Негативните ефекти от използването на микровълновата печка

· 27.05.2016
В никакъв случай не затопляйте кърма и опитайте да сведете до минимум употребата на уреда

Съществуват много изследвания за употребата на този популярен уред в домовете по целия свят, особено в по-големите градове. Проучванията показват, че редовната употреба на микровълновата печка може да доведе до тежки последици за здравето. Научете за негативните ефекти от използване на уреда в тази статия.

Как действа микровълновата печка?

Без съмнение микровълновата печка е едно от най-модерните изобретения, което в рамките на няколко кратки минути може да загрее или да сготви храната. Микровълновите печки са много лесни за употреба, спестяват време и енергия и използват по-малко електроенергия от традиционната фурна.

Те работят чрез форма на електромагнитна енергия чрез използване на дълговълнова радиация като радиовълни. Всяка микровълнова печка съдържа магнетрон – тръба, където излъчването при около 2450 MHz взаимодейства с молекулите в храната. Те са форма на електромагнитна енергия, включително светлина, точно като радиовълните. Всяка вълна от енергия, създадена от този уред, променя полярността от положителна на отрицателна във всеки цикъл, или милиони пъти в секунда. Това молекулно триене създава топлина, но то също така уврежда или разрушава аминокиселините, съдържащи се в храната, в резултат на вещества, които са токсични за организма.

2-microvulnova-pechka2

Когато се ползва за затопляне на храна, микровълновата печка може да предизвика: молекулни трансформации, които създават канцерогени; намаляване на био-съвместимостта на хранителни вещества (витамини и минерали); загуба на между 60 до 90% от калорична енергия; намаляване на съдържанието на протеин и създаване на свободни радикали.

3 негативни ефекта от използването на микровълнова фурна

На първо място, едно явление, специфично за този уред, е прегрята вода. Когато поставяме съд с вода в микровълновата печка, за да го загреем, тя може да достигне до точка на температура на кипене, но без характерните „мехурчета“, така че не винаги осъзнаваме дали водата кипи. Понякога съдът може да се пукне в момента, в който отваряме вратата на печката поради промяна в температурата. Това може да причини тежки изгаряния по ръцете, лицето, шията и деколтето. Винаги трябва да се внимава, когато микровълнова печка се използва за затопляне на вода за чай, кафе и т.н., или друга течност като бульон или мляко.

3-microvulnova-pechka3

Друг проблем е отделянето на вещества: това е основен проблем на някои потребители на микровълновите печки. Някои видове съдове отделят химикали в храната при нагряване поради разтварянето на пластмасови съединения. Поглъщането на тези канцерогенни вещества може да бъде много опасно. От решаващо значение е уредът да се използва внимателно; уверете се, че избягвате видовете съдове, които не са безопасни за микровълновата печка. Ако нямате друг избор, освен да използвате микровълнова печка, за да сготвите нещо, е най-добре да се използва стъклена чиния.

И накрая, както казахме по-рано, микровълновите печки могат значително да променят съдържанието на храните. Те намаляват нивата на витамин В12, който е от решаващо значение за производството на червени кръвни клетки и други клетки в тялото, и също почти напълно унищожават флавоноидите – противовъзпалителни агенти, които помагат в борбата срещу рака. Ензимите и антибиотични свойства, които се съдържат в кърмата, могат също да бъдат унищожени.

4-microvulnova-pechka4

Опасности от използването на микровълнова печка

  • Ежедневната консумация на храна, която е била претоплена или сварена с микровълнова печка, може да доведе до постоянно и дълготрайно увреждане поради трансформациите в хранителни вещества, които храната претърпява.
  • Човешкото тяло няма способността да разбива неизвестни вещества или това, което е било променено в храната, загрята в микровълнова печка.
  • Производството на хормони в тялото може да бъде променено или спряно при мъжете или жените.
  • Минералите от зеленчуците се превръщат в свободни радикали, които са свързани с рак.
5-microvulnova-pechka5

  • Консумацията на храни, приготвени в микровълнова печка, може да увеличи темповете на растеж на ракови тумори в стомаха и червата (част от причината, поради която съществуват толкова много случаи на рак на дебелото черво).
  • Редовната консумация на тези храни може да доведе до производството на ракови клетки в тъканите и да увеличи броя им.
  • Имунната система е отслабена поради промени в кръвната плазма и лимфните възли.
  • Когнитивната функция на мозъка може да се променя, което води до загуба на паметта, емоционална нестабилност или липса на концентрация.
  • Количеството на хранителни вещества, минерали и витамини в храната намалява или се променя в микровълновите печки, до нива толкова ниски, че „сякаш не сте ги изяли“.
  • Използването на микровълновата печка може да унищожи до 75% от естествените антиоксиданти на храната, когато химичната структура на храната е разрушена от триене отвътре навън, причинено от вибрациите на водни молекули от електромагнитни вълни.
6-mikrovulnova-pechka6

Използването на микровълни печки е свързано с различни заболявания като настинка и грип.

  • Клетъчните стени на зеленчуци, загрети в микровълната печка, са напълно разрушени, когато се погледнат под микроскоп.
  • Микровълните печки генерират електромагнитно излъчване.
  • Енергията, получена от храната, се губи.
7-microvulnova-pechka7

Претоплянето на кърма в микровълнова е сериозна грешка. Последните изследвания са фокусирани върху майчиното мляко за кърмачета, което се загрява в микровълнова печка. Педиатрите съобщават, че това не е здравословна практика и майките трябва да се опитват да избегнат използването на микровълнови печки, за да затоплят млякото, за да предотвратят здравните проблеми при децата.

Разбира се, претоплянето на млякото върху котлон също води до загуба на някои хранителни вещества, но много по-лошо е в микровълновата, където, както е обяснено по-горе, електромагнитните вълни всъщност модифицират съдържанието на храната. Това може да има сериозни странични ефекти при кърмачета, които се разболяват по-често, защото не разполагат с подходящи защитни сили в телата, или започват да създават повече свободни радикали.

Запомнете!

В днешно време използването на микровълновата печка е често срещано явление, но имайте предвид, че отрицателните странични ефекти не са незабавни, нито пък причиняват вреда, ако я използваме само от време на време. Но както всичко останало, когато храната, приготвена в микровълнова печка, се яде прекалено често, съществуват някои негативни странични ефекти, които трябва да имате предвид. Поради тази причина силно препоръчваме постепенно да намалите редовната употреба на този уред и да го използвате само когато това е абсолютно необходимо. След като прочетохте всичко това, как предпочитате да загрявате храната – в печка или в микровълновата?