6 проблема, които възникват, когато чревните бактерии са извън контрол

Знаете ли, че поради близката връзка между червата и мозъка прекомерното количество на чревни бактерии може да доведе дори до проблеми с паметта и безпокойство? Научете повече в тази статия!
6 проблема, които възникват, когато чревните бактерии са извън контрол

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

В червата ви живее микробна общност. Нарича се чревна флора или чревни бактерии.

Значението й често се пренебрегва. Въпреки това тя играя съществена роля в храносмилателния процес, както и за имунната система.

При здрав индивид тази група от бактерии спомага за регулирането на храносмилателните pH нива. В същото време тя създава защитна бариера срещу инфекциозните агенти, които могат да причинят заболяване.

Поради лоши хранителни навици, прием на антибиотици и стрес, дейността й може да се компрометира. Това създава дисбаланс в чревната флора и подлага здравето на риск.

Като последствие, това причинява серия от реакции. Първоначално може да изглеждат обичайни, но след време проблемите стават хронични и трудни за лекуване.

Поради този факт е наложително да се знае как се проявява това състояние, когато излезе извън контрол. При необходимост вземете своевременни мерки, за да си възвърнете контрола над него.

1. Храносмилателни болести

чревните бактерии и храносмилателните болести

Като се има предвид, че бактериите живеят в червата, от време на време се появяват дисбаланси, които причиняват негативни реакции.

Това се дължи на увредените микроорганизми, които имат възможността да растат извън нормалните си размери. Затова те повлияват на процесите, отговорни за разграждането на храната и за абсорбирането на хранителните вещества.

Като резултат от това се повишава процентът на стомашни киселини и токсини. Те причиняват следните симптоми:

 • газове и подутост
 • разширен стомах
 • парене в стомаха
 • киселинен рефлукс
 • дуоденални язви
 • гастрити
 • диария
 • синдром на раздразнените черва

Искате ли да научите повече? Прочетете: Кажете „Сбогом“ на подутия корем с тези храни

2. Когнитивни проблеми

Независимо, че много от хората не го знаят, чревната зона е близко свързана с мозъчната дейност. Поради тази причина дисбаланси в червата могат да доведат до негативни реакции в когнитивните функции.

Микробната флора взима участие в производството на различни важни невротрансмитери. Когато има неравновесие във флората, може да възникнат проблеми с паметта и други симптоми, които засягат мисловния процес.

3. Хранителни дефицити

чревните бактерии и хранителния дефицит

Полезните бактерии, които обитават червата, са от съществено значение за преноса на правилния подбор от витамини. Те са безценни и за съставянето на синтеза от витамини, минерали и есенциални хранителни вещества.

След като тези бактерии са увредени и извън контрол, храносмилателният процес рухва и се намалява способността за оптимално абсорбиране на хранителните вещества.

В началото това е трудно да се забележи, понеже тялото си пази резерви от хранителни вещества. Като мине време обаче, следват серия от симптоми, които показват значителния спад в бактериите.

Някои от най-често срещаните дефицити са:

 • На витамини D, K, B7 и B12
 • На минерали: магнезий и калций

4. Когато чревните бактерии са извън контрол възникват проблеми с кожата

Съществуват много вътрешни и външни фактори, които се свързват с появата на кожни проблеми.

Здравето на червата е тясно свързано с тях. Червата допринасят за прочистването и за абсорбирането на хранителни вещества.

Наличието на някое от следните кожни състояния може да сигнализира за дисбаланс в чревната флора:

 • Акне
 • Розацея
 • Псориазис
 • Екзема

5. Автоимунни заболявания

чревните бактерии и автоимунните заболявания

Автоимунните заболявания обикновено са хронични. Те се появяват, когато тялото атакува само себе си, за да се пребори срещу субстанции, които счита за опасни.

Това прави диагностицирането и лечението им трудни, защото се бъркат първоначално с някои често срещани заболявания.

Въпреки, че произходът на автоимунните болести е разнообразен и трябва да бъде анализиран от специалист, не бива да изключвате възможността, че може и да е свързан с червата.

Това се дължи на промените във флората, които повишават нивата на възпалението на тъканите. Това може и да влоши развитието на симптомите.

Някои от заболяванията са:

 • ревматоиден артрит
 • болест на Хашимото
 • синдром на раздразненото черво
 • целиакия
 • диабет тип 1

6. Хроничен стрес

Стресът е емоционален дисбаланс, който е свързан с много вътрешни и външни фактори.

Въпреки, че в някои ситуации е неизбежен, стресът може да се появи също и като реакция от дисбаланс в чревната флора.

В тези случаи се наблюдава увеличаване на отделянето на кортизол в добавка към токсините. Това засяга производството на хормони, свързани с доброто физическо здраве.

Хората изпитват симптоми на хроничен и повтарящ се стрес, независимо че взимат мерки за контролирането му. Това е знак за влошено чревно здраве.

Установете кой от тези проблеми е причина за подобряване на навиците ви, които да спомогнат за доброто състояние на червата.

Здравословната диета и въздържането от постоянно излагане на токсини са някои от простите мерки, които може да вземете, за да избегнете дисбаланси в чревната флора.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Eckburg, P. B., Bik, E. M., Bernstein, C. N., Purdom, E., Dethlefsen, L., Sargent, M., … Relman, D. A. (2005). Microbiology: Diversity of the human intestinal microbial flora. Science. https://doi.org/10.1126/science.1110591
 • Shanab, A. A., Quera, R. M., & Quigley, E. M. M. (2012). Small Intestinal Bacterial Overgrowth. In Textbook of Clinical Gastroenterology and Hepatology: Second Edition. https://doi.org/10.1002/9781118321386.ch42
 • Geuking, M. B., Cahenzli, J., Lawson, M. A. E., Ng, D. C. K., Slack, E., Hapfelmeier, S., … Macpherson, A. J. (2011). Intestinal Bacterial Colonization Induces Mutualistic Regulatory T Cell Responses. Immunity. https://doi.org/10.1016/j.immuni.2011.03.021

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.