Защо е толкова трудно да се говори за секс?

Митове, табута и други погрешни вярвания затрудняват говоренето за секс. Комуникацията обаче е от решаващо значение и не бива да я пренебрегвате.
Защо е толкова трудно да се говори за секс?
Isbelia Esther Farías López

Написано и проверено от философ Isbelia Esther Farías López.

Последна актуализация: 02 септември, 2022

Трудно е да се говори за секс, въпреки че е почти навсякъде в наши дни. Много хора избягват подобни разговори или защото се срамуват, или го намират за объркващо.

Освен това някои от нас не могат да опишат нито какво е сексуалността, нито разликите между „пол“ и „джендър“. Тези и много други съмнения продължават да витаят въпреки факта, че сега е относително лесно да се намери информация по всяка тема.

Защо е толкова трудно да се говори за секс?

Сексът е трудна тема, откъдето и да погледнем. Всъщност има родители, които все още не говорят по темата с децата си, докато малките не поискат. Въпреки това сега знаем колко е важно родителите да говорят по тези въпроси с децата си. Това трябва да е част от тяхното образование.

По същия начин някои двойки не могат да говорят за сексуалния си живот и това усложнява взаимоотношенията. Главно защото затруднява идентифицирането на сексуалните вкусове и предпочитания на половинката ни. Както можете да си представите, винаги ще има съмнения, объркване и слабо разбиране на другия, докато хората отказват да засегнат тази тема.

Двама души, седнали на легло.
Сексът е табу в някои култури и затруднява двойките да говорят свободно за него.

Прочетете и: Сексуалните фантазии: всичко, което искате да знаете и още

Секс и сексуалност

Може да не сте наясно с това, но да говорите за секс не е същото като да говорите за сексуалност, тъй като това са различни понятия. Така объркването ще продължи да цари, докато темата остава табу. Във всеки случай неразрешените съмнения ни пречат да знаем повече за себе си. Те рядко ни помагат да дефинираме нашата личност.

Някои институции вече обясниха, че терминът сексуалност предполага “набор от анатомични, психологически и емоционални състояния, които характеризират всеки пол”. С други думи, това е доста широко понятие, което обхваща понятието за самия секс.

Поради тази причина загатването за темата за сексуалността предполага разглеждане на социални и културни аспекти, както и всякакви други обуславящи фактори в живота на човек. Без съмнение тази тема трябва да е част от нашето ежедневие, за да изчистим всякакви съмнения.

Необходимо е да се насърчи размисълът върху сексуалността и да се разрушат всички митове за секса. Това ще сложи край на всякакъв вид мислене, което вместо просветление насърчава вина и страх.

Как да говорим за секс?

Вече споменахме, че да говорим за секс не е същото като да говорим за сексуалност и че последното е по-широко. Но възможността да се говори за секс се крие в сексуалността. По този начин човек може да изрази интимност и удоволствие чрез определени вярвания, мисли, нагласи, фантазии, норми и ценности, между другото.

Под пол имаме предвид физиологичните и анатомични характеристики, които разграничават мъжете и жените. Не е задължително обаче да съответства на сексуалните предпочитания на човека. Поради тези причини това е подходяща тема в семейното ядро, институциите и най-вече в ангажираната връзка.

Двама души си говорят.
За да говорим за секс, трябва да свалим табутата около тази тема. Не само в рамките на една връзка, но и в семейството и дори в училище.

Насоки за разговори за секс

 • Приемете, че това е важна тема, която е част от всяко човешко същество
 • Признайте важността му, тъй като е нелогично да се преструвате; сексът е част от живота
 • Обърнете се към темата и игнорирайте културните табута по темата; наличието на ясна и вярна информация е това, което е наистина важно
 • Опознайте партньора си и обсъдете вашите вкусове и наклонности; говоренето за секс като двойка ще засили интимността ви
 • Не се срамувайте; независимо дали искате да го признаете или не, сексуалността е измерение на живота и е важно да се обърне внимание на тези проблеми

Развенчаване на митовете за секса

И накрая, хората трябва да се опитат да оставят настрана всяко чувство на срам, когато говорят за секс, и това започва у дома. Време е да разрушим всички табута, митове и фалшиви вярвания и да подходим към темата възможно най-обективно, за да бъдем добре образовани относно секса.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Angulo, L. M. V., Concepción Ibáñez Beneito, J. O. M., Concha Fuentes, J. P. C., Delval, J., Domingo, I. L., Freidson, E., … Siguan Soler, M. (2004). Lenguaje femenino, lenguaje masculino. ¿Condiciona nuestro sexo la forma de hablar? Iber: Didáctica de Las Ciencias Sociales, Geografía e Historia.
 • Maffia, D., & Cabral, M. (2003). Los sexos ¿son o se hacen? Sexualidades Migrantes, Género y Transgénero.
  Molina Garuz, M. C. (2020). Cómo hablar de sexo con nuestros hijos. Asociación The Conversation España.
 • Oltra Rodríguez, E. (2014). Sexualidad humana. In Manual Práctico de Enfermería Comunitaria. https://doi.org/10.1016/b978-84-9022-433-5.00096-0
 • Tubert, S., Fraisse, G., València, U. de, & Mujer, I. de la. (2003). Del sexo al género :los equívocos de un concepto. In Feminismos.
 • Ashcraft AM, Murray PJ. Talking to Parents About Adolescent Sexuality. Pediatr Clin North Am. 2017;64(2):305‐320. doi:10.1016/j.pcl.2016.11.002

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.