Кексчета в микровълнова: бърз и лесен десерт

13.07.2019
Когато приготвяте кексче в чаша трябва да внимавате да не сложите прекалено много от сместа в съда, за да не прелее при печенето.

Когато стане въпрос за десерт винаги търсим бързите, лесни и разбира се – вкусни рецепти. И вие ли сте сред любителите на неустоимите кексчета в микровълнова?

Дори да не ви се вярва, но микровълновата е един от малкото домакински електроуреди, които изпълняват и други функции освен загряването и претоплянето на храната.

Този домашен електроуред осигурява висока и постоянна температура, подходяща за приготвянето на лесни рецепти.

Освен това е перфектен и за приготвянето на ястия, които не изискват разбъркване или бавно готвене.

Какво трябва да запомните при приготвянето на кексчета в микровълнова

Подготовка на микровълноватаПреди да използвате микровълновата за готвене, трябва да я подготвите.

Преди да използвате микровълновата за приготвянето на която и да е било рецепта, трябва да я подготвите предварително, за да оптимизирате процеса на готвене и съответно да се радвате на по-добър краен резултат:

  • Почистете микровълновата.
  • Изберете подходящото време за готвене, мощност и съд.
  • Подберете подходящите домакински пособия. Трябва да имате специално предназначени за микровълновата съдове като стъклени тенджерки, хартиени кърпи, пластмасово фолио за микровълнова и пликове за готвене.

Прочетете и: 8 интересни приложения на микровълновата печка

Изберете правилните съставки

На пазара се предлага голямо разнообразие от продукти и съставки за готвене.

Но, ако искате да приготвите кексчета в микровълнова, трябва да използвате продукти с определени характеристики:

  • Те трябва да могат да се сготвят до готовност за по-малко от 5 минути.
  • Съставките трябва да придадат пухкавост на текстурата.
  • От здравословна гледна точка, използваните съставки трябва да съдържат малко калории.

Как да си приготвите кексчета за микровълноваПриготвянето на домашни кексчета в микровълнова не е трудно.

За да си направите сами неустоимо вкусни кексчета за микровълнова ви трябват малко съставки и подходящите кухненски пособия.

Продукти

  • 1 супена лъжица натурално какао или готварски шоколад (30 г);
  • ½ супена лъжица чисто масло на стайна температура (10 г);
  • 2 яйца;
  • 2 супени лъжици топло прясно мляко (30 мл);
  • 3 супени лъжици брашно, универсално (45 г);
  • 1 щипка бакпулвер.

Кухненски пособия

  • 2 съда подходящи за микровълнова;
  • 1 ножици;
  • 1 везна.

Начин на приготвяне

  • Първо пригответе готварския шоколад или натуралното какао. С помощта на лъжица или везна отмерете 30 грама шоколад или какао.
  • Разтопете шоколада в микровълновата за около 40 секунди в единия от приготвените съдове.
  • Прибавете маслото към шоколада и бъркайте докато получите хомогенна смес.
  • След това добавете яйцата и прясното мляко към сместа. Бъркайте постоянно, за да не пресечете сместа.
  • В другия съд пресейте брашното със захарта и бакпулвера.
  • Разбъркайте ги и ги прибавете към шоколадовата смес. Внимателно разбъркайте всички съставки.
  • След това отрежете три отвора на дъното на всеки съд, в който ще готвите: така ще позволите на въздуха да циркулира и да затопля съда.

По този начин ще се радвате на красиви и пухкави кексчета в микровълнова.

  • Разпределете сместа равномерно и я изсипете в съдовете като ги пълните наполовина, за да получите кексчета с еднаква големина. Те трябва да имат достатъчно място, за да се надуят, без да излязат от съда.

Препоръчваме ви да прочетете и: 3 вкусни десерта, от които не се пълнее

Печене на кексчетатаПрегответе си сами домашен десерт.

Преди да опечете кексчетата в микровълновата трябва да покриете чинията й с кърпа. Освен че ще запази уреда ви чист, по този начин сладкишите ще се надуят и опекат по-добре.

  • След това изберете подходящата степен на мощност за печене на кексчетата.
  • Не трябва да ги печете по-дълго от минута и половина – две на средна степен на мощност. След като са готови ги извадете от микровълновата.
  • Обърнете ги, но не ги вадете от съда, а изчакайте да изстинат 3 минути. Тази техника ви позволява да запазите цялата топлина в съда и кексчето.

По този начин то ще продължи да се пече с останалата топлина, дори след като го извадите от микровълновата. Друго предимство на тази техника при приготвянето на този тип рецепти е, че предотвратява пресготвянето.

  • След като изминат трите минути можете да извадите кексчетата.

Лесният ви и вкусен десерт е готов!

Освен че ще се наслаждавате на нежната и пухкава текстура на това изкушение, ще спестите време и усилия за приготвянето му.