Когато стане въпрос за десерт винаги търсим бързите, лесни и разбира се – вкусни рецепти. И вие ли сте сред любителите на неустоимите кексчета в микровълнова?
Дори да не ви се вярва, но микровълновата е един от малкото домакински електроуреди, които изпълняват и други функции освен загряването и претоплянето на храната.
Този домашен електроуред осигурява висока и постоянна температура, подходяща за приготвянето на лесни рецепти.
Освен това е перфектен и за приготвянето на ястия, които не изискват разбъркване или бавно готвене.
Какво трябва да запомните при приготвянето на кексчета в микровълнова
Подготовка на микровълновата
Преди да използвате микровълновата за приготвянето на която и да е било рецепта, трябва да я подготвите предварително, за да оптимизирате процеса на готвене и съответно да се радвате на по-добър краен резултат:
Почистете микровълновата.
Изберете подходящото време за готвене, мощност и съд.
Подберете подходящите домакински пособия. Трябва да имате специално предназначени за микровълновата съдове като стъклени тенджерки, хартиени кърпи, пластмасово фолио за микровълнова и пликове за готвене.
Първо пригответе готварския шоколад или натуралното какао. С помощта на лъжица или везна отмерете 30 грама шоколад или какао.
Разтопете шоколада в микровълновата за около 40 секунди в единия от приготвените съдове.
Прибавете маслото към шоколада и бъркайте докато получите хомогенна смес.
След това добавете яйцата и прясното мляко към сместа. Бъркайте постоянно, за да не пресечете сместа.
В другия съд пресейте брашното със захарта и бакпулвера.
Разбъркайте ги и ги прибавете към шоколадовата смес. Внимателно разбъркайте всички съставки.
След това отрежете три отвора на дъното на всеки съд, в който ще готвите: така ще позволите на въздуха да циркулира и да затопля съда.
По този начин ще се радвате на красиви и пухкави кексчета в микровълнова.
Разпределете сместа равномерно и я изсипете в съдовете като ги пълните наполовина, за да получите кексчета с еднаква големина. Те трябва да имат достатъчно място, за да се надуят, без да излязат от съда.
Преди да опечете кексчетата в микровълновата трябва да покриете чинията й с кърпа. Освен че ще запази уреда ви чист, по този начин сладкишите ще се надуят и опекат по-добре.
След това изберете подходящата степен на мощност за печене на кексчетата.
Не трябва да ги печете по-дълго от минута и половина – две на средна степен на мощност. След като са готови ги извадете от микровълновата.
Обърнете ги, но не ги вадете от съда, а изчакайте да изстинат 3 минути. Тази техника ви позволява да запазите цялата топлина в съда и кексчето.
По този начин то ще продължи да се пече с останалата топлина, дори след като го извадите от микровълновата. Друго предимство на тази техника при приготвянето на този тип рецепти е, че предотвратява пресготвянето.
След като изминат трите минути можете да извадите кексчетата.
Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.