Лесни начини да се справим с мухъла

Белият оцет е едно от най-евтините решения в борбата
Лесни начини да се справим с мухъла

Последна актуализация: 30 ноември, 2018

Мухъл. Вероятно няма нищо по-неприятно и същевременно нездравословно от мухъла, който се развива на влажните места в дома – кухнята, плочките в банята, тапетите и дори на неочаквани “територии”, където тези неприятни петна се появяват изневиделица.

Всяка година милиони хора постъпват в здравни заведения заради пристъпи на астма или алергични реакции, които изискват адекватно лечение. И не само това – ако не действате бързо, мухълът може да увреди необратимо повърхностите, включително под, материя и дърво.

За да се преборите с враг като мухъла, препоръчително е да разполагате с доказани средства за елиминирането му. Искате ли да научите няколко такива?

Готови сме да ви ги покажем!

Какво представлява мухълът и защо се появява?

Причини за появата на мухъл

Мухълът представлява тип гъбичка, която не принадлежи нито към животинското, нито към растителното царство. Развива се в колонии от клетки при наличието на няколко условия:

 • Адекватно количество кислород
 • Високо ниво на влагата
 • Положителни температури

Още тук можете да стигнете до заключението, че е невъзможно да направите кой знае какво, когато става дума за условие като температурата. В същото време обаче можете да направите положителни стъпки по отношение на контрол на влагата и периодично чистене. Запомнете също така, че съществуват различни типове влага и някои от тях са изключително токсични, например Aspergillus.

Хората, страдащи от респираторни проблеми, могат сериозно да се повлияят от досега с мухъл. При тях се наблюдават неприятни странични реакции.

Как да се предпазим от мухъла и да го елиминираме?

Често продуктите срещу мухъл, които купуваме от магазините, не постигат желания резултат, а и водят до повишаване на здравословния риск. Оказва се, че вместо полза, те могат да донесат допълнителни вреди. Съществуват много практични и икономични решения за ефикасно премахване на мухъла. Хвърлете поглед на следните препоръки:

 1. Контролирайте влагата

Влага в дома

Както споменахме преди малко, не можете да повлияете съществено на температурата, но пък можете да контролирате влагата. Ето как:

 • Мухълът обича недобре проветрявани помещения с висока температура. Именно поради това често се среща в мазето, ъгъла на кухнята, гардероба, складове и т.н. Просто решение е да си напомняте често да проветрявате тези места.
 • Отворете прозорците и позволете на свежия въздух да изпълни дома ви. Същото се отнася и за леглата. Не е добра практика веднага след ставане от сън да оправите леглото. Създайте си нов полезен навик: махнете чаршафите за няколко минути и позволете на дюшеците да подишат. Така ще се предпазите от мухъла.
 • Ако проблемът с мухъла в дома ви е съществен, можете винаги да използвате пречиствател на въздуха. Това решение изисква да вложите средства, но ако някой член на семейството ви страда от дихателни проблеми, нямате друг изход. Все пак става дума за здраве.
 1. Етерично масло от чаено дърво

Етерично масло от чаено дърво срещу мухъла

Радостни сме да ви кажем, че етеричното масло от чаено дърво може да бъде използвано и с цел елиминиране на вредния за здравето мухъл. То представлява най-добрият естествен дезинфектант, който съществува. Изключително ефикасен е. Можете да се снабдите с етерично масло от чаено дърво от магазините за натурални продукти или пък аптека. Това масло ще ви свърши работа на мига! Ето как да го използвате:

Съставки:

 • 2 супени лъжици етерично масло от чаено дърво
 • 2 чаши вода
 • бутилка със спрей
 • ръкавици

Начин на приготовление:

Преди да започнете, не забравяйте да сложите ръкавици, за да се защитите. Мухълът може да предизвика неочаквани реакции, затова е препоръчително да избягвате досега до него с голи ръце. Когато сте готови, добавете малко етерично масло от чаено дърво в бутилка със спрей, пълна с вода. Добре раздрусайте получената смес. Напръскайте всички места, където мухълът се е появил.

Оставете средството да действа в продължение на 30 минути. Ще забележите как мухълът изчезва от само себе си.

 1. Бял оцет

Бял оцет

Звучи просто, но е много ефикасен трик. Белият оцет елиминира 90% от мухъла, който се среща по домовете. Този поразителен ефект го прави едно от най-евтините решения в борбата с мухъла. Освен това е практичен избор, когато става дума за пространства като банята, зоната зад тоалетната чиния или пък вратите.

Как да използвате оцета, за да елиминирате мухъла? Ето как:

Съставки:

 • 1/2 чаша бял оцет
 • бутилка със спрей

Начин на приготовление:

Напълнете бутилка със спрей с бял оцет. Отбележете с етикет на бутилката, че това е вашият препарат за ежедневно почистване. Щом сте готови, напръскайте местата, поразени от мухъл. Повтаряйте процедурата поне 2 пъти седмично. Обърнете специално внимание на онези пространства в дома си, които са най-влажни и проветряването им е трудно. По този начин ще предпазите дома си от потенциалното зараждане на тези опасни микроорганизми!

Готови ли сте да заживеете без мухъл още днес?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Zock, J. P., Jarvis, D., Luczynska, C., Sunyer, J., Burney, P., Burney, P., … Osborne, M. (2002). Housing characteristics, reported mold exposure, and asthma in the European Community Respiratory Health Survey. Journal of Allergy and Clinical Immunology. https://doi.org/10.1067/mai.2002.126383
 • Howden-Chapman, P., Saville-Smith, K., Crane, J., & Wilson, N. (2005). Risk factors for mold in housing: A national survey. Indoor Air. https://doi.org/10.1111/j.1600-0668.2005.00389.x
 • Reponen, T., Lockey, J., Bernstein, D. I., Vesper, S. J., Levin, L., Khurana Hershey, G. K., … Lemasters, G. (2012). Infant origins of childhood asthma associated with specific molds. Journal of Allergy and Clinical Immunology. https://doi.org/10.1016/j.jaci.2012.05.030

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.