Лесно за приготвяне натурално домашно кисело мляко

Да си приготвите сами кисело мляко у дома е най-здравословният начин да си набавите този продукт, без да се тревожите, че съдържа вредни добавки. Научете как от тази статия!
Лесно за приготвяне натурално домашно кисело мляко
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Знаете ли как можете сами да си приготвите вкусно домашно кисело мляко?

Любимото нещо на полезната ви чревна флора е киселото мляко. Нежната му, свежа текстура има прекрасен вкус и осигурява на организма ви много ценни витамини, минерали и хранителни вещества.

Защо трябва да си купувате готово кисело мляко от магазина, ако можете сами да си го приготвите у дома ?

Знаете, че ако искате едно нещо да е направено както трябва то вие сами трябва да се заемете с него. Искате лесно за приготвяне, евтино, домашно кисело мляко? Направете си го сами!

Киселото мляко представлява ферментирало прясно мляко. С други думи то се приготвя с помощта на милиони бактерии, които се превръщат в млечна киселина.

Ако си приготвяте кисело мляко у дома вие ще упражнявате контрол върху това, което ще консумирате и най-вече във вашия продукт няма да има захар и консерванти. Идеята е да си приготвите полезен за здравето продукт без вредни съставки.

Предлаганото в магазините кисело мляко е пълно с изкуствени оцветители и аромати, които да ни привличат, но колко истинско е в действителност то?

Няма нищо по-полезно и хубаво от това да смесите домашно кисело мляко с плодове и да видите сами как цветът му се променя.

Не се тревожете! Няма проблем, ако не сте гуру в кухнята. Днес ще ви предложим една много лесна рецепта.

Тя се състои от три лесни стъпки: изсипване на продуктите, смесването им и …чакане. В действителност киселото мляко само ще се приготви!

Съставки

  • 2 литра пълномаслено прясно мляко
  • 1/2 чаша натурално кисело мляко без захар (100 г)
  • 1 супена лъжица захар (10 г)

Приготвяне

  • Изсипете прясното мляко в тенджера и го затоплете. Млякото не трябва да заври, тъй като това ще промени вкуса на киселото мляко. Дръжте млякото на около 90 градуса за 10 минути, за да го пастьоризирате.
  • Преди да заври млякото дръпнете тенджерата от котлона и оставете млякото да изстине. Използвайте термометър и проверете кога млякото ще достигне температура от около 37-38 градуса. Ако нямате термометър потопете кутрето си в млякото. Ако можете да преброите до 20, без да се изгорите, значи това е правилната температура!
  • Добавете захарта и разбъркайте млякото.
  • След това прибавете и киселото мляко и добре разбъркайте всичко.
  • Изсипете млякото в подходящи съдове и ги покрийте с алуминиево фолио, след това ги завийте с кухненски кърпи.
  • Оставете млякото да престои в завитите съдове 4 часа, за да ферментира.
  • Открийте съдовете, махнете фолиото, изсипете суроватката и разбъркайте млякото с лъжица.
  • Изсипете готовото мляко в съдове с капаци и го приберете в хладилник за една нощ.
  • Когато се събудите ще си имате готово домашно кисело мляко!

Запомнете:

  • Киселото и прясното мляко трябва да са пресни.
  • Когато добавяте киселото мляко, прясното мляко не трябва да е студено, защото бактериите се нуждаят от топлина. Прясното мляко не трябва да бъде и горещо, защото бактериите ще загинат.
  • Не прекъсвайте процеса в никакъв случай след като веднъж покриете съдовете.

Ползите на натуралното домашно кисело мляко

  • Натуралното домашно кисело мляко съдържа полезни хранителни вещества като калий, витамин А, фосфор и калций.
  • В състава му откриваме и голямо количество протеини и пробиотици.
  • Освен това то не съдържа вредни добавки, консерванти и изкуствени оцветители и аромати.
  • Тъй като е чудесен източник на калций то ви предпазва от остеопороза.
  • Подобрява храносмилането и ускорява метаболизма.
  • Натуралното домашно кисело мляко укрепва имунната система.
  • Пречиства чревната флора и така организмът ви усвоява по-добре хранителните вещества.
  • Предпазва ви от анемия.
  • Понижава холестерола в кръвта и така намалява риска от появата на сърдечно-съдови заболявания.
  • Тъй като преминава през процес на ферментация прясното мляко ферментира и е полезно за хората с непоносимост към лактоза.
  • Помага на болните от гастрит и тези страдащи от запек.
  • Предотвратява появата на диария, газове и стомашни спазми.
  • Натуралното домашно кисело мляко е полезно за кожата, спомага изхвърлянето на токсините и дори е полезно под формата на маска за лице: подхранва, възстановява и дезинфекцира кожата.

Препоръчваме ви да прочетете и: 3 домашни ексфолианта против черни точки

Ето и още нещо интересно!

  • Пробиотиците балансират левкоцитите и запазват баланса в чревния тракт. Освен това регулират образуването на цитокини, контролиращи функционирането на клетките. Това ще ви помогне да се справите с алергиите, особено през лятото.
  • Спомага отслабването.
  • Имате вагинални инфекции? Благодарение на лактобацилите, образувани при ферментирането на киселото мляко, вредните бактериите ще бъдат държани под контрол, ако страдате от гъбична инфекция.
  • Киселото мляко е полезно след спортуване тъй като високото му съдържание на протеини и въглехидрати спомагат възстановяването на мускулите и освобождаването на натрупаната енергия.
  • Усмихвайте се! Млечната киселина се грижи за здравето на венците ви. Тъй като млякото е натурално няма защо да се тревожите за появата на кариеси.

Трябват ли ви още причини, за да си приготвите сами домашно кисело мляко? Опитайте още днес!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Hilton, E., Isenberg, H. D., Alperstein, P., France, K., & Borenstein, M. T. (1992). Ingestion of yogurt containing Lactobacillus acidophilus as prophylaxis for candidal vaginitis. Annals of Internal Medicine. https://doi.org/10.7326/0003-4819-116-5-353
  • Yang, Y. J., & Sheu, B. S. (2012). Probiotics-Containing Yogurts Suppress Helicobacter pylori Load and Modify Immune Response and Intestinal Microbiota in the Helicobacter pylori-Infected Children. Helicobacter. https://doi.org/10.1111/j.1523-5378.2012.00941.x
  • Adolfsson, O., Meydani, S. N., & Russell, R. M. (2004). Yogurt and gut function. American Journal of Clinical Nutrition.
  • Tribby, D. (2009). Yogurt. In The Sensory Evaluation of Dairy Products. https://doi.org/10.1007/978-0-387-77408-4_8

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.