Защо тибетските монаси имат здрави, бели зъби

Тибетските монаси полагат грижи за здравето си, тъй като вярват, че тялото им е дома на душата им. Благодарение на тези монаси можем да се радваме на лечебните средства, които правят зъбите им бели и здрави – нещо така желано от всички нас
Защо тибетските монаси имат здрави, бели зъби

Написано от Ángela Aragón

Последна актуализация: 26 август, 2022

Тибетските монаси са известни с изолираността си от материалния свят, позволяваща им да опознаят по-добре душевността си. Будистките монаси се отказват от плътските си желания, защото само така могат да постигнат вътрешен мир.

Въпреки това те се грижат за доброто физическо състояние на телата си, защото те именно са дома на най-ценния им ресурс: душата. Затова е добре да знаем малко повече за културата на тези монаси, която ще ни помогне да се погрижим за собственото си здраве.

Всеки знае, че изповядващите тази религия живеят далеч от градовете, не пазаруват от супермаркети и не посещават зъболекар редовно. Затова как да си обясним факта, че тези монаси имат едни от най-здравите и бели зъби?

Хората живеещи на Запад никога не биха се радвали на такива бели зъби, освен ако не инвестират средства в специални грижи като пасти за зъби, избелващи кремове и гелове. И въпреки всички тези усилия някои така и не успяват да постигнат желания резултат.

Запомнете и че белите зъби на тибетските монаси са придружени от завидно дентално здраве като цяло. За тях външният вид не е от значение.

Легендарна рецепта за бели зъби на тибетските монаси

Монасите може и да нямат магазини, но използват натурални средства, които им помагат да се грижат за телата си съгласно религията си.

Базирайки се на невероятните им резултати днес искаме да споделим с вас една рецепта за приготвянето на традиционна паста за зъби с доказано действие.

Необходими продукти
Легендарна рецепта за бели зъби на тибетските монаси

 • Кошер сол или сол без съдържание на йод: това е натурална сол използвана от евреите за подправяне на ястията им и по-дългото им съхранение. Можете да я откриете в магазините за натурални храни или аптеките.
 • Вода

Както виждате необходими са ви малко продукти, така че няма да ви е трудно да си приготвите тази терапевтична паста. Прочетете следващите редове, за да видите кои са стъпките за приготвянето й.

Количество

 • 1/2 чаша вода (100 мл)
 • 1 супена лъжица кошер сол (15 гр.)

Приготвяне

 • Кипнете водата и я оставете да изстине, докато достигне стайна температура.
 • Добавете супената лъжица кошер сол.
 • Оставете сместа да престои поне минута.
 • Оберете пяната, която може да се появи по повърхността на течността.
 • Ако сте много заети и не разполагате със свободно време можете да си сварите повече вода и да я съхраните за по-късно. Количеството на течността няма да намалее, а тя ще притежава същите лечебни качества.

Начин за прилагане на тази паста

Ще можете да виждате кристалчетата сол в пастата си. Те са основната съставка на тази специална паста, но нека първо да ви обясним как да я използвате.

 • Вземете от кристалчетата сол с четката си за зъби.
 • Измийте зъбите си както обикновено и не забравяйте да използвате кръгообразни движения, за да се уверите, че кристалчетата ще достигнат навсякъде.
 • Изплакнете устата си със същия разтвор от вода и сол.
 • Правете процедурата три пъти дневно.

Както се уверихте този метод е лесен и икономичен и няма да отнеме повече от минута от ценното ви време.

Ако се храните извън дома си и искате да се погрижите за зъбите си – носете си сместа с вас. Нуждаете се от малко количество – а ползите от нея са неоспорими.

Други съвети за здрави зъби

Тибетските монаси имат други навици допълващи фантастичното действие на тази рецепта.

Те не пушат и не пият алкохол. За тях тези вещества са отрова, чиято цел е да обърка възприятията им за важните неща от тези, които нямат съществено значение.

Прочетете и тази статия: Как да се отървем от лош дъх

Може и да не сте съгласни с това, но е вярно, че избягването на тези продукти ви предпазва от появата на петна и плака по зъбите.

Освен това тибетските монаси избягват консумацията на захар, готови десерти и мазни храни, което запазва зъбите им бели и здрави.

Почти всички храни, които консумираме съдържат тези съставки плюс изкуствените оцветители, което прави постигането на така желаните бели зъби още по-трудно.

Вместо тези храни монасите се радват на меню, богато на зеленчуци и органични продукти. Те не предизвикват възпаления, тъй като съдържат много по-малко бактерии и микроорганизми. Освен това в тях няма и химически вещества, които биха атакували зъбния емайл и биха причинили появата на кариеси.

Тази вековна рецепта осигурява на монасите дълъг и здравословен живот.

Тази домашно приготвена паста за зъби е безвредна, но ако не получите желания от вас ефект можете да спрете да я ползвате, когато пожелаете.

И все пак си струва да я опитате. Ще споделите ли с нас дали сте постигнали желаните от вас резултати?

Винаги сме щастливи, когато ни пишете.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Mayo Clinic Staff. (2013). Oral health: Brush up on dental care basics.
  mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/dental/art-20045536
 • Seal out tooth decay. (2012).
  nidcr.nih.gov/OralHealth/Topics/ToothDecay/SealOutToothDecay.htm
 • Taking care of your teeth and mouth. (2015).
  nia.nih.gov/health/taking-care-your-teeth-and-mouth

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.