Крем супа с къдраво зеле и спанак- витаминозна бомба!
Къдравото зеле е популярен зеленчук, защото е много лесен за отглеждане, има универсална употреба в кухнята и е доста добър за вашето здраве. Знаете ли, че лесно можете да направите крем супа с къдраво зеле, като го смесите с други съставки? Можете също да използвате листата за свежи салати, пици и кавърма. Това е уникална храна!
След това, ще ви разкажем повече за този удивителен и уникален зеленчук, заедно с няколко идеи относно това как да го превърнем във вкусно ястие.
Къдраво зеле: хранителни качества и ползи
Къдравото зеле расте при високи температури и е много лесно за култивиране. Още повече, неговите ползи за здравето са наистина забележителни.
Например, неговото съдържание на витамин K представлява 648% от дневното изискване за този витамин… само от една чаша. Например, една чаша къдраво зеле допринася около 206% от препоръчителната дневна доза от витамин А и 134% от вашата нужда за витамин С .
Както виждате, този зеленчук надвишава дневните изисквания за много витамини, от които вашето тяло се нуждае.
И ако това не е достатъчно, показва и голяма антиоксидантна сила. Това е така, защото къдравото зеле има фитонутриенти, които допринасят за клетъчния ремонт на ДНК и може да забави растежа на ракови клетки.
Освен това, има повече калций в къдравото зеле отколкото при млякото и повече желязо отколкото в говеждото месо. Благодарение на своите удивителни антивъзпалителни свойства, редовната консумация на този зеленчук може да помогне за предотвратяването и дори забавянето на артрита, в допълнение към определени сърдечни заболявания и автоимунни болести като например лупус и ревматоиден артрит.
Къдраво зеле: употреба в кухнята
В допълнение към хранителните и терапевтични свойства на къдравото зеле, има също мек и уникален вкус, който го прави универсално в кухнята. Приемът на калории е много малък, така че неговата консумация е подходяща за всяка диета, свързана със сваляне на килограми.
Можете да приготвите салати с по-бледите и по-малки листа. По-зелените листа са подходящи за горещи ястия като кавърма, супи и кремове. Комбинацията от къдраво зеле и спанак е широко разпространена в готвенето. Крем от къдраво зеле и спанак е изключително питателно и вкусно ястие във всички свои варианти.
Вижте също: Зеленчукова крем супа с гъби, праз и джинджифил
Рецепти за крем супи с къдраво зеле
Зелена крем супа
След като добавите спанак към този крем, ще ви даде много важни хранителни вещества и витамини, от които вашето тяло се нуждае.
Съставки:
- 250 гр. пресен спанак
- 250 гр. къдраво зеле
- 1 праз
- 2 големи картофа
- 1 китка босилек
- 1 зеленчуков микс (за предпочитане да е домашно приготвен)
- Зехтин
- Сол и пипер за вкус
- Крутони
Приготвяне:
- Първо, измийте спанака и премахнете по-дебелите стъбла.
- След това, измийте листата от къдраво зеле и премахнете по-дебелите стъбла.
- После, обелете картофите и ги нарежете на големи кубчета.
- След това, нарежете празът на дебели парчета.
- После, запържете праза с малко зехтин за две или три минути в подходяща тенджера.
- След това, прибавете нарязаните на кубчета картофи и продължете бъркането още две минути.
- Добавете спанака, къдравото зеле и зеленчуковия микс. Добавете сол и пипер за вкус.
- Оставете да се сготви докато не омекнат картофите. След това, махнете ястието от печката.
- След това, добавете босилек и смесете с блендер до получаване на гладка смес.
- Накрая, сервирайте с крутони. (Можете да си направите ваши собствени като препечете кубчета хляб във фурната със зехтиново масло).
Вижте също: Четири вкусни рецепти за салата с нахут
Крем супа със спанак, зеле и сирене
Този крем е чудесен пример за балансирано ястие.
Съставки:
- 250 гр. къдраво зеле
- 250 гр. пресен спанак
- 1 скилидка чесън, добре нарязана
- 350 гр. зеленчуков микс
- 1/2 чаша мляко
- 120 гр. прясно сирене
- Зехтин
- Сол и пипер за вкус
Приготвяне:
- Първо, измийте листата от къдравото зеле и премахнете по-дебелите стъбла. След това, ги нарежете колкото се може по-тънко.
- След това, направете същото със спанака.
- После, сложете зеленчуковия микс да заври в подходяща тенджера и добавете малко зехтин, нарязания чесън, сол и пипер на вкус.
- След това, добавете къдравото зеле и спанака в тенджерата веднага след като водата започне да ври и оставете да се сготви за около 15 минути.
- Накрая, добавете 1/2 чаша мляко (използвайте по-голямо количество, ако се налага). След това, добавете нарязаното прясно сирене когато започне да кипи отново и оставете да се сготви за още пет минути или докато не се стопи сиренето.
Освен, че ще се насладите на всички хранителни вещества на къдравото зеле, постепенно ще откриете и ще започнете да цените вкуса му. Това е отличен избор за много от рецептите във вашето дневно меню!
Надяваме се да сте харесали тази статия. Можете също да прочетете и тази статия за здравословни зеленчуци за отслабване.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Centro de Experiencias de Paiporta. (n.d.). Plantación "Kale" ciclo primavera. Retrieved from https://www.cajamar.es/pdf/bd/agroalimentario/innovacion/investigacion/documentos-y-programas/boletin-huerto-183-1496660936.pdf
- Carretto, V. ;, Cuerdo, P. ;, Dirienzo, G. ;, Di, V., & Victoria, M. (2002). Aceite de oliva: beneficios en la salud. Invenio, 5(8), 141–149. Retrieved from http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=87750812