Хомосексуалността при сина или дъщерята?

Хомосексуалността, това е нещо, което се появява в ранна възраст. Важно е човекът да обича и приема себе си такъв, каквто е. Важно е и семейството им да прави същото. В тази статия ще поговорим с вас как да реагирате, ако детето ви каже, че е хомосексуален.
Хомосексуалността при сина или дъщерята?

Последна актуализация: 05 февруари, 2022

Хомосексуалността се определя като сексуално привличане между двама души от един и същи пол. От 70-те години вече не се счита за някаква форма на психично разстройство. Въпреки това, дори и днес за традиционно или консервативно семейство научаването, че синът или дъщеря ви са хомосексуални, може да бъде трудно за много родители.

В ситуация като тази, първоначалната ви реакция може да бъде извън контрол. Но най-добре е да  се опитате да приемете тази нова информация, дори без наистина да знаете как да я приведете в съответствие с вашите семейни ценности.

В резултат на това е абсолютно фундаментално да положите всички усилия, за да разберете ситуацията на детето си. Това ще направи цялата ситуация много по-малко травмираща, особено за вашето дете. Важно е то да не стане жертва на нетърпимост от страна на семейството.

Въпреки че обществото постигна голям напредък в признаването и защитата на правата на хомосексуалността, нетърпимостта остава важен проблем. Използвайки съвети от специалисти и психолози, ние изготвихме списък с препоръки, за да ви помогнем да управлявате ситуацията, ако вашият син или дъщеря се окажат хомосексуални.

Хомосексуалността и семейство

1. Опитайте да не се ядосвате на детето си

Семейството и хомосексуалността

Трябва да осъзнаете, че това не е някакво „решение“, което е взело детето ви. Просто така.

Връзката ви с тях като родител не трябва да се променя само поради сексуалната им ориентация. Много родители, въпреки че имат хомосексуални приятели, са пълни с предразсъдъци. Не бъди един от тях.

2. Разберете повече за хомосексуалността

Потърсете съвет от други родители, които са били в същата ситуация. Това ще ви помогне да разберете как са приели нещата и какво са направили, за да поддържат добри отношения със сина или дъщеря си. Незнанието за хомосексуалността може да причини всякакви недоразумения и объркване.

Ако мислите, че не можете сами да се справите със ситуацията, потърсете професионална помощ. Специалист ще може да ви помогне с техники за намаляване на нивата на стрес и да насърчаване приемането на хомосексуалността.

3. Осигурете емоционална подкрепа

Подкрепяйте децата си.

Отхвърлянето на хомосексуалността, може да бъде изключително стресиращо преживяване за вашето дете. За да избегнете това е важно да им осигурите безусловна подкрепа. Вероятно са страдали в мълчание отдавна, пазейки го в тайна от всички. Не позволявайте този страх и репресии да продължат заради семейството. Това е достатъчно лошо извън семейството. Не е нужно това да е проблем и у дома.

Подкрепянето им означава да ги приемете. Не се опитвайте да ги променяте или да ги убеждавате, че грешат. Първо, това е невъзможно. Това е просто така, те са такива, така са се родили. Второ, е неуважително към тяхното състояние.

4. Хомосексуалността – не търсете вина

Нека да кажем още веднъж, хомосексуалността не е болест. Не е заразна, нито е причинена от външни фактори.

Ако вашият син или дъщеря са хомосексуални, приемете, признайте, уважавайте и ги обичайте. Разбира се, че е трудна ситуация, но отделете време и се отпуснете. Любовта, която имате към сина или дъщеря си, с течение на времето ще надхвърли всички предразсъдъци, които бихте имали.

5. Забравете какво казват другите хора

Семейството ще ви помогне да забравите болката и да започнете отначало.

Не трябва да се притеснявате какво мислят или казват другите хора, дори ако са част от собственото ви семейство.

Хомосексуалността на детето ви не трябва да е причина за смущение или социален натиск. Днес всички живеем в много разнообразен свят и негативната стигма, свързана с хомосексуалността, намалява непрекъснато.

Ако други членове на вашето семейството или приятели не могат да се справят с хомосексуалността на детето ви, дайте им време. Всеки има право да се справя с нещата по свой начин и със собствен темп.

Заключение

Вие дадохте живот на децата си и трябва да ги обичате безусловно. Това е най-доброто решение, което някога ще вземете. Не се чудете дали е резултат от нещо, което сте направили. Един хомосексуален човек може да има точно същите способности, добродетели и слаби страни като всеки хетеросексуален човек и обратно.

Хомосексуалните имат същите права като всички останали. Преди всичко те имат право на достоен живот. Когато младите хора получават родителска подкрепа, те могат да живеят много по-хармоничен живот, намалявайки риска от депресия или пристрастяване.

Хомосексуалността е нормална сексуална ориентация в днешно време. Враждебните реакции към сексуалната ориентация на вашия син или дъщеря могат да причинят конфликт в семейството или между вас и вашия партньор. Говоренето открито винаги ще помогне за заздравяването на рани, които могат да възникнат, като не знаем как да се справим със ситуацията.

Постепенното преминаване през всяка фаза е добър начин да развиете положителни отношения със сина или дъщеря си. Кажете им, че ги приемате. Това ще бъде в полза на цялото семейство.

Мълчанието или преструването, че нищо не се е случило, докато вие усвоявате новините, ще доведе до много страдания. Кажете им, че винаги ще ги обичате безусловно, защото това е истинската любов, особено любовта на майката и бащата към децата.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.