Негативните ефекти от използването на микровълновата печка

В никакъв случай не затопляйте кърма и опитайте да сведете до минимум употребата на уреда.
Негативните ефекти от използването на микровълновата печка

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Съществуват много изследвания за употребата на този популярен уред в домовете по целия свят, особено в по-големите градове. Проучванията показват, че редовната употреба на микровълновата печка може да доведе до тежки последици за здравето. Научете за негативните ефекти от използване на уреда в тази статия.

Как действа микровълновата печка?

Без съмнение микровълновата печка е едно от най-модерните изобретения, което в рамките на няколко кратки минути може да загрее или да сготви храната. Микровълновите печки са много лесни за употреба, спестяват време и енергия и използват по-малко електроенергия от традиционната фурна.

Те работят чрез форма на електромагнитна енергия чрез използване на дълговълнова радиация като радиовълни. Всяка микровълнова печка съдържа магнетрон – тръба, където излъчването при около 2450 MHz взаимодейства с молекулите в храната. Те са форма на електромагнитна енергия, включително светлина, точно като радиовълните. Всяка вълна от енергия, създадена от този уред, променя полярността от положителна на отрицателна във всеки цикъл, или милиони пъти в секунда. Това молекулно триене създава топлина, но то също така уврежда или разрушава аминокиселините, съдържащи се в храната, в резултат на вещества, които са токсични за организма.

Микровълновата печка може да предизвика молекулни трансформации

Когато се ползва за затопляне на храна, микровълновата печка може да предизвика:

 • молекулни трансформации, които създават канцерогени
 • намаляване на био-съвместимостта на хранителни вещества (витамини и минерали)
 • загуба на между 60 до 90% от калорична енергия
 • намаляване на съдържанието на протеин и създаване на свободни радикали

3 негативни ефекта от използването на микровълнова фурна

Специфично явление за този уред е прегрята вода

Когато поставяме съд с вода в микровълновата печка, за да го загреем, тя може да достигне до точка на температура на кипене, но без характерните “мехурчета”. Така не винаги осъзнаваме, че водата кипи. Понякога съдът може да се пукне в момента, в който отваряме вратата на печката поради промяна в температурата. Това може да причини тежки изгаряния по ръцете, лицето, шията и деколтето. Винаги трябва да се внимава, когато микровълнова печка се използва за затопляне на вода за чай, кафе и т.н., или друга течност като бульон или мляко.

Внимавайте, когато използвате микровълнова печка

Друг проблем е отделянето на вещества

Това е основен проблем на някои потребители на микровълновите печки. Някои видове съдове отделят химикали в храната при нагряване поради разтварянето на пластмасови съединения. Поглъщането на тези канцерогенни вещества може да бъде много опасно. От решаващо значение е уредът да се използва внимателно. Уверете се, че избягвате видовете съдове, които не са безопасни за микровълновата печка. Ако нямате друг избор, освен да използвате микровълнова печка, за да сготвите нещо, е най-добре да се използва стъклена чиния.

Микровълновите печки могат да променят съдържанието на храните

Те намаляват нивата на витамин В12, който е от решаващо значение за производството на червени кръвни клетки и други клетки в тялото. Също така почти напълно унищожават флавоноидите – противовъзпалителни агенти, които помагат в борбата срещу рака. Ензимите и антибиотични свойства, които се съдържат в кърмата, могат също да бъдат унищожени.

Микровълновите печки могат да променят съдържанието на храните

Опасности от използването на микровълнова печка

 • Ежедневната консумация на храна, която е била претоплена или сварена с микровълнова печка, може да доведе до постоянно и дълготрайно увреждане поради трансформациите в хранителни вещества, които храната претърпява.
 • Човешкото тяло няма способността да разбива неизвестни вещества или това, което е било променено в храната, загрята в микровълнова печка.
 • Производството на хормони в тялото може да бъде променено или спряно при мъжете или жените.
Храни, приготвени в микровълнова печка, увеличават риска от рак

Минералите от зеленчуците се превръщат в свободни радикали, които са свързани с рак

 • Консумацията на храни, приготвени в микровълнова печка, може да увеличи темповете на растеж на ракови тумори в стомаха и червата. Това е част от причината, поради която съществуват толкова много случаи на рак на дебелото черво.
 • Редовната консумация на тези храни може да доведе до производството на ракови клетки в тъканите и да увеличи броя им.
 • Имунната система е отслабена поради промени в кръвната плазма и лимфните възли.

Когнитивната функция на мозъка може да се промени

 • Това води до загуба на паметта, емоционална нестабилност или липса на концентрация.
 • Количеството на хранителни вещества, минерали и витамини в храната намалява или се променя в микровълновите печки.  Нивата са толкова ниски, че “сякаш не сте ги изяли”.
 • Използването на микровълновата печка може да унищожи до 75% от естествените антиоксиданти на храната. Получава се когато химичната структура на храната е разрушена от триене отвътре навън, причинено от вибрациите на водни молекули от електромагнитни вълни.
Микровълновата печка унищожаваестествените антиоксиданти

Използването на микровълни печки е свързано с различни заболявания като настинка и грип

 • Клетъчните стени на зеленчуци, загрети в микровълната печка, са напълно разрушени, когато се погледнат под микроскоп.
 • Микровълните печки генерират електромагнитно излъчване.
 • Енергията, получена от храната, се губи.
Микровълните печки генерират електромагнитно излъчване

Претоплянето на кърма в микровълнова е сериозна грешка

Последните изследвания са фокусирани върху майчиното мляко за кърмачета, което се загрява в микровълнова печка. Педиатрите съобщават, че това не е здравословна практика. Майките трябва да избягват използването на микровълнови печки, за затопляне на млякото, за да предотвратят здравните проблеми при децата.

Разбира се, претоплянето на млякото върху котлон също води до загуба на някои хранителни вещества. Обаче е много по-лошо е в микровълновата, където, както е обяснено по-горе, електромагнитните вълни всъщност модифицират съдържанието на храната. Това може да има сериозни странични ефекти при кърмачета. Може да предизвика по-често разболяване, защото не разполагат с подходящи защитни сили в телата си или започват да създават повече свободни радикали.

Запомнете!

В днешно време използването на микровълновата печка е често срещано явление. Имайте предвид, че отрицателните странични ефекти не са незабавни, нито пък причиняват вреда, ако я използваме само от време на време. Но както всичко останало, когато храната, приготвена в микровълнова печка, се яде прекалено често, съществуват някои негативни странични ефекти, които трябва да имате предвид. Поради тази причина силно препоръчваме постепенно да намалите редовната употреба на този уред и да го използвате само когато това е абсолютно необходимо.

След като прочетохте всичко това, как предпочитате да загрявате храната – в печка или в микровълновата?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Breccia, A.; Fini, M.; González Rodríguez, M.L. (2003). Las microondas en los procesos químicosefectos en la síntesis química y en los análisis químicos. Ingeniería química. Nro. 407: 139-143.
 • Cuastumal Canacuan, H.; Valencia Murillo, B.; Lizeth Ordóñez Santos, L. (2016). Efectos de los tratamientos térmicos en la concentración de vitamina C y color superficial en tres frutas tropicales. Revista de Investigación Lasallista. Vol. 13 No. 1: 85-93.PROFECO. (2006). Hornos de microondas. Revista Del Consumidor.
 • Juan-García, A.; Gallego, C.; Font, G. (2015) Toxicidad del Bisfenol A: Revisión Revista de Toxicología, vol. 32, núm. 2, pp. 144-160
 • Quesada, O., Laura Arias, M., & Chaves, C. (2003). Efecto del horno de microondas sobre el crecimiento y sobrevivencia de Escherichia coli O157:H7 inoculada en tortas de carne de res. Archivos Latinoamericanos de Nutricion.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.