срещаните сексуални фантазии?

Не е лесно да се определи какво точно е “необичайна” фантазия. Според изследователите дискусията трябва да се фокусира не толкова върху нейното съдържание, колкото върху ефекта, който има върху индивида. Ето защо каталогизирането на най-често срещаните сексуални фантазии не е лесно, особено като вземем предвид, че мъжете и жените са склонни да развиват различни категории фантазии.

Експертите са установили, че фантазиите на мъжете са по-активни, докато на жените са по-възприемчиви или пасивни. Те са ги разделили на четири основни групи:

  • Изследователски: като групов секс, опит с пол с различна сексуална ориентация, промискуитет и т.н.
  • Интимни: като целувки, орален секс, секс на открито и други подобни.
  • Безлични: като използването на предмети за постигане на удоволствие или наблюдение на други в сексуален акт.
  • Садомазохизъм: пляскване или други подобни преживявания в същия ред.

Всички тези сексуални фантазии се считат за нормални. Доказателствата сочат, че културни аспекти, като религията, могат да обуславят типа фантазия, която хората в дадено общество могат да имат. И така, имайки това предвид, ще ви представим 7-те най-често срещани сексуални фантазии.

1. Най-често срещаните сексуални фантазии – групов секс

Груповият секс е една от най-често срещаните сексуални фантазии. С това загатваме както за оргии (т.е. срещи на повече от четирима души), така и за тройки. Всъщност, когато човек мисли за “обикновена” сексуална фантазия, ако такова нещо съществува, той обикновено мисли за тройка или оргия.

Това е фантазия, която обикновено се споделя както от мъже, така и от жени и която рядко се материализира в реалността. Страхът от обществено осъждане, отхвърлянето на партньора и други променливи са пречка за последствията от фантазията. Имайте предвид обаче, че това е общо за всички видове сексуални фантазии: те са предназначени най-вече да съществуват единствено в ума.

2. Секс на публично място

Сексуални фантазии - секс на публично място
Поради възможността да бъдете хванати, сексът на публично място носи известно ниво на адреналин в изживяването.

Смятаме, че може да искате да прочетете и тази статия: Сексуалното самопознание: Защо е толкова важно?

Правенето на секс на публично място включва всяка сексуална или групова дейност, която се извършва някъде, където хората могат да бъдат хванати, така че факторът да бъдеш видян и съден се добавя към адреналина от преживяването.

Всъщност именно тази опасност да бъдеш хванат подхранва фантазията. Приливът на адреналин, който възниква в тялото, се разпознава от мнозина като удоволствие. Кабина на самолет, уединено място на плажа, кола, паркирана в центъра на града и т.н. са идеални места за тези, които имат тази фантазия.

3. Най-често срещаните сексуални фантазии – да доминирате или да бъдете подчинени

Садомазохизмът е сред най-популярните сексуални фантазии, който идва от източниците на садизма и мазохизма. Садомазохистичният секс повече или по-малко се състои от удоволствието да доминирате или да бъдете подчинени.

Мнозина смятат, че фантазиите от този тип предполагат известна степен на екстремизъм, но това не винаги е така. Садомазохистичният секс има много различни степени, така че има и по-малко интензивни версии на практиката. Всичко, което е свързано с определен тип подчинение или доминиране и което включва малко болка, може да се счита за садомазохизъм.

Следователно не е добра идея тази практика да се свързва със ситуации на насилие, агресия или секс без съгласие. Има хора, които намират удоволствие в тях, но повечето хора се радват на по-леки степени на тази практика. Например драскането и пляскането са лек вид садомазохистично преживяване (и са много често срещани).

4. Секс с непознат

Небрежният секс с непознат е друга сексуална фантазия, която няма как да не споменем. Това включва приятели с предимства и връзки за една нощ. Тази фантазия може да възникне дори когато лицето има стабилен партньор, а не винаги в контекста на сексуална неудовлетвореност.

Според изследователите тези, които материализират тези фантазии, обикновено съобщават за по-високи нива на удоволствие и го правят без да създават интимна връзка. Тоест удоволствието възниква, защото не знаят всичко за този човек (за разлика от случая, когато са с познат партньор, например).

5. Секс с бивш партньор

Експертите са установили, че почти половината от двойките, които прекратяват връзка, имат един или повече сексуални контакти в бъдеще. Следователно сексът с бивш партньор е фантазия, която много хора материализират в реалността.

Разбира се, ние говорим за тези срещи в контекста на години след края на връзката – може би дори когато сте в средата на започване на стабилна връзка. В този случай не само удоволствието влиза в действие, но и емоционалната връзка между двамата бивши партньори. Това може да направи срещата по-привлекателна, така че това е една от най-често срещаните сексуални фантазии.

6. Най-често срещаните сексуални фантазии – хомосексуални преживявания

Хомосексуалност
Изследването на сексуалността с хора от същия пол (или обратното, за тези, които се смятат за хомосексуалисти) може да бъде много стимулиращо.

Харесва ли ви тази статия? Може да искате да прочетете и: Защо е толкова трудно да се говори за секс?

Хомосексуалните фантазии са сравнително често срещани. И мъжете и жените имат такива, което в някои случаи може да повдигне въпроси относно сексуалната идентичност или сексуалната ориентация. Вече споменахме тройка и оргия в предишните раздели, но те не винаги включват 100% явни хомосексуални преживявания.

Както при сексуалните фантазии по-горе, тази се върти около удоволствието. Това се дължи и на включеното любопитство. Тази фантазия е много по-разпространена, отколкото хората осъзнават и, както отбелязахме в началото, не се счита за необичайна или странна фантазия.

7. Секс с театрален компонент

И накрая, сексът с някакъв театрален компонент затваря нашия списък. Известен също като ролева игра, сексът се състои в разработване на фиктивна роля по консенсусен начин. Например на пациент-лекар или учител-ученик. Това е много широк опит, който може или не може да позволи на човек да изследва своите сексуални фетиши.

На свой ред тази фантазия може да имитира сцени или идеи, събрани от филми, сериали или всякакъв вид измислен компонент. Тези фантазии са много често срещани и позволяват щипка разнообразие в рутината на много двойки. Но тъй като тази фантазия изисква участието и на двамата партньори, много хора често не я споделят от страх да не бъдат съдени.

Като цяло сексуалните фантазии, които изброихме тук, са най-често срещаните, но има още много такива. Те са интересни дотолкова, доколкото създават удоволствие и често няма ясно намерение да се реализират. Понякога фантазията е идеална в главата на човек, но се избягва от страх от усложнения или осъждане.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Ahrold, T. K., Farmer, M., Trapnell, P. D., & Meston, C. M. The relationship among sexual attitudes, sexual fantasy, and religiosity. Archives of sexual behavior. 2011; 40(3): 619-630.
  • Halpern-Meekin, S., Manning, W. D., Giordano, P. C., & Longmore, M. A. Relationship churning in emerging adulthood: On/off relationships and sex with an ex. Journal of Adolescent Research. 2013; 28(2): 166-188.
  • Joyal, C. C., Cossette, A., & Lapierre, V. What exactly is an unusual sexual fantasy?. The journal of sexual medicine. 2015; 12(2): 328-340.
  • Segovia, A. N., Maxwell, J. A., DiLorenzo, M. G., & MacDonald, G. No strings attached? How attachment orientation relates to the varieties of casual sexual relationships. Personality and Individual Differences. 2019; 151: 109455.
  • Wilson, G. D., & Lang, R. J. Sex differences in sexual fantasy patterns. Personality and Individual Differences. 1981; 2(4): 343-346.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.