Лимонът като средство за намаляване на теглото

Освен, че лимонът е известен с това, че съдържа витамин С, той също може да бъде наистина полезен да намалите теглото си и да ви накара да се почувствате по-пълноцено. Също, помога да се освободите от отпадъчните вещества в организма.
Лимонът като средство за намаляване на теглото
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Лимонът има страхотни свойства. Дори просто да пиете лимонов сок с вода, ще имате много ползи за здравето. Още по-хубаво, той може да ви помогне да намалите теглото си, стига да имате и подходяща диета. В тази статия ще ви покажем как лимонът може да ви помогне да намалите теглото си.

Хранителната стойност на лимона

Можете да намерите голямо разнообразие от важни хранителни вещества в лимоните. Хранителната стойност на 1 лимон или  100-грама порция осигурява:

  • 27,66 Ккал
  • 0,69 гр Протеин
  • 3,16 гр Въглехидрати
  • 4,7 гр Фибри
  • 0,3 гр Мазнини

Лимонът също е богат на минерали като калций, желязо, йод, магнезий, цинк, селен, натрий, калий и фосфор. А що се отнася до витамините, лимоните са чудесен източник на витамин A, B (B1, B2, B6, фолиева киселина), C ​​и D.

Този плод съдържа също въглехидрати като глюкоза, фруктоза и захароза, както и мастни киселини като палмитинова киселина и линолова киселина, макар и в по-ниски количества от солите и витамините.

Всички тези хранителни свойства правят лимона задължителна част от здравословната диета.

Очевидно силният му кисел вкус го прави малко труден за ядене. Но все пак можете да се възполвате от многобройните му ползи, като го изцедите и пиете сока му, разреден във вода. Това е една страхотна освежаваща напитка.

По-долу ще намерите някои от начините, по които един лимон може да  ви помогнне да намалите теглото си.

Как лимонът ще ни помогне да свалим от телгото си

лимона и ползите от него

Първо, лимонът е естествен диуретик, който помага на тялото ви да се освободи от токсините чрез органи като бъбреците и пикочния мехур. Ако го консумирате редовно, ще увеличите количеството на урината и ще поддържате бъбреците чисти, здрави и активни.

Лимонът също е богат на флавоноиди. Тези съединения помагат за намаляване на мазнините в кръвта и предпазват от мастни натрупвания по артериалните стени.

Освен това съцържанието на на лимоновоия сок е подобен на човешката слюнка и насърчава производството на стомашни сокове. Това прави процеса на храносмилане по-лесен и бърз.

Лимонът също съдържа много лимонена киселина. Това помага да се увеличи функцията на ензимите в организма. Това дава възможност на черният ви дроб да работи по-ефективно. Той също осигурява значително количество витамин С, който е от съществено значение за човешкото здраве.

Ето защо лимонът е наистина добрър за поддържане на имунната ви система в отлично състояние.

Както вече споменахме, лимоните съдържат голямо количество фибри, по-специално пектин. Това разтворимо влакно ви кара да се чувствате по-сити, което ви помага да контролирате по-добре колко храна ядете.

Това означава, че можете да ядете порции, които са по-подходящ размер за тялото ви, което директно ви помага да отслабнете.

Лимонът също допринася за по-добро настроение чрез намаляване на стреса и безпокойството. Може да ви помогне да се почувствате по-добре и физически, като подпомага храносмилането, регулира киселинността и  газовете, и намалява възпалението и задържането на течности.

Как да използваме предимствата на лимоните за отслабване?

лимонът и чията са чудесна закуска

Можете да пиете прясно изцеден лимонов сок с малко гореща или студена вода. Въпреки това горещата вода има допълнителното предимство за подобряване на чревното движение.

Ето защо горещият лимонов сок помага за пречистване на червата и борба със запека.

Когато използвате лимон като средство за борба с излишното тегло, е важно да го консумирате редовно. Това е особено добра идея за хора, които страдат от запек. Ако го пиете редовно, неговите диуретични свойства ще ви накарат да ходите по-често да тоалетната.

Препоръчваме ви да пиете чаша лимонов сок и вода като първото нещо, което правите сутрин сутрин, а след това н и  през целия ден.

Определено трябва да го пиете 30 минути преди всяко хранене. Това ще го направи по-ефективен при горенето на мазнините и ще намали рисковете за здравето от натрупване на излишни мазнини в организма.

И накрая, ако можете да понесете киселия вкус, можете просто да изядете парче лимон. Това ще бъде чудесно за вашето орално здраве, тъй като съдържа антибактериални свойства и може да помогне за предотвратяване на определени орални заболявания.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Fukuchi, Y., Hiramitsu, M., Okada, M., Hayashi, S., Nabeno, Y., Osawa, T., & Naito, M. (2008). “Lemon Polyphenols Suppress Diet-induced Obesity by Up-Regulation of mRNA Levels of the Enzymes Involved in β-Oxidation in Mouse White Adipose Tissue”, Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, 43(3), 201–209
  • Kang DE1, Sur RL, Haleblian GE, Fitzsimons NJ, Borawski KM, Preminger GM., “Long-term lemonade based dietary manipulation in patients with hypocitraturic nephrolithiasis”J Urol. 2007 Apr;177(4):1358-62; discussion 1362; quiz 1591.
    • Aras B, Kalfazade N, Tuğcu V, Kemahli E, Ozbay B, Polat H, Taşçi AI., “Can lemon juice be an alternative to potassium citrate in the treatment of urinary calcium stones in patients with hypocitraturia? A prospective randomized study”, Urol Res. 2008 Dec;36(6):313-7.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.