Какво представляват петна от твърда вода и как да ги премахнете

Концентрацията на определени минерали може да причини появата на петна от твърда вода. Научете как да ги премахнете с различни продукти тук.
Какво представляват петна от твърда вода и как да ги премахнете

Написано от Jonatan Menguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Въпреки че може да изглежда странно, че водата може да причини появата на петна, възможно е и тези петна да се образуват от някои химични елементи, съдържащи се в нашите продукти. Разпознаването на петна от твърда вода и как да ги премахнете ви позволява да се справите с този проблем ефективно както с домашни, така и с естествени решения.

Петна от вода могат да се появят в пръскачки, душове и върху стъкла, след като течността се изпари. Те се появяват благодарение на някои минерали и могат да бъдат премахнати с различни методи, вариращи от оцет до лимон и някои по-специфични почистващи продукти.

Как се образуват петна от твърда вода?

Водата обикновено съдържа минерали като калций и магнезий, от които се получават петната. Процесът се генерира, след като течността се изпари от повърхността. Тъй като има по-висока концентрация на бикарбонати, е възможно да се образуват петна от този тип, особено ако зоната не е правилно изсушена.

Този тип концентрирана вода често се използва за подобряване на работата на различни домакински уреди, включително за дрехи и съдомиялни машини. Постоянната употреба обаче може да причини белезникави петна поради концентрацията на минерали. Те се появяват на различни повърхности като кранове, душ паравани, порцелан, стъкло или стени за душ.

Петна от твърда вода в банята
Твърдата вода може да оцвети душ главите и други кранове, ако преминава през тях често.

5 решения за премахване на петна от твърда вода

Въпреки че това не е много сериозен домакински проблем, премахването на петна от твърда вода може да доведе до усложнения. Това зависи, наред с други неща, от това колко дълго е престояла върху стъклото.

За щастие има широка гама от естествени и химически продукти, които помагат за премахване на тези петна. Нека да разгледаме какви са те.

1. Лимонов сок

Едно от най-естествените решения за третиране на петна от твърда вода е нанасянето на лимонов сок. Лимонената киселина има свойства, които могат да я омекотят и отстранят. За да бъде ефективно, трябва да изстискате пресен лимон и да го смесите с вода в бутилка с пулверизатор. Нанесете върху петното и го оставете да подейства няколко минути.

Като алтернатива е възможно също да натриете с нарязания лимон директно върху стъклото, като използвате нежни и внимателни движения. Отстранете излишната течност с почистващ препарат за стъкло.

2. Паста за зъби

Друг домакински продукт, който рядко се използва за други цели, е пастата за зъби. Свойствата му обаче благоприятстват отстраняването на веществата.

Не трябва да се нанася директно, а да се разрежда с вода, за да се разнесе по-добре по цялата площ. Прекарайте внимателно четка или гъба и след това накиснете с вода или с продукт за кристали. Уверете се, че е напълно изсъхнал.

3. Отстранете петна от твърда вода с оцет

Един от най-ефективните домакински продукти срещу твърда вода е белият оцет. За да го използвате, е необходимо да го смесите с вода в празна бутилка, като използвате една и съща пропорция от всяка.

Ако петното е устойчиво, в сместа е възможно да нанесете 60% оцет и 40% вода. Препоръчително е да използвате пулверизатор върху замърсеното пространство на стъклото.

Оставете сместа да попие добре в областта на петното и повторете действието 2 или 3 пъти. На свой ред навлажнете кърпа със сместа и избършете прозореца или стъклената конструкция, където е била твърдата вода.

Разтривайте внимателно и нежно, за да не повредите материала. Оставете продукта да подейства върху петното за известно време.

След като напръсканата зона изсъхне, избършете я с чистачка или абсорбираща хартия, за да отстраните остатъците от продукта. Важно е да не остават оцет или вода върху стъклото, тъй като това може да генерира нови петна. Що се отнася до вида на продукта, най-препоръчан е обикновеният дестилиран бял оцет.

4. Сода за хляб

Продукт с многофункционални характеристики е содата за хляб. Смесете с оцет, винаги в открит съд и на проветриво пространство. След като бълбукането спре, поставете сместа в чашата и я оставете да почине.

Почистете с четка или кърпа и отстранете остатъците с малко вода. Добре е предварително да намокрите мястото на петното, така че содата за хляб да прилепне по-добре към повърхността.

5. Етерични масла

Други цитрусови производни са етеричните масла от портокал или лимон. Те са полезни за здравето и се използват и при почистване. По отношение на петната от твърда вода, те могат да бъдат ефективни както за отстраняването им, така и за предотвратяването на повторно образуване.

Смесете капки масло с вода и нанесете върху петното с кърпа или гъба. Както в предишните стъпки, оставете да престои няколко минути и след това отстранете остатъците с почистващ препарат за стъкло.

Етерични масла
Етеричните масла, получени от цитрусови плодове, могат да бъдат ефективни почистващи продукти в дома.

Съвети за третиране и предотвратяване на образуването на петна от твърда вода

Както при други битови проблеми, важно е да приложите определени съвети за превенция, за да предотвратите по-трудното разрешаване на проблемите. За да направите това, следвайте предложенията по-долу:

 • Действайте бързо. Ще бъде по-лесно да се отстрани, ако петно от вода се заличи, когато се образува за първи път. Проверявайте прозорците и стъклата поне веднъж седмично за петна.
 • Абразивни парцали. Продуктите могат да се нанасят с абразивни кърпи за някои трудни за отстраняване петна от вода. Работят като фина шкурка. Примерите включват зелени гъби, магически гъби и стоманена вата.
 • Превенция. Най-добрият начин да се справите с този проблем е да го избегнете. За да предотвратите образуването на петна от твърда вода, поддържайте прозорците и стъклата сухи. Проверете дали водата и почистващите продукти се изпаряват при нанасяне.
 • Регулирайте интензивността на метода. Решението за премахване на петна от твърда вода зависи от устойчивостта, която предлагат. Започнете с натурални продукти и в случай, че не дадат резултат, преминете към химикали и абразивни продукти
 • Предотвратете появата на корозия. Важно е да не се използват продукти, които могат да бъдат корозивни.
 • Кранове и други повърхности. Тези петна се образуват не само върху стъкло и кристали, но и върху кранове и душове. В този случай нанесете продуктите и ги оставете да престоят 1 или 2 часа, преди да ги извадите и избършете с кърпа.
 • Внимавайте с плочките. Що се отнася до стенните плочки, препоръчително е да почиствате петната с натурални продукти, като лимон или бял оцет.

За упорити петна от твърда вода използвайте химически продукти

Ако най-естествените решения не помагат, някои почистващи продукти на пазара са ефективни срещу петна от твърда вода. Те обаче включват допълнителна инвестиция, тъй като са химикали, направени за тази конкретна цел.

Що се отнася до тяхното приложение, прочетете внимателно инструкциите на производителя. Това е така, защото някои могат да бъдат напръскани, други могат да се избърсват, а някои могат да бъдат оставени за повече или по-малко време. И накрая, не забравяйте да използвате защитни средства, когато работите с тях, включително очила и ръкавици.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Julián-Soto, F.,  La dureza del agua como indicador básico de la presencia de incrustaciones en instalaciones domésticas sanitarias. Ingeniería. Investigación y Tecnología [Internet]. 2010;XI(2):167-177. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=40412515004
 • Perez, Esteve, Cristina Barrera, and Luisa Castelló. “Productos Químicos Para La Limpieza En La Industria.” Upv (2017): 2–8. Disponible en: https://riunet.upv.es/handle/10251/83384
 • Marrero-Águila, Rigoberto, Zelaya-Reina, Arturo Ramón,  Evaluación de problemas de corrosión en tuberías de una central hidroeléctrica. Tecnología Química [Internet]. 2014;XXXIV(1):5-12. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=445543781001
 • Campos-Cruañes, Joan Baptista, Pac-Sa, Mª Rosario, Villamarín-Vázquez, Jose Luis, Bellido-Blasco, Juan, Puig-Barbera, Joan, Felis-Dauder, Carlos, Arnedo-Pena, Alberto, Artero-Civera, Adrián,  Dureza del agua de consumo doméstico y prevalencia de eczema atópico en escolares de Castellón, España. Salud Pública de México [Internet]. 2007;49(4):295-301. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=10648195007

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.