7 лесни съвета за почистване на бяла стена

Няма съмнение, че белите стени са привлекателни, лесни за декориране и ярки. Те обаче могат да се превърнат в проблем, когато става въпрос за почистване. Следвайте тези съвети, за да изглеждат като нови!
7 лесни съвета за почистване на бяла стена

Написано от Jonatan Menguez

Последна актуализация: 07 ноември, 2022

Бялото е цвят, който никога не разочарова и не излиза от мода. Бялата боя в дома придава на стаите светлина и усещане за простор. Белите стени обаче са малко сложни за поддръжка. Най-малкото петно може да бъде доста забележимо в този вид декорация. Затова е препоръчително да се възползвате от някои съвети за почистване на бяла стена по лесен и траен начин.

Отпечатъците от пръсти, триенето на мебелите, ръцете на децата или натрупаният прах засягат белите стени повече от всичко останало. Поради това е важно да ги почиствате с правилните средства. Те могат да включват всичко – от продукти за обезмасляване до сода за хляб.

Защо тези съвети за почистване на бяла стена са важни?

Белите стени придават елегантен вид на стаите, освен че придават простор и са лесни за комбиниране. Тяхната чистота е характеристика, приложима за много декоративни стилове.

Въпреки това, за да се радвате на тези предимства, трябва да се поддържат чисти. Най-големият недостатък на тези стени е лекотата, с която се замърсяват.

Достатъчно е да имате ключ за осветление, за да забележите петна от пръсти наоколо или да откриете малки замърсени зони в резултат на циркулацията на прах. Столовете, масите или библиотеките често създават следи от ожулвания, а децата могат лесно да ги изцапат, ако играят наблизо.

Колко често трябва да се почистват?

Всички тези възможности правят съветите за почистване на бели стени важни – задача, която трябва да се изпълнява по време на основно почистване. Най-добре е да го правим в моментите, в които почистваме и пренареждаме пространството – тоест разместваме мебелите, сваляме картините и повдигаме столовете.

По този начин е възможно да се възползвате от възможността да прокарате суха кърпа, която премахва праха от стените, дори и в най-труднодостъпните места. Обичайно е този вид почистване да се извършва веднъж или два пъти месечно. Белите стени изискват обаче определени петна да бъдат отстранени незабавно.

Най-добрите съвети за почистване на бяла стена

Обичайно е да се разочаровате след боядисване на стена в бяло, ако скоро след това да забележите петно. Поддържането им е сложно и изисква незабавни действия. Затова е препоръчително да следвате поредица от съвети за почистване на бели стени.

1. Набавяне на необходимите инструменти

Не е същото да премахнете петно от кал и да извършите общо почистване или отстраняване на прах. Поради тази причина е важно да се определи вида на дезинфекцията, която да се извърши. При общо почистване са достатъчни гъба, хартиени салфетки, кърпа и микрофибърна кърпа.

За по-сложни петна можете да използвате сода за хляб, универсални почистващи препарати, препарат за съдове и четка за почистване. Ако ще използвате почистващи препарати смесвайки ги, препоръчително е да слагате латексови ръкавици, за да предпазите кожата си.

съвети за почистване на бяла стена
Химическите почистващи продукти заслужават специално внимание при работа.

2. Специални продукти за лепкави петна

В случай на петна, свързани с храна, напитки и други подобни елементи, препоръчително е да приложите някакъв вид многофункционален почистващ продукт. Нанасянето на тези обезмаслители с чиста кърпа обикновено е ефективно при избелване на стени с лепкави петна.

Необходимо е да се действа бързо, когато се образуват тези петна.

3. Съвети за почистване на бяла стена: Почистете отгоре надолу

За бели стени, както и за да избегнете прах, се препоръчва да отстраните мръсотията отгоре надолу. По този начин всичко натрупано отгоре пада на пода, след което се извършва почистването на пода. За да премахнете праха от белите стени, просто ги избършете с влажна микрофибърна кърпа.

За горните части кърпата може да бъде прикрепена към метла или друг подобен предмет, който може да се използва за достигане до тези пространства. Важно е предметът да се почиства с вода постоянно. Това предотвратява натрупването на мръсотия върху кърпата и разпространението й по цялата стена.

4. Магическа гума

Това е инструмент, който трябва да се прилага само в крайни случаи, тъй като магическата гума е абразивен продукт. Изработен е от меламинова пяна и действа подобно на шкурка.

Следователно може да повреди някои повърхности, ако се прилага с твърде голяма сила. Не се препоръчва върху лъскави стени. Въпреки това, чрез навлажняване и нежно изстъргване, вълшебната гума е в състояние да премахне сложни петна.

5. Препарат за упорити петна

При по-сложни случаи на почистване е възможно да използвате сапун за чинии или препарат. Това е продукт, който рядко се използва извън основната му функция, но е ефективен при повърхностни петна, които не излизат с други почистващи препарати.

За да го използвате, капнете капка препарат върху гъба и го нанесете върху петното, като разтривате внимателно, докато се разпени. След това го оставете да престои няколко минути.

След като стената абсорбира продукта, минете върху зоната с микрофибърна кърпа, навлажнена с топла вода. Ако петното не е отстранено напълно, повторете процеса.

6. Сода за хляб

Универсален продукт, който също е ефективен за почистване, е содата за хляб. В случай на бели стени, трябва да се прилага по метод, подобен на този с препарат.

Първо смесете три супени лъжици сода за хляб и една супена лъжица вода в съд. Трябва да получите паста с лепкава консистенция.

След това я нанесете върху петното, докато се покрие напълно. Оставете я да престои по-дълго от препарата и след като изсъхне, я почистете с микрофибърна кърпа.

Важно е кърпата или хартиената кърпа да е леко влажна.

съвети за почистване на бяла стена със сода за хляб
Содата за хляб е почистващ препарат, който винаги трябва да имате под ръка. Има страхотни свойства за почистване на бели стени.

7. Съвети за почистване на бяла стена: Специфични петна

Някои белези се дължат на честата циркулация на прах или триене в мебели, но има и петна, причинени от случайни инциденти:

  • Отпечатъци от пръсти: Често се появяват отпечатъци от пръсти по стените близо до врати, ключодържатели или ключове за осветление. По принцип тези петна могат да бъдат отстранени с универсални почистващи препарати. Важно е да не мокрите зоната или кърпите, които използвате толкова много. Ако сте близо до електрическа верига, изключете електричеството предварително.
  • Петна от мастило или кръв: Тези петна се отстраняват доста трудно. Белината може да помогне. Бялата стена обаче не трябва да има декоративни мотиви, а продуктът трябва да се разрежда във вода в пропорциите, посочени от производителя. Нанесете с кърпа и защитни ръкавици.
  • Следи от молив: За този проблем има по-просто решение. Следите от молив обикновено могат да бъдат премахнати с обикновена гумичка.
  • Влага: Упоритите петна от влага също могат да бъдат отстранени с белина. Нанасяйте я с четка с твърд косъм и винаги носете маска, заедно със защита за ръцете и очите. Белината трябва да се разреди в най-малко три части вода за всяка част белина.

Внимавайте с движенията

За да почистите ефективно белите стени и да ги поддържате в добро състояние, внимавайте да не разнесете петната. Правете нежни кръгови движения с нанесения продукт с четка или кърпа.

Не разширявайте почистването отвъд необходимото, тъй като други области на стената могат да бъдат засегнати. Накрая винаги отстранявайте остатъците от вода.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Daza-Corredor A, Viloria-Escobar JDJ, Rodríguez-Pacheco FL, Miranda-Terraza LF. Uso de productos de aseo y limpieza en hogares de Santa Marta: realidades y posibilidades para un consumo sostenible: realidades y posibilidades para un consumo sostenible. Jangwa Pana [Internet]. 30 de agosto de 2018 [citado 27 de septiembre de 2022];17(3):414-3. Disponible en: https://revistas.unimagdalena.edu.co/index.php/jangwapana/article/view/2525
  • Llanqui Gutiérrez, Uriel ,  Irritantes químicos y prevalencia de asma y bronquitis crónica en los trabajadores de los servicios de limpieza de los establecimientos de salud de la región Puno, Perú. Revista de la Universidad Industrial de Santander. Salud [Internet]. 2015;47(1):69-73. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=343839277009
  • Paricaguán Morales, Belén María,  Desarrollo de una pintura amigable al ambiente bajo la metodología taguchi. Revista INGENIERÍA UC [Internet]. 2010;17(2):27-37. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=70721885005

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.