Тестът ABCDE за ефективна диагностика на рак на кожата

Тестът ABDCE е диагностичен тест, за да разберете дали бенка или петно по кожата ви е меланом. Ако се съмнявате, консултирайте се с вашия лекар.
Тестът ABCDE за ефективна диагностика на рак на кожата
Alejandro Duarte

Прегледано и одобрено от биотехнолог Alejandro Duarte.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Тестът ABCDE е техника, използвана от дерматолозите за анализ на бенки и кожни лезии, които могат да бъдат ракови.

Според проучване на Националния раков институт, ракът на кожата е третият най-често срещан вид рак. Същото изследване показва, че това заболяване засяга главно хора със светла кожа и твърди, че в повече от 90% от случаите прякото ултравиолетово лъчение е пряко отговорно за него.

Въпреки това, превантивните навици като самооценка и годишни контролни прегледи играят много важна роля в борбата срещу този вид рак. Също така, изследването показва, че 90% от случаите на ранно открит кожен рак могат да бъдат излекувани.

Следователно тестът ABCDE е важен метод за диагностика. Думите асиметрия, граница, цвят, диаметър и еволюция се използват за различните етапи на този тест. С този метод лекарите могат да разграничат бенките от безобидни петна и да се опитат да предотвратят един от най-агресивните и опасни видове рак на кожата: меланом.

Тестът ABCDE: Какво трябва да търсите в една бенка?

Тестът ABCDE: снимка на един гръб с бенки

Ранната диагностика на рак на кожата забавя много иначе ранните смъртни случаи.
Някои бенки са по-склонни да станат ракови. Това може да се случи с онези бенки, които винаги сте имали, както и с новообразуваните. Последните обаче са по-склонни да се превърнат в меланом.

Ако не можете да разберете кои са обикновените бенки и кои могат да бъдат ракови, можете да получите представа, като приложите теста ABCDE:

Тестът ABCDE: А от Аномалия

Първата буква ни показва, че трябва да разгледаме формата на бенките. Тези, които са безобидни, обикновено са кръгли и симетрични. Тоест, ако трябваше да ги сгънете, тогава и двете половини биха се припокривали.

Обратно на това, меланомите са асиметрични и нямат специфична форма.

Тестът ABCDE: В от (Border) Граница

Тестът ABCDE: снимка на бенка с неправилна форма

Неправилните форми или промените в цвета могат да са показател за рак на кожата.
Второто нещо, което трябва да се търси, е колко правилни са краищата на бенка. Тази характеристика е друг показател за това дали може да е меланом.

Когато краищата на бенката са неправилни или имат назъбени, остри, вълнообразни, неясни граници, тогава бенката вероятно може да бъде ракова.

Тестът ABCDE: C от (Color) Цвят

Безвредните бенки имат същия оттенък в цялата им пигментирана зона.

Обаче, ако откриете бенка с различен цвят от на едно място или друго (кафява или черна, а понякога дори бяла, червена или синя област), тогава е възможно бенката да е меланом.

D от (Diameter) Диаметър

Друго важно нещо, което трябва да имате предвид, е размерът на бенката. Ако диаметърът й (разстоянието от единия край на бенката до противоположната страна) е 1/4 инча или повече, тогава бенката може да е меланом. Доброкачествените или безобидните бенки обикновено са малки.

Добро измервателно устройство за измерване на бенки са гумичките, които много моливи имат на края. Ще ви даде добра представа, тъй като размерът на гумата е около 1/4 инча.

E от (Evolution) Еволюция

Накрая трябва да се вземе предвид еволюцията или растежа на определена бенка. Ако има прогресивни промени в цвета и размера или има други петна около нея, това е ясен знак, че може да е меланом.

Тестът ABCDE: Заключение

Можете да направите този бърз тест самостоятелно в допълнение към годишния ви преглед, за да предотвратите всякакъв проблем. Ако откриете аномалия, не се колебайте да се консултирате с вашия лекар, преди края на годината.

Като допълнение към теста ABCDE и за да знаете дали има сериозни рискове за вашето здраве, трябва да знате, че има и други промени в бенките, които могат да бъдат началото на меланома.

Някои от тези промени са:

  • Подуване
  • Сърбеж
  • Кървене

Превенция на рака на кожата

Снимка на млада жена до кръста, която се маже с лосион за слънце

Една стъпка в превенцията на рак на кожата е да използвате слънцезащитен крем, подходящ за вашия тип кожа.
Основната превантивна мярка е да се избягва излагането на слънце и изкуствените източници на ултравиолетови лъчи. Важно е да избягвате честото ходене на солариум. Освен това, важно е да използвате  подходящо количество слънцезащитен крем всеки ден.

Ето няколко стъпки, които трябва да предприемете, за да предотвратите рака на кожата:

  • Не се излагайте на слънце без слънцезащитен крем. Той трябва да съдържа най-малко 30 SPF (слънцезащитен фактор), въпреки че в този случай 50 SPF са по-ефективни.
  • Избягвайте слънчевите бани между обяд и 17:00 следобяд, особено през лятото, когато е най-горещо.
  • Не излагайте прекомерно на слънце деца под три години. Ако те трябва да са навън, тогава ги предпазвайте с шапки и лосион за слънце в съответствие с вида на кожата им.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Schadendorf, D., van Akkooi, A. C. J., Berking, C., Griewank, K. G., Gutzmer, R., Hauschild, A., … Ugurel, S. (2018). Melanoma. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31559-9
  • Castañeda, Paola Eljure, J. (2016). El cáncer de piel, un problema actual. Revista de La Facultad de Medicina de La UNAM.
  • Merino, M. (2005). Prevención del cáncer de piel y consejo de protección solar. Revista Pediatría de Atención Primaria. https://doi.org/10.1504/IJADS.2017.084312

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.