8 признака, че не приемате достатъчно вода

· 23.02.2017
Някои хора смятат, че могат да разрешат проблема с кафе или енергийна напитка

Изчислено е, че около 70% от човешкото тяло е вода. Когато не приемате достатъчно вода, тялото започва да страда. Именно поради това не може да издържите повече от седмица без никаква вода, тъй като рискувате живота си.

Тази жизненоважна течност е ключова за метаболитните и катаболитните реакции в тялото, освен това е в основата на здравите кожа, коса и нокти.

Проблемът е, че понякога не осигуряване на тялото необходимото количество вода и като резултат се развиват различни физически и дори умствени нарушения.

Жаждата е най-очевидният признак на дехидратация. Съществуват и други ясни сигнали, които алармират, че нивото на течностите в тялото е опасно ниско.

Знаете ли кои са те?

  1. Промяна в ходенето но малка нужда

navitsi-za-urinirane

Едни здраво човек трябва да ходи около 6-7 пъти дневно до тоалетната по малка нужда. Разбира се, тази цифра варира при всеки отделен човек в зависимост от това колко течности консумира в течение на деня.

Ако посещавате тоалетната 2-3 пъти дневно, важно е да повишите количеството на приеманата вода и по възможност да се консултирате с лекар.

Когато приемаме прекалено малко вода, това се отразява на здравето на бъбреците и може да доведе до сериозни усложнения.

  1. Често главоболие

Честото главоболие може да се дължи на дисбаланс на течностите в тялото.

Водата е жизненоважна за поддържането на оптимално кръвообращение и балансиране на възпалителните процеси в тялото.

Когато ви заболи главата заради дехидратация, болката често е по-интензивна, когато се движите.

Един човек, който не консумира достатъчно вода, може да изпитва напрежение всеки път, когато се опитва да се движи бързо или започне да прави упражнения – например изкачване и слизане на стълби.

Ако смятате, че дефицитът на течности е в основата на главоболието, добра идея е да приемате вода, смесена с малко минерални соли.

  1. Сухота в устата се дължи на липсата на достатъчно вода

suhota-v-ustata липса на не приемате достатъчно вода

Сухотата в устата е чест симптом, когато тялото не получава достатъчно течности, за да произвежда слюнка.

Рискът при този проблем е, че pH на устата става небалансирано. Това предпоставя към инфекции в устна кухина и гърлото.

Ако се оплаквате от това състояние, важно е да държите край себе си бутилка вода и да използвате овлажнител за устни.

  1. Промени в цвета на урината

Промяната в цвета на урината винаги е червен флаг, особено когато е съпроводен от силна миризма.

Когато не консумирате достатъчно вода ежедневно, бъбреците все по-трудно извеждат токсините и това драстично може да промени цвета на урината.

Ако е тъмна или мътна, препоръчително е да се консултирате с лекар. Възможно е да става дума за хронична дехидратация или заболяване на бъбреците.

За да се справите с него, повишете постепенно количеството на ежедневно приеманата вода. Консумацията на няколко чаши вода накуп може да провокира сериозни проблеми.

  1. Изтощение

umora

Дефицитът на вода не позволява на кислорода да достига до клетките на тялото, провокирайки моменти на хронична умора.

Някои хора смятат, че могат да разрешат проблема с кафе или енергийна напитка. Това само пренатоварва черния дроб и може да влоши здравословното състояние в дългосрочен план.

За да избегнете тези последици, поддържайте тялото хидратирано, като изпивате по чаша топла вода всяка сутрин.

  1. Мускулни схващания

Наедно с дехидратацията, консумирането на недостатъчно вода може да промени нивото на електролитите.

Това означава, че нивото на калия, калция и магнезия ще се понижи. Вследствие ще страдате от болки в мускулите и схващания.

  1. Запек

zapek

Ежедневната консумация на вода е ключова за поддържането на червата добре хидратирани. Така се предпазвате от запек.

Ако пиете малко вода, храносмилателната система изпитва трудности в извеждането на отпадните вещетва. Така те остават в дебелото черво.

За да избегнете това, препоръчваме да приемате по 6-8 чаши дневно вода и да консумирате плодове и зеленчуци, богати на фибри.

Вижте и: 4 рецепти за вечеря при запек

  1. Суха кожа

За да имате хидратирана и гладка кожа, трябва да положите повече усилия, извън нанасянето на кремове и серуми.

Ежедневният прием на вода предпазва от нежелани промени в естествената секреция на мазнини, предпазва от сухота и спомага за елиминиране на токсините, които провокират преждевременно стареене.

Ако забележите, че кожата не произвежда себум, това е признак, че тя е дехидратирана. Трябва да приемате повече вода.

В заключение ще кажем, че много от функциите в човешкото тяло зависят от водата. Когато консумирате прекалено малко течности, това води до отключването на заболявания.

Жизненоважно е да уловите тези симптоми на дехидратацията възможно най-скоро. Така ще избегнете риска от развитието на различни сериозни болести.