8 нови приложения на алуминиевото фолио, за които вероятно не знаете

Благодарение на уникалната му текстура, алуминиевото фолио може да се използва за извършване на някои изненадващи задачи, като например заточване на ножици.
8 нови приложения на алуминиевото фолио, за които вероятно не знаете

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Знаете ли, че има и други приложения на алуминиевото фолио, за които вероятно не сте наясно?

Алуминиевото фолио е широко използван в домакинството материал, най-вече за консервиране и съхранение на някои продукти и остатъци от храни.

Предлага се под формата на тънък лист, който лесно може да се пригоди към определена форма и се използва за покриване на повърхности, храни и други елементи.

Дотук се изчерпват познанията ни за алуминиевото фолио. Но отвъд това то крие множество любопитни и изненадващи свойства, от които може да се възползвате за извършването на най-различни домакински задачи.

Тъй като знаем, че повечето хора не са наясно с тези алтернативни начини на употреба, решихме да съберем 8-те най-добри от тях, за да може да ги приложите още сега.

Готови ли сте да научите кои са те?

1. Връща блясъка на тенджерите и тиганите

приложение на алумниевото фолио в кухнята

Алуминиевото фолио ще ви помогне много, ако се опитвате да измиете тенджерите, които са загорели или пък са натрупали петна от храната.

Подобно на някои гъби, то премахва упоритата мръсотия и придава блясък на съдовете.

Как да го използвате

Вземете голямо парче фолио, направете го на топка и разтъркайте с нея участъците от тенджерата, които искате да заблестят.

2. Премахва мазнината от печките

Макар че в магазините се продават всякакви гъбени телчета и сходни на тях материали, които помагат за отстраняването на мазните остатъци по печките, парче алуминиево фолио може да бъде по-просто и по-достъпно от тях решение.

Как да го използвате

Нанесете върху мазната повърхност смес, приготвена от сода за хляб и лимонов сок, и оставете да изсъхне за 5 минути. След това разтъркайте повърхността с алуминиевото фолио.

3. Почиства изделията от сребро

почистване на сребро с помощта на алуминиевото фолио

Използването на тази обикновена вещ от домакинството върху сребърните ви изделия може да подобри вида им, който обикновено се влошава с течение на времето вследствие на натрупване на прах и мръсотия.

Как да го използвате

Напълнете голям съд с гореща вода (достатъчно голям да побере предметите, които искате да почистите), сложете в него ивици алуминиево фолио и няколко супени лъжици сол.

След това сложете и предметите, които искате да почистите, да се накиснат в съда. Оставете ги да престоят 20 минути, за да получите възможно най-добри резултати.

4. Почиства ютиите

Използването на лист алуминиево фолио и супена лъжица сол е един от най-добрите методи за почистване на ютиите.

Действайки заедно, тези два елемента премахват тъмния слой, който се образува на повърхността на ютията и може да остави неприятни петна по хубавите ви, чисти дрехи.

Как да го използвате

Сложете лист алуминиево фолио върху дъската за гладене. Наръсете солта върху повърхността му и просто прокарайте горещата ютия по нея, сякаш гладите дреха.

Оставете да се охлади малко, след което избършете с чиста кърпа остатъците от сол по ютията.

5. Заточва ножиците

алуминиевото фолио може да има приложение

Ако забележите, че ножиците ви не режат както преди, не се отчайвайте – просто отидете до шкафа, вземете фолиото и ги заточете с него!

Как да го използвате

Отрежете голям лист фолио и го прегънете няколко пъти, докато се получи плътен и дебел пласт. След това нарежете на няколко пъти сгънатото фолио, за да заточите добре ножиците си.

6. Почиства скарите

За да отстраните следите от мазнина и храна, които се натрупват по скарите, може да използвате магическата комбинация от алуминиево фолио и малко сода за хляб.

Как да я използвате

Разтворете във вода малко количество сода за хляб и нанесете получената течност върху скарата.

Оставете да подейства за 10 минути, след което разтъркайте силно с голямо парче алуминиево фолио.

7. Презарежда батериите

Играчките, както и домакинските уреди, захранвани от батерии, често спират да работят поради изтощаване на батериите, ставайки неспособни да захранват активните компоненти на дадения уред.

Когато настъпи подобен проблем, не се запътвайте към магазина – просто вземете парче алуминиево фолио и разрешете проблема.

Как да го използвате

Вземете парче алуминиево фолио и го прегънете докато получите необходимата плътност. След това го поставете между батерията и контактната пластина в отделението за батерии на уреда.

Уверете се, че сте го поставили добре и включете уреда отново, за да проверите дали работи. Магия!

8. Алуминиевото фолио премахва ръждата от телчетата за миене

съхранете на телчетата за почистване с помощта на алуминиевото фолио

Телчетата, които са от голяма помощ в кухненските задължения, имат склонността да се окисляват лесно вследствие на влагата, която задържат при всяка употреба.

Проблемът е, че в крайна сметка натрупаната ръжда често се отделя по повърхностите, които се опитваме да изчистим, оставяйки ги още по-мръсни и понякога замърсявайки ги с петна, които са трудни за отстраняване.

За да избегнете това, както и натрупването на неприятни миризми, има нещо, което може да помогне. Познахте! Нашият доверен помощник – алуминиевото фолио.

Как да го използвате

Изрежете правоъгълник от алуминиевото фолио и го сложете под телчето.

Сменяйте редовно фолиото, за да избегнете натрупване на влага.

Знаехте ли за тези нови приложения на алуминиевото фолио? Сигурни сме, че повечето от вас все още се ограничават до употребата му за съхранение на храни, което всъщност е малка част от свойствата му.

След като знаете как да го използвате в различни други ситуации, запасете се с него, за да го имате подръка, когато ви предстоят трудни домакински задачи.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.