Лесна рецепта за кето чийзкейк за микровълнова фурна

В днешната статия ще ви покажем как да приготвите кето чийзкейк в микровълновата по прост начин. Това е лесна рецепта, с която ще си направите страхотен десерт!
Лесна рецепта за кето чийзкейк за микровълнова фурна
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Любителите на кето чийзкейк ще се насладят на тази проста алтернатива, която може да се приготви в микровълновата. Прави се много лесно и не изисква много съставки. Освен това рецептата е много бърза.

Този кето чийзкейк може да се хапва добре като десерт, въпреки че може да бъде включен и в закуската или междинната закуска (но винаги като част от добре планирана здравословна диета, разбира се!).

Преди да започнете, не забравяйте, че кето диетата се характеризира със строго ограничение на въглехидратите. В най-добрия случай са разрешени 50 грама на ден от тези хранителни вещества, като можете да стигнете до 20 грама на ден. Не всеки се придържа добре към този модел на хранене, въпреки че той предлага ползи в определени ситуации.

Съставки за кето чийзкейк в микровълнова

Следните съставки са необходими, за да направите вкусен кето чийзкейк за микровълнова фурна:

 • 200 грама крема сирене
 • 1 гръцко кисело мляко
 • 2 големи яйца
 • 1 супена лъжица течен подсладител
 • 1 лъжица течна ванилия
 • 1 супена лъжица канела
Кето чийзкейк
Този кето чийзкейк е, разбира се, без въглехидрати и може да се приготви и в микровълнова фурна!

Начин на приготвяне

 1. Първо изберете купа, подходяща за микровълнова печка.
 2. Поставете крема сиренето в купата и разбийте интензивно с бъркалка, за да получите лека и приятна текстура.
 3. След това добавете яйцата, киселото мляко, ванилията и течния подсладител. Може да се използва и подсладител на прах, но това зависи от вкуса ви.
 4. След като съставките се смесят добре с кухненската бъркалка, поставете формата в микровълновата фурна на максимална мощност за няколко минути. Препоръчително е обаче формата да е висока, тъй като в първите моменти на готвене тестото вероятно ще втаса (въпреки че по-късно ще се спадне отново).
 5. След като изтече определеното време, проверете дали блатът е готов.
 6. Ако не, можете да печете още 50 секунди. Внимавайте да не го препечете, за да не развалите крайната текстура на сладкиша. Добра идея е първо да тествате как пече вашата микровълнова фурна, тъй като мощността й може да е различна.
 7. Когато краищата на блата са опечени, но центърът все още е леко кремообразен, оставете латът да почине в уреда за 10 минути.
 8. След изтичане на това време поставете сладкиша в хладилника и го оставете да изстине поне няколко часа, въпреки че е препоръчително да го оставите да стегне за една нощ.
 9. За финал извадете тортата в чиния и отгоре я поръсете с канела на прах.
 10. Може също да я завършите с малко какао и ситно нарязани ядки, ако желаете.
Чийзкейк
След по-малко от петнадесет минути вашия кето чийзкейк ще бъде готов!

Не пропускайте и тази статия: Негативните ефекти от използването на микровълновата печка

Предимствата на този кето чийзкейк за микровълнова фурна

Консумацията на кето чийзкейк за микровълнова, когато е част от разнообразна и балансирана диета, може да доведе до редица ползи за здравето. Важно е обаче да се избягва дефицит на основни микроелементи, които могат да повлияят негативно на функционирането на човешкото тяло.

Протеините подпомагат възстановяването на мускулите

Чийзкейкът е източник на протеини с висока биологична стойност. Те концентрират всички незаменими аминокиселини и лесно се усвояват. Тези хранителни вещества са от решаващо значение за поддържане на тъканите във добро функционално състояние през годините.

Всъщност, според проучване, публикувано в Annals of Nutrition & Metabolism, от съществено значение е да се осигури дневен прием на поне 0,8 грама протеини на килограм телесно тегло, за да се избегнат проблеми, свързани с мускулната маса. Поне половината от тях трябва да са от животински произход, ако е възможно.

Калцият предотвратява остеопорозата

Калцият е основният минерал в костната тъкан. От решаващо значение е да се осигури редовен хранителен прием на това хранително вещество, за да се предотврати развитието на заболявания като остеопороза. Това се доказва от изследване, публикувано в списанието Nutrients. Адекватните нива на витамин D в организма също са от ключово значение.

Витамин D модулира фиксацията на минерала в костите. Ако се поддържа състояние на дефицит, физиологията на тъканта може да се промени, което може да увеличи риска от фрактури в зряла възраст. Ето защо се препоръчва честото излагане на слънчева светлина, за да се подобри естественият синтез на това хранително вещество в тялото ви.

Препоръчваме ви и тази статия: Кексчета в микровълнова: бърз и лесен десерт

Може да ви помогне да се почувствате сити

Един от проблемите на много диети, фокусирани върху загубата на тегло, е, че те не са в състояние да генерират достатъчно чувство за ситост. Това може да ги направи трудни за спазване и да доведе до тревожност и глад, които в крайна сметка ни карат да изоставим диетата напълно. Впоследствие често има и „йо-йо ефект“, който причинява връщане към по-лоша ситуация от първоначалната.

За да избегнете това, е важно да осигурите прием на фибри, протеини и мазнини в достатъчни количества. Доказано е, че всички тези елементи забавят скоростта на изпразване на стомаха и по този начин поддържат чувството за ситост по-дълго. Това ще направи диетата ви засищаща и устойчива в средносрочен план.

Пригответе кето чийзкейк в микровълновата печка

Както видяхте, лесно е да приготвите кето чийзкейк в микровълновата печка. Необходими са малко съставки и малко време, за да се постигне отличен резултат както от органолептична, така и от хранителна гледна точка. Това е добър вариант за консумация като десерт или лека закуска, тъй като е направен от продукти, които се считат за пресни и с високо качество.

И накрая, не забравяйте, че не е необходимо да се грижите за диетата си само когато целта е да поддържате добро здравословното си състояние. Не трябва да подценявате и насърчаването на други здравословни навици, като редовните физически упражнения. По същия начин, достатъчното излагане на слънчева светлина ще стимулира синтеза на витамин D и ще предотврати дефицита на това хранително вещество, което е жизнено важно за човешкото тяло.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Richter, M., Baerlocher, K., Bauer, J. M., Elmadfa, I., Heseker, H., Leschik-Bonnet, E., Stangl, G., Volkert, D., Stehle, P., & on behalf of the German Nutrition Society (DGE) (2019). Revised Reference Values for the Intake of Protein. Annals of nutrition & metabolism74(3), 242–250. https://doi.org/10.1159/000499374
 • Vannucci, L., Fossi, C., Quattrini, S., Guasti, L., Pampaloni, B., Gronchi, G., Giusti, F., Romagnoli, C., Cianferotti, L., Marcucci, G., & Brandi, M. L. (2018). Calcium Intake in Bone Health: A Focus on Calcium-Rich Mineral Waters. Nutrients10(12), 1930. https://doi.org/10.3390/nu10121930
 • Kung, B., Anderson, G. H., Paré, S., Tucker, A. J., Vien, S., Wright, A. J., & Goff, H. D. (2018). Effect of milk protein intake and casein-to-whey ratio in breakfast meals on postprandial glucose, satiety ratings, and subsequent meal intake. Journal of dairy science101(10), 8688–8701. https://doi.org/10.3168/jds.2018-14419

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.