Кексчета в микровълнова: бърз и лесен десерт

Когато приготвяте кексче в чаша трябва да внимавате да не сложите прекалено много от сместа в съда, за да не прелее при печенето.
Кексчета в микровълнова: бърз и лесен десерт

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 09 август, 2022

Когато стане въпрос за десерт винаги търсим бързите, лесни и разбира се – вкусни рецепти. И вие ли сте сред любителите на неустоимите кексчета в микровълнова?

Дори да не ви се вярва, но микровълновата е един от малкото домакински електроуреди, които изпълняват и други функции освен загряването и претоплянето на храната.

Този домашен електроуред осигурява висока и постоянна температура, подходяща за приготвянето на лесни рецепти.

Освен това е перфектен и за приготвянето на ястия, които не изискват разбъркване или бавно готвене.

Какво трябва да запомните при приготвянето на кексчета в микровълнова

Подготовка на микровълновата
Преди да използвате микровълновата за готвене, трябва да я подготвите.

Преди да използвате микровълновата за приготвянето на която и да е било рецепта, трябва да я подготвите предварително, за да оптимизирате процеса на готвене и съответно да се радвате на по-добър краен резултат:

  • Почистете микровълновата.
  • Изберете подходящото време за готвене, мощност и съд.
  • Подберете подходящите домакински пособия. Трябва да имате специално предназначени за микровълновата съдове като стъклени тенджерки, хартиени кърпи, пластмасово фолио за микровълнова и пликове за готвене.

Изберете правилните съставки

На пазара се предлага голямо разнообразие от продукти и съставки за готвене.

Но, ако искате да приготвите кексчета в микровълнова, трябва да използвате продукти с определени характеристики:

  • Те трябва да могат да се сготвят до готовност за по-малко от 5 минути.
  • Съставките трябва да придадат пухкавост на текстурата.
  • От здравословна гледна точка, използваните съставки трябва да съдържат малко калории.

Как да си приготвите кексчета за микровълнова

За да си направите сами неустоимо вкусни кексчета за микровълнова ви трябват малко съставки и подходящите кухненски пособия.

Продукти

  • 1 супена лъжица натурално какао или готварски шоколад (30 г);
  • ½ супена лъжица чисто масло на стайна температура (10 г);
  • 2 яйца;
  • 2 супени лъжици топло прясно мляко (30 мл);
  • 3 супени лъжици брашно, универсално (45 г);
  • 1 щипка бакпулвер.

Кухненски пособия

  • 2 съда подходящи за микровълнова;
  • 1 ножици;
  • 1 везна.

Начин на приготвяне

  • Първо пригответе готварския шоколад или натуралното какао. С помощта на лъжица или везна отмерете 30 грама шоколад или какао.
  • Разтопете шоколада в микровълновата за около 40 секунди в единия от приготвените съдове.
  • Прибавете маслото към шоколада и бъркайте докато получите хомогенна смес.
  • След това добавете яйцата и прясното мляко към сместа. Бъркайте постоянно, за да не пресечете сместа.
  • В другия съд пресейте брашното със захарта и бакпулвера.
  • Разбъркайте ги и ги прибавете към шоколадовата смес. Внимателно разбъркайте всички съставки.
  • След това отрежете три отвора на дъното на всеки съд, в който ще готвите: така ще позволите на въздуха да циркулира и да затопля съда.

По този начин ще се радвате на красиви и пухкави кексчета в микровълнова.

  • Разпределете сместа равномерно и я изсипете в съдовете като ги пълните наполовина, за да получите кексчета с еднаква големина. Те трябва да имат достатъчно място, за да се надуят, без да излязат от съда.

Препоръчваме ви да прочетете и: 3 вкусни десерта, от които не се пълнее

Печене на кексчетата

Преди да опечете кексчетата в микровълновата трябва да покриете чинията й с кърпа. Освен че ще запази уреда ви чист, по този начин сладкишите ще се надуят и опекат по-добре.

  • След това изберете подходящата степен на мощност за печене на кексчетата.
  • Не трябва да ги печете по-дълго от минута и половина – две на средна степен на мощност. След като са готови ги извадете от микровълновата.
  • Обърнете ги, но не ги вадете от съда, а изчакайте да изстинат 3 минути. Тази техника ви позволява да запазите цялата топлина в съда и кексчето.

По този начин то ще продължи да се пече с останалата топлина, дори след като го извадите от микровълновата. Друго предимство на тази техника при приготвянето на този тип рецепти е, че предотвратява пресготвянето.

  • След като изминат трите минути можете да извадите кексчетата.

Лесният ви и вкусен десерт е готов!

Освен че ще се наслаждавате на нежната и пухкава текстура на това изкушение, ще спестите време и усилия за приготвянето му.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.