Маскираща лента: какво е представлява и какви са приложенията й?

Залепващата лента е незаменима при боядисване на всякакви повърхности. Въпреки това, има множество функции, които я правят едно от най-успешните средства за лепене.
Маскираща лента: какво е представлява и какви са приложенията й?

Последна актуализация: 14 декември, 2022

Въпросната маскираща лента, известна още като бояджийска лента или тиксо, е елемент от хартия, който се използва за ограничаване и покриване на зони. Обикновено се използва за защита на деликатни повърхности по време на боядисване, но има други приложения. Открийте някои от тях тук!

Този вид тиксо е едно от най-често купуваните и използвани, тъй като има голямото предимство, че може да се отстранява без да оставя петна. В допълнение, то се прикрепя към всички видове материали и не премахва боята или защитните слоеве, които всеки предмет има.

Видове тиксо

Има няколко вида маскиращи ленти и можете да изберете правилния в зависимост от възникналата ситуация. Всяка от тези версии е спомената по-долу.

Маскираща лента от оризова хартия

Тази лента е лепило, което е много тънко, така че е идеално за декориране на стени и платна. Освен това се използва за защита на краищата на подове или стени, които не искате да изцапате с боя. Този инструмент също се характеризира като устойчив на фактори като влага и UV лъчи.

маскираща лента за боядисване
Защитата на ръбове при боядисване е основната употреба на маскиращата лента, но не и единствената.

Крейп лента за екстериор

Лентите Creep са направени от гума; следователно те са един от най-гъвкавите видове маскираща лента и имат висока степен на устойчивост. Те често се използват за маскиране на външни врати или дограма по време на боядисване.

Издържат на вода и високи температури. В допълнение, запазват адхезията си в продължение на много дни и могат лесно да бъдат отстранени, когато са готови.

Извито тиксо

Този тип ленти са незаменими, когато искате да покриете области, които са кръгли или имат извивки. Също така, поради своята еластичност, може да се използват за оформяне на фигури върху всякакви повърхности.

Маскираща лента с ниска адхезия

Това е най-подходящият тип маскиращо тиксо за използване върху деликатни предмети, тъй като залепва безпроблемно и се отстранява, без да оставя следи. Освен това може да се използва върху картини, които все още не са изсъхнали напълно.

Поради тази причина се предпочита от бояджиите, когато трябва да нанесат нов слой и трябва да защитят зоната, върху която вече са работили.

Използване на маскираща лента

Маскиращата лента е задължителна при извършване на работи, които включват нанасяне на боя; но е полезна и в други ситуации. Ето част от многобройните й приложения:

1. Да направите рамки на снимките

Когато имате няколко снимки, които искате да покажете в някакво пространство, можете да създадете рамка за тях с маскираща лента. По този начин можете да добавите ръчно изработена нотка към стените си и да избегнете харченето на много пари за закупуване на рамка за картина.

2. Писане на бележки

Тиксото е елемент, върху който можете да пишете; следователно може да се използва, за да оставите съобщение на някого и да го залепите на видима повърхност.

Освен това може да се използва за създаване на график на една от стените на стаята, за да напомня за предстоящите задачи.

3. Изработване на художествени произведения

Маскиращата лента е много полезна и в моментите на творене. Това е така, защото позволява на човека да очертае областите на платното. Които иска да нарисува и да очертае перфектни форми.

Помага и за създаване на геометрични фигури върху платна и получаване на по-оригинални картини, без да се прибягва до използването на видове винил. Дори, процесът може да се извърши директно на стената, когато това, което искате, е да изработите абстрактна и нова декорация.

4. Елиминирайте остатъците от петна, които остават по дрехите

Пералнята понякога причинява остатъци от петна по дрехите, които са много забележими. Проблемът обаче може да се реши  облепване на засегнатите места и внимателно премахване на тиксото след изпирането им.

5. За измерване на пространство

Лентата може да се използва за маркиране на точното пространство, заемано от дадена мебел, за да не се загубят размерите, които са били предварително измерени с ролетка. По същия начин, по време на преместване, можете да използвате лентата, за да очертаете контурите на всяка мебел в новите зони. И да визуализирате как ще бъде организирано пространството.

От друга страна, маскиращата лента може да се използва и за маркиране на разпределението на картините, които искате да окачите на стената.

6. За маркиране на вашите кухненски съдове

В много случаи хората складират вещите си в контейнери, разположени един до друг. Често обаче е лесно да ги объркате (или да объркате гостите). Имайки това предвид, важно е да използвате маскираща лента, която носи името на всеки продукт и помага да се избегне объркване.

7. Игри за деца

Децата винаги искат да бъдат забавлявани и самозалепващата лента е чудесна алтернатива за измисляне на игри в дома. Една от възможностите е да пресъздадете формата на състезателна писта на пода и да накарате детето да организира колекцията си от превозни средства.

Друг вариант е да използвате лентата, за да създадете полето за играта, известна като дама. Така децата могат да се забавляват, да спортуват и да пишат числа, без да напускат къщата.

самозалепваща лента
Хартиеното тиксо има по-ниска адхезия, което позволява да се отстрани без да се повреждат повърхностите.

Съвети за използване на маскираща лента

Преди да поставите лентата, мястото трябва да се почисти, така че мръсотията, прахът или остатъците да не повлияят на лепилото. Освен това е важно да се уверите, че елементът е добре закрепен и няма да се движи, докато процесът не приключи.

Маскиращата лента никога не трябва да се реже, преди да се постави върху повърхността. Тъй като някои области може да останат незащитени, ако измерванията са неточни. Освен това е от съществено значение да се вземат предвид периодите на продължителност на всяко лепило, за да можете винаги да работите безопасно.

Фазата на планиране е от съществено значение, когато използвате маскираща лента

Маскиращата лента е елемент, който е много полезен, защото позволява защита и подобряване на повърхностите. Фазата на планиране е от съществено значение, за да се определи колко лепило е необходимо, да се закупят необходимите количества и да можете да завършите всички дейности с очакваните резултати.

В допълнение, фазата на планиране е полезно време за оценка на всички инструменти, които са необходими. Сред тях е например металната шпатула, която е много полезна за укрепване на лентата или за нейното премахване по по-лесен начин.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Ferrer J. Preparación de superficies [Internet]. (S.L): Editex; 2014. [citado 22 de junio de 2021]

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.