Добра идея ли е да боядисате кухнята в бяло?

Елегантността на бялото е зашеметяваща. Това е цвят, който пасва на почти всеки стил на декорация. Въпреки това изисква малко повече грижи от другите нюанси.
Добра идея ли е да боядисате кухнята в бяло?

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 29 октомври, 2022

Боядисването на кухнята в бяло има редица предимства. Цветът се свързва с чистота на това място, с усещането за разширяване на стаята и със спокойствието, което търсите в стая, която понякога става натоварена.

Бялото действа като инструмент, адаптивен към всеки декоративен стил, но има хора, които го смятат за тон, който благоприятства показването на петна и други замърсявания. Изборът на цвят за кухнята отговаря на вкусовете на всеки човек, така че помага да се разгледат внимателно предимствата и недостатъците на всеки атрактивен цвят.

Значението на цвета в кухненската част

Книгата Психология на цветовете се отнася до връзката между цветовете и чувствата. Текстът твърди, че всеки цвят води до различни и понякога противоречиви ефекти върху хората.

Въз основа на тази теория, когато избирате нюанси за кухнята, е препоръчително да се ръководите от палитри, които ви карат да се чувствате комфортно и ви канят да се насладите на топла и уверена атмосфера. Тъй като това е оживено място в къщата, то винаги привлича много внимание.

В зависимост от цветовата гама, която изберете, придавате определена индивидуалност на мястото. Това означава, че цветовете на тази стая могат да създадат весели, динамични, тъжни или сериозни пространства.

Жена в кухнята със здравословна храна
Кухнята е място, в което прекарвате много време. Цветът му трябва да ви накара да искате да сте там.

Причини да боядисате кухнята в бяло

Анализ на училището по изкуства Vic дава положителни показания за бялото, свързано с чистота, хигиена, мир и добродетел. От своя страна компанията за креативен софтуер Adobe ® твърди, че някои смятат бялото за цвят, защото бялата светлина включва всички нюанси на видимия спектър.

Те обаче поясняват, че бялото не е цвят, а тон, който подсилва цветовете. Следователно бялото може да помогне за събуждането на чувствата, които тези цветове вдъхват в нас.

Тази предпоставка е приложима дори в декорацията на трапезарията. Белите стаи никога не излизат от мода и е много лесно да интегрирате различни аксесоари в тях.

Ето още няколко причини да боядисате кухнята си в бяло.

Ще имате платно за изява

Бялото не е ограничаващ тон, а вместо това отваря възможности за декориране до насита. Можете да адаптирате тази основа към класически, модерен, рустик стил или всяка друга идея, която имате предвид.

Допълнително предимство на белите стени е, че ако нямате предпочитания към какъвто и да е стил, можете просто да оставите платното празно и пак е впечатляващо.

Създава усещане за по-голям простор

Особено за малки кухни бялата боя е перфектен избор, защото предлага усещането за простор. Въпреки че не са реални промени в размера, те изглеждат по-просторни, така че присъствието ви в тях да се чувства като по-малко бреме.

По-добро осветление

Като най-яркият пигмент от цветовата палитра, бялото може да отразява светлината до 96%. В кухни с малко естествена светлина бялото е идеално за придаване на светлина. Освен това, ако подът е в същия тон, той отразява светлините на таванските лампи, мебелите и останалите детайли.

Елегантност

Стаите за готвене в бели тонове, освен че са модерни, се отличават и с елегантност. Ако искате допълнителни цветове, няма да има проблем да ги съчетаете. Можете да ги добавите под формата на мебели, прибори или уреди.

Някои алтернативи за комбиниране с бяло са следните:

  • Черното добавя повече изтънченост
  • Жълтото носи радост
  • Червеното е чудесно за по-страстна стая
  • Синьото също предава спокойствие

Винаги на мода

Дори и да се появяват хиляди тенденции, белите кухни винаги ще бъдат на мода. С минимални промени на аксесоарите можете да я подновите без промяна на цвета. Сдържаността на бялото се съчетава с почти всички мебели в останалата част от стаята.

Ред и спретнатост

Бялата боя помага на кухнята да изглежда подредена. Стига да поддържате постоянна чистота, бялото допринася за по-чистия образ на средата, в която приготвяте храната си.

боядисване на кухнята в бяло
Бялото прави кухнята по-спретната и подредена. Всичко изглежда по-чисто и организирано.

Какви са недостатъците на боядисването на кухнята в бяло?

Някои хора смятат белите кухни за студени пространства. За да бъде атмосферата уютна, те предпочитат стените да са бели, но плотовете и мебелите да отговарят на друга палитра от цветния диапазон.

Те също така вярват, че бялото прави кухнята скучна. Това обаче е проблем, който може да бъде решен чрез добавяне на растения, текстил и други декоративни материали.

Освен това, ако прецените предимствата на боядисаната в бяло кухня, най-големият противовес е фактът, че този цвят може да се изцапа много лесно. Когато избирате този нюанс за вашата трапезария, ежедневният ангажимент за чистота не подлежи на обсъждане.

Боядисайте кухнята в бяло или друг нюанс: Какво да изберете?

Бяло, червено, черно или друг нюанс… каква боя ще нанесете във вашата кухня е лично решение. Ето защо е важно да оцените предимствата и недостатъците на този вариант, без да губите целта си да създадете уютно пространство у дома.

Помислете за аспекти като общата декорация, размера на стаята и осветлението. Преди всичко решете въз основа на вашите вкусове. Ако бялото е тонът на вашата мечтана кухня, тогава боядисайте в него една от най-атрактивните стаи в къщата!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.